ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για να σωθεί

για-να-σωθεί-620520

Για να σωθεί

Με τα μελανότερα χρώματα είναι αλήθεια περιέγραψε την κατάσταση στον ΟΑΕΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καβαθάς από το Βόλο και δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και τρία χρόνια. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει πολλές φορές και ας ελπίσουμε ότι η αλλαγή Διοίκησης θα συνοδευτεί και από αποφάσεις που θα διασώσουν το συγκεκριμένο ταμείο.

Β.Κ.

Αύξηση στις προσλήψεις;

Τα πιο αισιόδοξα σχέδια των έξι τελευταίων ετών καταγράφουν σύμφωνα με έρευνα οι εργοδότες στην Ελλάδα στον τομέα των προσλήψεων. Σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα, το β’ τρίμηνο του 2015 όσοι αναζητούν εργασία θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη σταθερή πορεία προσλήψεων, καθώς το 21% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων. Μακάρι να το αποδείξουν και στην πράξη. Η ανεργία καλπάζει.

Κ. Μ.

Βαδίζουν στα τυφλά

Θολή η εικόνα με τις φορολογικές υποχρεώσεις. Το τρέχον έτος ξεκίνησαν να εφαρμόζονται καινούργιοι Νόμοι, όπως αυτός για την υποβολή ισολογισμών ΕΠΕ στο ΓΕΜΗ χωρίς διευκρινήσεις. Οι λογιστές έχουν απηυδήσει. Τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά είναι πολλά. Νόμοι που ψηφίστηκαν το 2013 ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ένας ένας φέτος και δεν έχουν καμία διευκρινιστική οδηγία.

Κ. Μ.

Οικονομικότερο το πρόστιμο…

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων σε ελληνικές φυλακές, επιδικάζοντας συνολικές αποζημιώσεις, για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα, προς τους ενάγοντες, ύψους 82.600 ευρώ.

Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή τριών Ελλήνων κρατουμένων (Βασίλης Μπούρος, Χριστόδουλος Γιατζολίδις και Μιχαήλ Γαβριηλίδης), ενός Ρουμάνου (Γιώργος Πουρσελαντζέι) και ενός Βούλγαρου (Στέφαν Δημητρόφ), που προσέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας και Διαβατών.

Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν στο Δικαστήριο, τον υπερπληθυσμό κρατουμένων στις φυλακές, τις πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, την έλλειψη επίπλων και θέρμανσης στα κελιά και την αφόρητη μυρωδιά από απορρίμματα που ρίχνονταν, στον προαύλιο χώρο, έξω από τα παράθυρα των κελιών των κρατουμένων.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα, για παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκτός από έλλειμμα δημοκρατίας και ανθρωπιάς, η καταδίκη δυστυχώς καταδεικνύει και την αντίληψη της Ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Κολαστήρια, ανθυγιεινά, τριτοκοσμικά, άθλιες αποθήκες ψυχών με την ανοχή της πολιτείας.

Είναι προτιμότερο να πληρωθούν πρόστιμα 82.000 ευρώ από το να διατεθούν στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης;

Α.Φ.

Ο σκοπός…αγιάζει τα μέσα

Φοβερά τα όσα ακούστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο κατά την απολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωσνταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Η κ. Λαγκάρντ επανέρχεται στο επόμενο eurogroup τον Ιούλιο και μου λέει: «ναι, έχουμε τα στοιχεία, αλλά είναι κλεμμένα από ελβετική τράπεζα. Η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική, δεν θα πείτε ότι τα πήρατε από εμάς». Συμφώνησα και μου έδωσε το όνομα Γάλλου αξιωματούχου.

Τόνισε, δε, πως στοχευμένη αναζήτηση δεν έκανε στο CD και πως ακολούθως, έθεσε θέμα ότι τα δεδομένα που υπήρχαν στο CD ήταν παράνομα, όπως εξάλλου του είχε πει και η κ. Λαγκάρντ».

Να κληθεί και η Λαγκάρντ. Εκείνη υποδείχθηκε ως αποδέκτρια των …παράνομων στοιχείων.

Α.Φ.

Τότε ή τώρα;

Η παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας όπως αποκάλυψε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος το 2011 και το 2013 ψήφισε υπέρ της μεταφοράς της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ. Ο Μαργ. Πατσιαντάς το 2011 και ο Θ. Κλημόπουλος και οι υπόλοιποι το 2013. Αλλαξε κάτι από τότε μέχρι σήμερα που αντιδρούν και αν ποιό είναι αυτό; Να το πούνε και στους δημότες, για να γνωρίζει ο κόσμος πότε είχαν δίκιο, τότε ή τώρα;

Ν.Τ.

Να μας πούνε

Σε τελική ανάλυση η σημερινή δημοτική αρχή, δεν εκχώρησε στη ΔΕΥΑΜΒ την άρδευση. Αλλοι το έκαναν και επειδή προχωρά στην ψήφιση του Κανονισμού, ξεκίνησαν πόλεμο. Και μάλιστα με μισθοφόρους, όχι τους άμεσα ενδιαφερόμενους που θα χρησιμοποιήσουν την άρδευση, αλλά με όποιον εναντιώνεται με τη σημερινή δημοτική αρχή και τον Αχιλλέα Μπέο. Και τα 800 χιλιάρικα που ήδη είναι μείον η ΔΕΥΑΜΒ από τη χρήση της άρδευσης, ποιός θα τα πληρώσει, αυτοί;

Ν.Τ.

Δρυός πεσούσης

«Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά» παραπονέθηκε χθες στην απολογία του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ετσι είναι αυτά, θα έπρεπε να το περιμένει. «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται».

Β.Κ.

Απάντηση σε σχόλιο του «Τ»

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία Μάκης Μπαλλής χθες με αφορμή σχόλιο στον Τ απάντησε:
«Αναρωτιέται ο Φ.Τ. σε χθεσινό του σχόλιο στην εφημερίδα, αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «πότε θα μάθουμε αν πήρατε βουλευτικό αυτοκίνητο;». Κατανοώ την ανάγκη να περιοριστεί το ερώτημα μόνο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο,τιδήποτε άλλο θα έκανε το ερώτημα απολύτως ρητορικό άρα όχι και κατ’ ανάγκη δημοσιεύσιμο, όμως δεν κατανοώ γιατί ο συντάκτης του σχολίου δεν εφάρμοσε την απλούστατη δημοσιογραφική αρχή: «Ρωτώ, κάνω ρεπορτάζ, μαθαίνω, διασταυρώνω, δημοσιεύω».

Πάντως, για να τον απαλλάξω από περιττές νυχτερινές αγωνίες, σε ό,τι με αφορά να του κάνω γνωστό πως όπως εξαρχής είχα πει, ούτε πήρα ούτε θα πάρω βουλευτικό αυτοκίνητο και αστυνομικούς. Ενας κόπος λιγότερος στο – και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ – ρεπορτάζ του που περιμένω να το διαβάσω».

Ν.Τ

Γιατί, Αχιλλέα;

Ποιος ο λόγος, Αχιλλέα, τη διαχείριση των νερών αντί για το Δήμο να αναλάβει η ΔΕΥΑΜΒ, ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου; Δε βλέπεις ότι ακριβώς αυτή η κίνηση είναι που ανοίγει διάπλατα την πόρτα να εισέλθουνοι ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ στην εκμετάλλευση των νερών του Πηλίου; Και τι πάει να πει ότι όσο είσαι εσύ δήμαρχος δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν κάλλιστα θα μπορεί να συμβεί όταν δεν θα είσαι εσύ;

Φ.Τ.

Υποταγή στην αυθεντία

Οχι, Αχιλλέα. Ούτε οι βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι Μαργ. Πατσιαντάς, Π. Σκοτινιώτης, Θ. Κλημόπουλος είναι «τενεκέδες». Ούτε οι πολίτες που διαμαρτύρονται για το νερό άρδευσης «κοπρίτες και πορτοφολάδες». Απλώς, έχουν διαφορετική άποψη από σένα. Εκτός κι αν αυτό είναι πρόβλημα…

Φ.Τ.

Αχιλλέα, ξανασκέψου το

Ομόφωνα όχι στην πρόταση Μπέουαποφάσισαν οι πρόεδροι εννέα Τοπικών Συμβουλίων (Αγριάς, Αγίου Βλασίου, Αγ. Λαυρεντίου, Δράκειας, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, Μακρινίτσας, Πορταριάς και Κατηχωρίου) σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Αγριάς και ζητούν τη διαχείριση του νερού να αναλάβει ο Δήμος Βόλου, τα Τοπικά Συμβούλια και οι Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης.

…Αχιλλέα, ξανασκέψου το. Ακόμα και οι δικοί σου αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις.

Φ.Τ.

Το κόμμα με πέταξε στα σκυλιά

Παπακωνσταντίνου (υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, απολογούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ): Είμαι αθώος – Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά.

…Έτσι γίνεται πάντα. Θυσιάζουν μερικούς για να σωθούν οι υπόλοιποι.

Φ.Τ.

Προσβολή

Σόιμπλε: Ανοησίες να λέγεται ότι προσέβαλα τον Γ. Βαρουφάκη.

…Την Ελλάδα, πάντως, και τους Έλληνες τους προσβάλλεις έργοις καθημερινά.

Φ.Τ.

Η απάντηση

Το ερώτημα που βασανίζει κάποιους: «γιατί η άρδευση δεν πάει στο Δήμο Βόλου και εκχωρείται το δικαίωμα στη ΔΕΥΑΜΒ».

Πρώτον γιατί αποτελεί ειλημμένη απόφαση από το 2011. Δεύτερον, όπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στο Δήμο Βόλου λειτουργεί Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πώς; Με έναν υπάλληλο ο οποίος είναι… προϊστάμενος του εαυτού του.

Πώς μπορεί ο ένας και μοναδικός υπάλληλος -δεδομένου ότι οι προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο απαγορεύονται- να αναλάβει όλη τη λειτουργία της άρδευσης στις 16 τοπικές ενότητες;

Ας απαντήσουν.

Ε.Χ.

Παραπληροφόρηση

Πάντως είναι φοβερή η παραπληροφόρηση που επιχειρείται για το νερό.

Κάποιοι βάζουν θέμα ιδιωτικοποίησης των νερών, εκεί που δεν υπάρχει. Κι έχεις ένα Δήμαρχο απέναντι να δίνει «λόγους τιμής» για τα αυτονόητα: ότι δεν πρόκειται όσο διαρκεί η θητεία του, το δημόσιο αγαθό του νερού να εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Ε.Χ.

Αντιδράσεις

Περίεργο είναι δε, πώς όλοι αυτοί αντιδρούν σήμερα. Σήμερα κι όχι το 2011 όταν το δημοτικό συμβούλιο λάμβανε την απόφαση εκχώρησης της αρμοδιότητας της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ και η ΔΕΥΑΜΒ το αποδεχόταν.

Εψαξε λέει ο Αχιλλέας Μπέος στο αρχείο για να δει αν τότε υπήρχαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μόνο ένα θετικό σχόλιο υπέρ της απόφασης βρήκε.

Τα συμπεράσματα του κόσμου.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου