ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μερίμνησε

μερίμνησε-526493

Μερίμνησε

Χωρίς χάσιμο χρόνου από τη στιγμή που συνέβη το τροχαίο την Τετάρτη στην Παλαιά Εθνική Οδό Βόλου Λάρισας μπροστά από το ΠΕΒ, η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, μερίμνησε και έβαλε στην ημερήσια διάταξη της Διοικούσας Επιτροπής, τη Δευτέρα, το θέμα με τα «σαμαράκια». Τώρα που το θέμα με το τροχαίο είναι ακόμη πρόσφατο χρειάζεται οι φορείς να δείχνουν τα αντανακλαστικά που διαθέτουν, ώστε αν είναι εφικτό, τα ενδεδειγμένα μέτρα να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Κ.Μ.

Παραμένουν αδιευκρίνιστα

Τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμη πιο πίσω θα πάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους λογιστών. Κι αν ακόμη η εφαρμογή ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα οι λογιστές δεν θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία, καθώς το υπουργείο συνεχίζει να αφήνει αδιευκρίνιστα βασικά θέματα…

Κ.Μ.

Ο Διονύσης στο τιμόνι της ΕΡΤ;

Τη θέση του νέου προέδρου της ΕΡΤ αναμένεται να αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ο γνωστός τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλιου ακούγεται το όνομα του διευθυντή της «Αυγής, Σταύρου Καπάκου και στη θέση του εντεταλμένου συμβούλου θα οριστεί ο δημοσιογράφος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Β.Κ.

Εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ

Αδυνατεί να αντιληφθεί ο μέσος νους γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο βαθύτερο σημείο της οικονομικής κρίσης για να εξορθολογήσουν ορισμένοι τιμολόγια και κόστη παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο Νοσοκομείο Βόλου, ο προηγούμενος διαγωνισμός για την καθαριότητα, είχε διαμορφώσει ετήσιο κόστος 840.000 ευρώ με απασχόληση 21 καθαριστριών.

Ο νέος διαγωνισμός της διοίκησης Καραμπάτσα, προκάλεσε συμπίεση τιμών και το κόστος έπεσε στα 700.000 ευρώ, ενώ για το ίδιο συμβατικό αντικείμενο απασχολούνται 29 καθαρίστριες από την ανάδοχο εταιρεία. Δηλαδή εξοικονομήθηκαν 140.000 ευρώ και απασχολούνται οκτώ άτομα περισσότερα.

Χθες, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός φύλαξης με τη νέα ανάδοχο εταιρεία να προσφέρει 169.000 ευρώ έναντι 229.000 ευρώ που κόστιζε μέχρι σήμερα η εργολαβία, με το ίδιο συμβατικό αντικείμενο.

Προσαρμογές σε ρεαλιστικές συνθήκες αγοράς, καθώς το δημόσιο χρήμα, αν και περιορισμένο, παραμένει ελκυστικό.

Α.Φ.

Επαναφέρει τις Νηές το ΚΚΕ

Να προστατευθούν τα δικαιώματα του δημοσίου στην έκταση 2.903 στρεμμάτων στις Νηές, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με ερώτησή τους στη Βουλή.

Επαναφέροντας στην ουσία το θέμα στην επικαιρότητα, εκτός από ενδεχόμενες εξελίξεις, οι ερωτώντες βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Ν. Καραθανασόπουλος, ζητούν από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να απαντήσει ποιά μέτρα προτίθενται να πάρουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί «για την προστασία των δικαιωμάτων του δημοσίου στη δημόσια έκταση του Δήμου Σούρπης Μαγνησίας και να πάψει η εταιρεία Golfing να σφετερίζεται την έκταση αυτή».

«Το 2006 η Μητρόπολη Δημητριάδος προέβη στην πώληση και ενοικίαση έκτασης 2.903 στρεμμάτων που βρίσκεται στις Νηές του Δήμου Σούρπης Μαγνησίας, στην εταιρεία Golfing που σχεδιάζει μια τεράστια τουριστική επένδυση στην έκταση αυτή που είναι παραλιακή, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η έκταση όμως αυτή δεν ανήκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος, είναι δημόσια και το γεγονός αυτό επανειλημμένα το ανάδειξε το ΚΚΕ στη Βουλή. Το γεγονός ότι η έκταση αυτή ανήκει στο Δημόσιο βεβαιώνεται από πορίσματα που έχουν συντάξει και η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας και η Οικονομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί να έχουν πάρει να μέτρα που επιβάλλονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου».

Παραμένουν δηλαδή σε ισχύ τα επενδυτικά σχέδια;

Υπάρχει εξέλιξη που θίγει τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έκταση του Δήμου Αλμυρού; (Ο Δήμος Σούρπης δεν υφίσταται από τον Καλλικράτη κι εδώ).

Εκπληξη;

Α.Φ.

Πρωτοβουλία για το αεροδρόμιο

«Στρογγυλή Τράπεζα» με εισηγήσεις που αφορούν στις προοπτικές αλλά και σε κάθε πτυχή της αξιοποίησης λειτουργίας του Αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδας υπέρ της συνολικής ανάπτυξης του τόπου, διοργανώνει σήμερα στο ξενοδοχείο ValisResort στην Αγριά, (10.30 π.μ.) η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Η πρωτοβουλία εκδηλώνεται σε μια κρίσιμη καμπή για το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.

Το στρεβλό μοντέλο βιωσιμότητας, με επιχορήγηση των αεροπορικών εταιρειών ώστε να συμπεριλάβουν τη Ν. Αγχίαλο στους προορισμούς τους, δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσει μόνιμους άξονες ανάπτυξης του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο, αυτή η πολύτιμη υποδομή για τη Μαγνησία, απαιτεί σοβαρή προσέγγιση. Νοικιάζοντας χρόνο, αγοράζοντας καλοκαίρια, πετάμε πολύτιμα λεφτά από το παράθυρο.

Η πρωτοβουλία των ξενοδόχων, μπορεί να ενεργοποιήσει δυνάμεις, να αφυπνίσει επιχειρηματικά μυαλά, να προτάξει στην ατζέντα των τοπικών θεμάτων τους προβληματισμούς για το αεροδρόμιο.

Διαφορετικά ο αερολιμένας θα καταλήξει να απασχολεί ημερίδες για νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπους…

Α.Φ.

Επαθε γλωσσοδέτη

Εάν δεν με απατά η μνήμη μου ο Αργύρης Κοπάνας έχει οριστεί θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Συγκοινωνιών και Μεταφορών. Και ενώ μας βομβαρδίζει κάθε τρεις και λίγο με ανούσια δελτία Τύπου που στο επίκεντρό τους έχουν τον εαυτό του, για τα σαμαράκια στην παλιά Ε.Ο Βόλου – Λάρισας στο ύψος του 304 ΠΕΒ -το μόνο σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να κάνει παρέμβαση και να αναλάβει πρωτοβουλίες- έκανε «μούγκα στη στρούγκα». Μίλησαν όλοι, εκτός από τον λαλίστατο κατά τα άλλα κ. Κοπάνα. Γλωσσοδέτη, έπαθε;

Β.Κ.

Για την Ευρώπη

Το Ποτάμι τιμά την Ημέρα της Ευρώπης με εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα. «Οχι με ξύλινα λόγια, ούτε με βαρετές τελετές» λέει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος, αλλά χαλαρά πίνοντας καφέ, θα προσθέσω εγώ, αφού η συγκέντρωση στο Βόλο και η… απότιση τιμής στην Ευρώπη θα γίνει σε κεντρικό καφέ της οδού Αντωνοπούλου, σήμερα Σάββατο στις 7 το απόγευμα.

Β.Κ.

Ευήκοα ώτα

Ερευνα υπεραξίας παράγει αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι υποψήφιοι διδάκτορες χρηματοδοτήθηκαν με συνολικό ποσό 2,5 εκ. ευρώ για να κάνουν τις διδακτορικές τους διατριβές, το παραγόμενο ωστόσο αποτέλεσμα είναι πολλαπλάσιας αξίας.

Το ζητούμενο είναι βεβαίως να βρουν ευήκοα ώτα. Γιατί «μυαλά» διαθέτουμε. Από ευήκοα ώτα φαίνεται ότι πάσχουμε.

Δεν είναι εξάλλου τυχαία η διαρροή νέων επιστημόνων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου