ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι συνεργασίες επιβάλλονται

οι-συνεργασίες-επιβάλλονται-507490

Οι συνεργασίες επιβάλλονται

Μετά από πέντε – έξι χρόνια οικονομικής κρίσης επιτέλους τα εμπορικά καταστήματα πήραν γραμμή και πλέον συνεργάζονται προκειμένου να ενισχύουν την υποστήριξη των καταναλωτών στις βολιώτικες επιχειρήσεις. Με την εφαρμογή του συστήματος επιβράβευσης πελατών θα αντιμετωπίσουν τη συσπείρωση γύρω από τα πολυκαταστήματα, δήλωσε ο ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος. Τουλάχιστον θα το προσπαθήσουν όσοι περισσότεροι συγκεντρωθούν μαζί. Σε δύσκολους καιρούς, όπως οι σημερινοί, κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος….

Κ. Μ.

Ζητούμενο

Το θέμα είναι τη νέα προγραμματική περίοδο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας να ενισχυθεί ώστε να δοθεί έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και η οικονομία να αναπτυχθεί. Η εμπειρία στα Πανεπιστήμια της χώρας ανάμεσα στα οποία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που μάλιστα με δράσεις του την προηγούμενη προγραμματική περίοδο κάλυψε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει. Το νέο ΕΣΠΑ είναι θέμα χρόνου να μπει σε φάση υλοποίησης. Χρειάζεται όμως και η αντίστοιχη πολιτική…

Κ. Μ.

Κανένα SMS

Δεν είναι στη φιλοσοφία μου και φυσικά και από το ΠΑΣΟΚ η εντολή που έχει δοθεί είναι ότι δεν οξύνονται τα πνεύματα μεταξύ πρώην «συντρόφων». Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη» δήλωνε χθες στη στήλη ο Γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Λάμπρος Νούσης, με αφορμή σχόλιο που γράφτηκε ότι εστάλησαν sms σε στελέχη που εθεάθησαν με μέλη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Οφείλω δε να ομολογήσω ότι τα αντανακλαστικά του Γραμματέα με εξέπληξαν θετικά, όπως και η συλλογιστική του. Επειδή όμως επιμένω ότι υπάρχουν μέσα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ στελέχη που έχουν ποινικοποιήσει και τις κοινωνικές σχέσεις, αυτό δεν βοηθά κανένα χώρο. Ειδικά όταν όλοι ζούμε σε μία μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Β.Κ

Παταγώδη αποτυχία

Η εικόνα της συγκέντρωσης χθες έξω από το Νοσοκομείο Βόλου, μόνο το χαρακτήρα της πανυγειονομικής κινητοποίησης δεν δικαιολόγησε. Τρεις και ο κούκος, εάν δεν ήταν οι συνταξιουχικές οργανώσεις και η Λαϊκή Συνέλευση του Αγ. Νεκταρίου και άλλες συλλογικότητες, που έσωσαν τα προσχήματα, θα μιλούσαμε για φιάσκο. Σήμερα λέμε ότι ήταν παταγώδη αποτυχία η κινητοποίηση και επειδή ο τομέας της υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εκτός από τους ασφαλισμένους, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άραγε είναι ικανοποιημένο;

Β.Κ

Ναι μεν αλλά

Αφού το πιάσαμε απ’ εδώ, το πιάσαμε απ’ εκεί και ενώ στην αρχή, προσπαθούσαν να μας πείσουν από τη Σκιάθο ότι δεν υπήρξε περιστατικό με μικρό αεροσκάφος και τα όσα διαδραματίστηκαν με την έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στο Κ.Υ τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι υπήρξε συμβάν απλά όπως διευκρινίστηκε το αεροσκάφος «δεν πάτησε» έδαφος και αναχώρησε παρά ταύτα. Όσο για τον εμίρη, οι απόψεις διίστανται στο νησί. Άλλοι επιμένουν ότι ήταν «υψηλός προσκεκλημένος» και άλλοι όχι. Ο διευθυντής πάντως του Κ.Υ Σκιάθου που δέχτηκε την κλήση… για συνδρομή, στη στήλη ήταν σαφής «μία χαρά εξιστορήσατε όσα συνέβησαν». Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι ο τομέας της υγείας στα νησιά νοσεί. Και αυτό πρέπει να σταματήσει, εάν θέλουμε πράγματι να στηρίξουμε τον τουρισμό και τις Σποράδες που πράγματι το αξίζουν.

Β.Κ

Η… ΕΛΙΑ του Λοβέρδου

Μεγάλη ήταν τελικά η συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική εκδήλωση του υποψηφίου Προέδρου κ. Ανδρέα Λοβέρδου σε ξενοδοχείο του Βόλου.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΑΡΚ, παρά το αρχικό άγχος των διοργανωτών, γέμισε από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που άκουσαν τον υποψήφιο Πρόεδρο να παρουσιάζει το σχέδιό του για τη μετεξέλιξη του Κινήματος σε μια νέα «ΕΛΙΑ».

Κι επειδή έχει ζήσει πολιτικά κι εκτός ΠΑΣΟΚ κι έχει δει το εγχείρημα της προηγούμενης ΕΛΙΑΣ, γνωρίζει -θεωρητικά τουλάχιστον- ποια λάθη πρέπει να αποφευχθούν.

Α.Φ.

Σήραγγα Γορίτσας και λίγα Μαθηματικά

Τη σήραγγα Γορίτσας «ελέγχει» εργαζόμενος καθήμενος μπροστά σε ένα κομπιούτερ, και ειδοποιεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα (π.χ. σύγκρουση). Δεν λύνει ο ίδιος το πρόβλημα.

Και λίγα Μαθηματικά:

Κάθε εργαζόμενος παίρνει ένα μήνα άδεια το χρόνο, και εργάζεται έντεκα μήνες το χρόνο, πέντε μέρες την εβδομάδα, δηλαδή εργάζεται: 365*(11:12)* (5:7)=238 οκτάωρα τον χρόνο. Αν δεχθούμε ότι για «ασθένειες», «εκπαιδεύσεις» κ.λ.π. δεν εργάζεται άλλες 18 μέρες τον χρόνο, έχουμε ως τελικό συμπέρασμα ότι ο κάθε εργαζόμενος εργάζεται 220 οκτάωρα το χρόνο.

Ο χρόνος έχει 365*3=1.095 οκτάωρα.

Ετσι η Υπηρεσία Ελέγχου της σήραγγας «καλύπτεται» άνετα κατά τα παραπάνω από 1.095:220 = 4,97, δηλαδή από 5 εργαζόμενους.

Μπορούμε επομένως να θεωρήσουμε υπερβολή ότι για τον «έλεγχο λειτουργίας» της σήραγγας απαιτούνται 10 ή 15 εργαζόμενοι, ή ίδρυση Υφυπουργείου Ελέγχου Σήραγγας Γορίτσας.

Τώρα, αν έπρεπε ο έλεγχος να είναι αρμοδιότητα του Δήμου Βόλου ή άλλων, ή αν το μόνιτορ ελέγχου θα μπορούσε να είναι π.χ. στην Τροχαία, ή να μην υπάρχει κάν… είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

Στη Νορβηγία πέρασα από δεκάδες τέτοιου μεγέθους τούνελ, όχι καλύτερης ποιότητος, αλλά σε κανένα δεν είδα «γραφεία ελέγχου»… προφανώς η Νορβηγία είναι μία φτωχή και οπισθοδρομική χώρα…

Νίκος Παπαγεωργίου, σ. Πολιτικός Μηχανικός

Δημοτική αναμέτρηση πόλο;

«Κόντρα στην ακατάσχετη «βοθρολογία» μερίδας των τοπικών ΜΜΕ και τον πανικό που επιχειρούν να σπείρουν στους πολίτες για τους γνωστούς ιδιοτελείς λόγους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και τα μέλη της ομάδας πλειοψηφίας – δημοτικοί σύμβουλοι, αύριο, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, θα μεταβούν στις Αλυκές, σε ακτή των οποίων θα κολυμπήσουν μαζί με τους δημότες», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, προκαλώντας ικανοποίηση στους Δημοτικούς Συμβούλους των μειοψηφιών.

Οι «Δρόμοι Συνεργασίας» με αιχμή του δόρατος τον πολίστα Μαργαρίτη Πατσιαντά, σκέφτονται να μεταβούν ομαδικά στις Αλυκές και να προσκαλέσουν σε αγώνα υδατοσφαίρισης τους Μπεϊκούς, με τον χαμένο να καθαρίζει την παραλία.

Το κληροδότημα της Επιλογής Ευθύνης έχει ενδοιασμούς, καθώς η ανοιχτόχρωμη Νατάσσα προτιμάει σταδιακή έκθεση στον ήλιο για να μην… καεί γρήγορα.

Η Δύναμη Βόλου, συνηθισμένη στη μειωμένη άνωση που επικρατεί στα γλυκά νερά της Ελβετίας και με δεδομένη την υδροδυναμική συμπεριφορά του επικεφαλής, εκτιμάει ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας στις Αλυκές κι «έκλεισε» δύο ξαπλώστρες πρώτης σειράς για να απολαύσει το θέαμα.

Τι ώρα είπαμε;

Α.Φ.

Συμμετοχή στην απεργία 0,97%

Περίπου 5 – 6 από τους 650 περίπου εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Βόλου, δήλωσαν απεργοί στη χθεσινή 24ωρη πανυγειονομική απεργία.

Γκρίνιες, φωνές, διαμαρτυρίες, ανακοινώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα από απλήρωτους εργαζόμενους, από ιατρούς στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και εφημερίες, αιτήματα ενίσχυσης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και οικονομικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, έμειναν πίσω.

Οπως και συνδικαλιστές, που φωνάζουν στα αμφιθέατρα και στους διαδρόμους και δεν δηλώνουν απεργοί την ημέρα της απεργίας ή απουσιάζουν ή ξεχάστηκαν…

Ελάχιστοι ιατροί και εργαζόμενοι στην απεργιακή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Βόλου, με συμπαραστάτες τους εξωνοσοκομειακούς φορείς, να είναι περισσότεροι και να σώζουν την παρτίδα…

Α.Φ.

Ο μύθος της μειωμένης δαπάνης

Σύμφωνα με μία απλή, αλλά προσεκτική ανάγνωση των πινάκων τους οποίους ανήρτησε πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του, μόνον… παραμύθια και μύθοι του Αισώπου είναι τα περί δήθεν μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας.

Εκείνο το οποίο μειώνεται είναι αποκλειστικά και μόνον η φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τίποτε περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων στην προμήθεια των φαρμάκων τους, αλλά και για τους τζίρους και τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχωρίων…

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΦ, η μείωση των αξιών στα φαρμακεία κατά 0,33% ( 77.743.577) δεν αντιστοιχεί και σε μείωση των αξιών στα νοσοκομεία! Αντιθέτως, παρατηρείται αύξηση της αξίας των πωλήσεων προς τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ κατά 4,51% (60.316.954)…

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στην Ελλάδα, αν αφαιρεθούν οι παράλληλες εξαγωγές, ανήλθε στα 4.969.563.006 ευρώ, έναντι 4.965.669.155 για το 2013, έμεινε, δηλαδή, η σχετική δαπάνη σχεδόν αμετάβλητη!

Α.Φ.

Ο γίγαντας

Τη δήλωση του ναυάρχου που διέταξε την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, «φοβάμαι ότι ξυπνήσαμε έναν κοιμώμενο γίγαντα», επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΥΑΜΒ για το Βιολογικό, για να «διαμηνύσει» τι έχει να ακολουθήσει.

Κυριακή… κοντή γιορτή και την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη προανήγγειλε συνέντευξη τύπου, όπου θα ειπωθούν πολλά…

Αναμένουμε στο «ακουστικό» μας.

Ε.Χ.

Κόλλησε

Χθες αποκαλύφθηκε πού κόλλησε τελικώς η επιμέτρηση των εργασιών της ΕΡΓΗΛ, που αποτελεί βασικό τμήμα του φακέλου που έχει κατατεθεί στη δικαιοσύνη για να ενισχυθούν οι θέσεις της ΔΕΥΑΜΒ: στην αμοιβή των μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Στο λογαριασμό ύψους 28.000 ευρώ δεν τα βρίσκουν μηχανικοί που έκαναν την καταμέτρηση και διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, που θεωρούν το ποσό υψηλό.

Οι μηχανικοί δεν κατεβάζουν την τιμή, η ΔΕΥΑΜΒ δεν πληρώνει, άρα η καταμέτρηση δεν παραδίδεται.

Ε.Χ.

Βολταίρος

«Διαφωνώ με αυτά που λες αλλά θα υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να μιλάς ελεύθερα». Τη φράση του Βολταίρου, επικαλέστηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Αποστόλης Γαλάτης για να υπερασπιστεί την απόφαση να παραχωρηθεί στη Χρυσή Αυγή αίθουσα στη Χρυσή Αυγή προκειμένου να πραγματοποιήσει πολιτική εκδήλωση. Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργ. Πατσιαντάς.

Τόσο οι Δρόμοι Συνεργασίας όσο και η ΛΑΣ ζήτησαν από το Δήμαρχο να μην παραχωρηθεί αίθουσα του Δήμου στη «ναζιστική οργάνωση», ο ίδιος ωστόσο ισχυρίστηκε ότι από το Δήμο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένας, είτε πρόκειται για πράσινους, είτε για κόκκινους είτε για μπλε.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου