ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανηφορικός δρόμος

ανηφορικός-δρόμος-700055

Ανηφορικός δρόμος

Σε μεγάλη ανηφόρα το ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία. Δεν ήταν μόνο η ίδρυση του ΚΗ.ΔΙ.ΣΟ. που έκανε τη ζημιά αλλά κυρίως το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ σε όλη αυτή την περίοδο επέλεξε να προκρίνει ως στάση ευθύνης την επιλογή της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. με αποτέλεσμα να αιμορραγεί διαρκώς προς την Αριστερά. Το συναίσθημα της απογοήτευσης είναι έντονο στα τοπικά στελέχη που περιμένουν το συνέδριο που προανήγγειλε ο Ε. Βενιζέλος μήπως και τελικά υπάρξει μία νέα εκκίνηση επί της ουσίας.

Β.Κ.

Πρώτος

Πολύ καλή παρουσία και την πρώτη θέση κατέλαβε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ με 1.700 ψήφους, ο συνάδελφος δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου. Οι ψηφοφόροι που επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ τον τίμησαν αναγνωρίζοντας ότι ήταν ο πρώτος που αποδέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη να «μπει» στο καμίνι αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Β.Κ.

Δεν μπορούσαν να κατατοπιστούν

Φοβερό μπέρδεμα έγινε με την αλλαγή των εκλογικών τμημάτων την ημέρα των εκλογών. «Ζημιωμένοι» κυρίως βγήκαν Τσιγγάνοι ψηφοφόροι. Οπως αναφέρθηκε, σε όλες τις περιπτώσεις χρειάστηκε να απευθυνθούν στο Δημοτολόγιο Νέας Ιωνίας για να ενημερωθούν που ψηφίζουν.

Κ.Μ.

Ηπιες αντιδράσεις

Στον απόηχο των εκλογών κινείται η καθημερινότητα και οι συνήθεις ρυθμοί των κατοίκων των Βορείων Σποράδων. Αξιο αναφοράς είναι, παράλληλα, το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν σχηματίστηκαν πηγαδάκια για προεκλογικές αναλύσεις στα εκλογικά κέντρα, καθώς οι ψηφοφόροι, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, επέστρεφαν στο σπίτι τους. Οι εποχές του ενθουσιασμού και των εντάσεων έχουν πλέον παρέλθει, δίνοντας τη θέση τους σε πιο ήπιες αντιδράσεις.

Γ.Υ.

Μεγάλης ηλικίας

Χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών Βουλευτικών εκλογών ήταν η έντονη παρουσία ατόμων της τρίτης ηλικίας, τα οποία έσπευσαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ψηφοφόρων κάθε ηλικίας, νεώτερων αλλά και ηλικιωμένων, και στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται η παραπάνω επισήμανση.

Γ.Υ.

Συγκίνησε

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είναι ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής της Μαγνησίας, καθώς εκλέχθηκε με 21.258 σταυρούς και με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δανάη Τζήκα – Κωστοπούλου που εκλέχθηκε με 9.145 σταυρούς. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προχθές το βράδυ όταν ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα συγκινήθηκε με τη στήριξη του κόσμου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να απογοητεύσει τον κόσμο της Μαγνησίας και θέλει να μπορεί να τους κοιτάζει στα μάτια!

Αθ.Τ.

Αλλαγή τοπίου

Εντονες ήταν οι εναλλαγές των συναισθημάτων στα στρατόπεδα των κομμάτων στη Μαγνησία μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις έδρες. Οι ενσωματώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων προκαλούσαν «μετακινήσεις» εδρών μέχρι το τέλος. Μάλιστα όσοι κοιμήθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ξύπνησαν τη Δευτέρα και αντίκρισαν διαφορετικό σκηνικό στην κατανομή των εδρών από αυτό που άφησαν!

Αθ.Τ.

Πρώτη φορά Αριστερά

Ορκίζομαι ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα υπηρετώ το συμφέρον του ελληνικού λαού, ήταν ο πολιτικός όρκος που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι αμέσως μετά, σε μια έξοχη κίνηση ύψιστης συμβολικής σημασίας, ο νέος πρωθυπουργός προσκύνησε στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή.

…Με χίλια ονόματα μια χάρη ακρίτας είτ’ αρματολός, αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είμ’ ο ίδιος ο λαός!

Φ.Τ.

Πολιτική ορκωμοσία

Η πρώτη αριστερή κίνηση ρήξης.

…Θα ήταν λάθος να μιλάμε για μια άθρησκη κυβέρνηση, αντί να μιλάμε για μια κυβέρνηση από την οποία η θρησκεία ούτε απαιτεί ούτε προαπαιτεί, αλλά στη σχέση της μαζί της καταλαμβάνει εκείνον ακριβώς τον πολύ ειδικό χώρο που της ανήκει.

Φ.Τ.

Η σημασία της ελληνικής ψήφου για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ανατρέποντας με την ψήφο του την καταστροφική πορεία στην οποία μας έβαλε η ελληνική δεξιά και η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ο λαός μας δεν αγωνίζεται μόνο για να θέσει τις βάσεις της αναγέννησης της χώρας και της κοινωνίας μας, δίνει ταυτόχρονα και την πρώτη νίκη στον αγώνα κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη.

Ο χρηματιστικός καπιταλισμός της Μέρκελ, η νέα φεουδαρχία του χρήματος, η θεσμοποίηση της οικονομικής, της πολιτικής και, όπου κι όταν χρειάζεται, της αστυνομικής και στρατιωτικής βίας ως κυρίαρχης μορφής «διακυβέρνησης» δέχτηκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού το πρώτο ισχυρό πλήγμα, το οποίο μάλιστα έχει την ιδιότητα να ανοίγει το δρόμο στο δεύτερο.

Φ.Τ.

Αρχισαν τα νταούλια

Ετοιμοι να ακούσουν και να συζητήσουν τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Στο μεταξύ το «προεκλογικό παπαγαλάκι» της γερμανικής κυβέρνησης, ο Spiegel, γράφει ότι η ΕΕ πρέπει να κουρέψει ελληνικό το χρέος.

…Τι γλυκά που βαράνε τα νταούλια. Τ’ ακούς, Αντώνη; Τ’ ακούς, Βαγγέλη;

Φ.Τ.

Μην ξεχνάτε…

Αγαπητοί Συριζαίοι βουλευτές Μαγνησίας. Αγαπητέ φίλε Χρήστο Μπουκώρο τής ΝΔ. Μην ξεχνάτε ούτε στιγμή τις χαίνουσες πληγές της περιοχής μας. Ο κόσμος έχει από εσάς προσδοκίες. Ανασκουμπωθείτε. Ιδού εμπρός σας το βδέλυγμα στέκει του ημιτελούς, αθλίου Περιφερειακού…

Φ.Τ.

Γραφεία

Αλλαγές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αναμένεται να εγκρίνει στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ.

Από τις σημαντικότερες πάντως αλλαγές είναι η καθιέρωση δύο Διευθύνσεων, μία για την Υδρευση και μία για την Αποχέτευση. Θα υπάρξει σύμπτυξη αρμοδιοτήτων προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική η υπηρεσία.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει λιγότεροι στα γραφεία, περισσότεροι στα έργα.

Ε.Χ.

Φόβοι

Ευχή όχι μόνο των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παραγόντων της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Ν.Δ. ήταν από προχθές η συγκρότηση κυβέρνησης και να μην οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές.

Οι λόγοι πολλοί: η αβεβαιότητα, η πολιτική ρευστότητα επηρεάζουν σίγουρα τη χώρα και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομία που βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Υπάρχει όμως και το άλλο που φοβούνται στελέχη της Ν.Δ.: ότι τυχόν νέες κάλπες θα ανεβάσουν ακόμη υψηλότερα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Χρυσής Αυγής, ενώ τα «γαλάζια» ποσοστά θα μειωθούν περαιτέρω.

«Ας μείνουμε εδώ έλεγαν στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ», στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου