ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αφιερωμένο

αφιερωμένο-565230

Αφιερωμένο

Καλά ο Αδωνις Γεωργιάδης τον τελευταίο καιρό κεντάει. Πότε με ποιήματα, πότε με αρχαίες ρήσεις, τους έχει τρελάνει μέσα στη Βουλή. Χθες ωστόσο έδωσε τα ρέστα του αφιερώνοντας ποίημα του Δροσίνη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και έγινε χαμός. Οι συνεδριάσεις πλέον της ολομέλειας έχουν αποκτήσει… ψωμί.

Β.Κ.

Σε οριακό σημείο

Τελική η ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ με 100 δόσεις, αν κάτι απέδειξε, δεν είναι τόσο η ανακούφιση που προσφέρει στις επιχειρήσεις, όσο το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος. Οταν γίνεται τόσο μεγάλος λόγος για 890 ευρώ αυτό σημαίνει ότι το ρευστό είναι είδος προς εξαφάνιση. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Εχουν στεγνώσει οι πάντες.

Κ.Μ.

Δίνει ανάσα

Τελευταίοι και κατατρεγμένοι μπαίνουν σε ρύθμιση οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Η ηλεκτρονική εφαρμογή ανοίγει σήμερα κι έτσι τα νοικοκυριά μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές και να επωφεληθούν των φορολογικών ελαφρύνσεων. Αν και ο κύριος όγκος των φορολογουμένων που θα ανταποκριθεί εκτιμάται ότι έχει οφειλές έως 3.000 ευρώ, η ρύθμιση δεν παύει να προσφέρει σημαντική ανακούφιση και για τα νοικοκυριά και για το κράτος.

Κ.Μ.

Αγωνία

Διίστανται οι απόψεις των ξενοδόχων σχετικά με την εξέλιξη των κρατήσεων και την κίνηση της σεζόν. Σε ορισμένες περιοχές γίνεται λόγος για «παγωμένες» κρατήσεις, σε άλλες περιοχές για υποτονικές ή ικανοποιητικές, αντίστοιχα, κρατήσεις, οι οποίες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι διάχυτη η αγωνία των επαγγελματιών, οι οποίοι ατενίζουν με ιδιαίτερο προβληματισμό το μέλλον, διατυπώνοντας παράλληλα την ευχή να επέλθει σύντομα πολιτική σταθερότητα.

Γ.Υ.

Εργολάβοι ή Δήμος;

Μπορεί ένας Δήμος, να λειτουργήσει προς όφελος των δημοτών του μια εμποροπανήγυρη; Μπορεί να λειτουργήσει ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό όπως συμβαίνει με το Δήμο Τρικκαίων και τον Μύλο των Ξωτικών;

Τα παραδείγματα είναι πολλά και τα οικονομικά αποτελέσματα εντυπωσιακά. Βέβαια, απαιτείται σοβαρότητα, προγραμματισμός και κυρίως βούληση για να ξεφύγουν από το τέλμα οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Από την άλλη, η εύκολη λύση του εργολάβου, της ανάθεσης, της ενίσχυσης ιδιωτικών πρωτοβουλιών και κεφαλαίων, ίσως με αχνό πλαίσιο ανταγωνισμού.

Οι δύο πολιτικές απέχουν πάρα πολύ.

Οπως και τα οφέλη τους για την τοπική κοινωνία…

Α.Φ.

Αστεία…

Στα επίπεδα του 1991 βρίσκονται καθηλωμένες οι τιμές αποζημίωσης ιατρικών πράξεων, και διαγνωστικών εξετάσεων με τους γιατρούς να ζητούν εδώ και καιρό αναπροσαρμογές τιμών καθώς δεν βγαίνουν.

Τριγκλυκερίδια αίματος 4,49 ευρώ, χοληστερόλη 4,75 ευρώ, ψυχοθεραπεία παίδων 2,26 ευρώ, ασκήσεις ομιλίας ανά συνεδρία 1,23 ευρώ, φωτογραφία βυθού 1,70 ευρώ, γενική αίματος 2,88 ευρώ, τεστ κόπωσης 28,11 ευρώ, καλλιέργεια ούρων 5,22 ευρώ, τοποθέτηση γύψου 5,22 ευρώ, ακουομετρία 4,75 ευρώ κ.ο.κ. είναι μερικές από τις εκατοντάδες τιμές με τις οποίες αποζημιώνονται οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα.

Κι έρχεται τώρα ο ΕΟΠΠΥ, δίχως να εξετάζει αν στο διάστημα μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι τιμές των φιλμ για ακτινογραφίες ή αντιδραστηρίων κ.α. και προτείνει μειώσεις ώστε να φτάσουμε στα επίπεδα της Σουηδίας ή της Γερμανίας.

Μήπως όμως στη Γερμανία η ακτινογραφία μπορεί να κοστίζει λιγότερα από 8 ευρώ καθώς δεν εισάγουν φιλμ;

Μήπως στη Σουηδία το σύστημα ελέγχεται και υποστηρίζεται από ένα υγιές πλαίσιο άσκησης δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας;

Α.Φ.

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον

Συνήθως η εξουσία, Αχιλλέα, καταφέρνει να κρατάει τους πολίτες υπό αυστηρό έλεγχο, τους διατηρεί σε απομόνωση από τα ενοχλητικά γι’ αυτήν ζητήματα και ανέχεται την κριτική τους μόνο όταν υποβοηθά τους σκοπούς της.

…Εδώ όμως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της εξουσίας. Η εμπλοκή καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων του ανθρώπου που σήμερα είναι Δήμαρχος Βόλου ήδη απασχολεί εντονότατα τη βολιώτικη κοινωνία.

Φ.Τ.

Εκκλησιαστική περιουσία

Τσίπρας, ευχαριστώντας τονΑρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: Άμεσα η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

…Θυμάμαι την άθλια αντιμετώπιση που είχα από στέλεχος της τοπικής Εκκλησίας, όταν πριν από μερικά χρόνια είχα θέσει με μια σειρά άρθρων μου και σχολίων στον «Τ» το ζήτημα της εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, στο βαθμό του δυνατού, η χρεοκοπία της χώρας και οι εξ αυτής απορρέουσες συνέπειες.

Μια αντιμετώπιση, που αν και εκδηλώθηκε δημόσια, δεν συνάντησε την αντίδραση κανενός στελέχους της μαγνησιώτικης Εκκλησίας.

Φ.Τ.

Αφες τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς

Bόμβα Παπανδρέου: Τώρα που φεύγει ο Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβω πρωτοβουλίες.

…Αυτό πρακτικά σημαίνει δυο πράγματα:

α) πως το ΠΑΣΟΚ θα χάσει και τους ελάχιστους οπαδούς που του έχουν απομείνει και

β) πως το κόμμα που ίδρυσε πριν από τις εκλογές ο Γιωργάκης ετελεύτησε ως κόμμα.

Φ.Τ.

Γιατί, ωρέ παλικάρια;

Επιτέλους! Διεκόπη για πρώτη φορά συνεδρίαση της Βουλής λόγω έλλειψης απαρτίας κι αντί οι βουλευτές να κάνουν την αυτοκριτική τους είχαμε την αντίδραση από ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ!

…Γιατί, ωρέ παλικάρια; Σας αρέσει να ψηφίζονται νόμοι με παρόντες τρεις βουλευτές;

Φ.Τ.

Αλλα αντ’ άλλων

Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν θα επιλέξει τον ανήθικο και στυγνό εκβιασμό.

…Ποιον, τον επιλεγμένο;

Φ.Τ.

Καθαριότητα

Από την παραλία της Κριθαριάς ξεκίνησε ο Δήμος Βόλου, εκστρατεία καθαριότητας των ακτών ενόψει του καλοκαιριού.

Ομως όσοι καθαρισμοί κι αν γίνουν, όσο συχνά κι αν γίνονται οι ακτές όπως και η πόλη δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι καθαρή, αν στην προσπάθεια δεν συμμετέχουν και οι πολίτες. Και δεν χρειάζεται να πάρουν σκούπα και να βγουν να μαζεύουν. Αρκεί όλοι να φροντίζουμε να μην πετάμε σκουπίδια στους δρόμους και τις ακτές.

Ε.Χ.

Ανω – κάτω

Ανω – κάτω για μία ακόμη φορά τα Πανεπιστήμια, μετά την ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας.

Πάνω που καθιερώθηκε το Συμβούλιο Ιδρύματος και η λειτουργία των ιδρυμάτων είχε μπει σε μια σειρά, ο θεσμός καταργείται. Και μάλιστα παρά την αντίθετη άποψη των πανεπιστημιακών.

Ε.Χ.

Bullinet

Εμείς θα σου προτείναμε να αλλάξεις εταιρεία χρησιμοποιώντας σαν συνθετικό τη λέξη ΝΕΤ, αλλά ήδη έχεις δύο εταιρείες με το συνθετικό NET. Τη μία τη μπουμπούνισες ήδη. Μετά είπαμε κάτι που να τελειώνει σε ΡΕΙΑ… αλλά τη μπουμπούνισες κι αυτή. Τελικά σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσεις κάτι που ταιριάζει και σε σένα και στο καινούργιο σου σήμα …τη λέξη «Μία».

Για το press… τι άλλο να βάλουμε; Εφημερίδες και ειδήσεις πουλάμε, όχι ρετάλια. Εσύ βάλε «τόπι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου