ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αδειασμα

αδειασμα-177883

Αδειασμα

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ανατροπή ο Πάνος Σκοτινιώτης. Μπορεί να μην αναποδογύρισε τραπέζι, όπως είχε υποσχεθεί στην αρχή της θητείας του, αναποδογύρισε όμως τον Ηλία Ξηρακιά. «Δεν έχει σημασία τι λένε οι Αντιδήμαρχοι, ο Δήμος έχει τα δικά του οικονομικά στοιχεία» είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του αναφερόμενος στις τελευταίες ανακοινώσεις Ξηρακιά, σύμφωνα με τις οποίες οι οφειλέτες του Δήμου Βόλου χρωστούν ποσό 19 εκατ. ευρώ. Ούτε το φορτηγό του Μπέου, το γνωστό από τη σήραγγα, δεν διαθέτει τέτοιο ανατρεπόμενο σύστημα.

Ν.Τ.

Οι πολιτικοί και τα έργα

Ο Νικόλας Δεληγεώργης, Μελετητής Δημοσίων Έργων, μας δήλωσε:

Στη Μαγνησία βρίσκονται εν εξελίξει ή έχουν κατασκευαστεί έργα σημαντικής σπουδαιότητας (φράγμα Παναγιώτικο, Περιφερειακός Βόλου, Ταμιευτήρας Κάρλας κλπ.) Παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο τοπικοί πολιτικοί, προκειμένου να προβληθούν, να προβαίνουν σε δηλώσεις κριτικής αυτών των έργων, ενώ δεν είναι της ειδικότητάς των. Τα έργα εκτελούνται βάσει εγκεκριμένης μελέτης, που εκπονείται από ειδικό γραφείο μελετών. Η κατασκευή του έργου γίνεται υπό την επίβλεψη μηχανικών υπηρεσίας του Δημοσίου, που πραγματοποιεί την τεχνική παραλαβή και φέρει την ευθύνη αρτιότητας του έργου. Όλα τα άλλα που διατυμπανίζονται από τους πολιτικούς είναι φθηνός λαϊκισμός προβολής των.

Ν.Τ.

Μια φωτογραφία, μια εποχή…

Ηταν το 1955 όταν ο Εγκέλαδος ενέσκηψε στo Βόλο και στην περιοχή κι άφησε

άστεγους τους κατοίκους. Ήταν όταν στις θεομηνίες οι βασιλείς έσπευσαν «επί τόπου» για να εμψυχώσουν το λαό και ό,τι ήθελε προκύψει. Και το βασιλικό ζεύγος, η Φρειδερίκη με τον Παύλο της, δεν έχασαν την ευκαιρία. Ήρθαν να δουν τους σεισμόπληκτους από κοντά, φέρνοντας μάλιστα μαζί και το διάδοχο Κωνσταντίνο (σκυμμένος δεξιά, για να μαθαίνει…). Ναι, με τζιπ, στα Κάτω Λεχώνια. Τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι μ’ επικεφαλής τον Τάκη Κρομμύδα (με τα γυαλιά), πρόεδρο της Κοινότητας, που τον βλέπουμε να ζητάει από τους βασιλείς (από τη Φρειδερίκη ιδιαίτερα) άμεση βοήθεια για τη στέγαση των κατοίκων. Στη φωτογραφία φαίνονται επίσης ο γραμματέας της Κοινότητας Απόστολος Χανιάς κι ο φίλος μου Μίμης Βαρδάκης (στο κέντρο) και (αριστερά) ο Πίνδαρος Γεωργατζής. Τώρα ίσως κάποιοι ν’ απορήσουν πώς θυμηθήκαμε τους σεισμούς. Όχι, δεν θυμηθήκαμε, Θεός φυλάξοι, τους σεισμούς. Βάλαμε τη φωτογραφία να (ξανα)θυμηθούμε τον Τάκη Κρομμύδα, τη ζώσα ιστορία του χωριού, που την περασμένη Δευτέρα μάς έφυγε πλήρης ημερών. Να θυμηθούμε το δραστήριο εκείνο Κοινοτάρχη που πάσχιζε για το χωριό και στις περγαμηνές του είχε την αποκατάσταση των άστεγων, με δωρεάν χορήγηση οικοπέδων στο λόφο του χωριού, είχε τις περίφημες «Γιορτές του Ανθοκήπου», είχε το χαμόγελο της καλής καρδιάς και της ομόνοιας. Κι ακόμη, στο πρόσωπό του να θυμηθούμε όλους εκείνους τους Κοινοτάρχες, που ήταν πάντα επί τόπου στο χωριό, εκείνους που εξαφάνισε, δυστυχώς, το «αυτοδιοικητικό» τσουνάμι των «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη». Να θυμηθούμε των Ελλήνων τις Κοινότητες που τις αναπολούμε και μας λείπουν.

Γιάννης Μαντίδης

Ξεψάρωσαν οι νέοι

Ορισμένοι από τους νέους Αντιδημάρχους του Βόλου δεν παρακολουθούν τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Απαξιούν. Μάλλον τα γνωρίζουν όλα και δεν θέλουν να αποκομίσουν καμία εμπειρία.

Ν.Τ.

Η εκπροσώπηση

Μαθαίνουμε ότι κάποιες ομάδες της αντιπολίτευσης αδυνατούν να πείσουν στελέχη τους να τις εκπροσωπήσουν στις διάφορες επιτροπές του Δήμου. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απροθυμία είναι συνάρτηση της έλλειψης αντιμισθίας.

Ν.Τ.

Ελπίδες

Θετικά αποτελέσματα φαίνεται ότι φέρνει η μάχη της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση. Η κατάθεση προτάσεων για αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης στον πρωθυπουργό τη Δευτέρα δείχνει ότι κεντρικά μετακινούνται από τις αρχικές τους θέσεις, αφού κανείς πλην ορισμένων εξαιρέσεων δεν υπογράφει τα φύλλα αξιολόγησης. Ωστόσο η χρονική στιγμή των αλλαγών -αρχές Αυγούστου- προβληματίζει, αφού πάντα μεσούσης της θερινής σεζόν περνούν τα θέματα χωρίς να τους δίνεται η δέουσα σημασία. Ας ελπίσουμε ότι οι προτάσεις θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Πως δεν θέλουν να αποπροσανατολίσουν.

Κ. Μ.

Απλά πράγματα

Τελικά ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται ούτε πολλά άτομα ούτε ιδιαίτερα μέσα για να έχει καρποφόρα αποτελέσματα στο έργο κοινωνικής αλληλεγγύης. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν με το έργο τους οι PeopleforGreece. Θέληση, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία είναι τα τρία κύρια όπλα του εθελοντισμού για να επιτύχει θαύματα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Οι φτωχοί, οι άνθρωποι που γνωρίζουν από ανεργία και ανέχεια, πάντοτε βοηθούν και το έργο κοινωνικής αλληλεγγύης που παράγεται έστω και με το πενιχρό υστέρημά τους είναι αξιέπαινο.

Κ. Μ.

Διαπραγματεύσεις

Μπορεί η Αργεντινή να χρεοκόπησε μόλις προχθές, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού Κυριακάτικου Αθηναϊκού Τύπου, η Σύνοδος των Παρισίων βρίσκεται σε μυστικές συζητήσεις με το ΔΝΤ και την Τρόικα και αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

Ο Σεπτέμβριος σίγουρα θα είναι πιο καυτός από τον Αύγουστο. Γιατί όπως και να το κάνεις άλλο καύσωνας και μελτέμια και άλλο κούρεμα του χρέους.

Χ.Μ.

Περί δημοσιεύσεων στον Τύπο

Ορισμένοι Υπουργοί αλλά και στελέχη της Τρόικας υποστηρίζουν την ανάγκη κατάργησης των δημοσιεύσεων του Δημοσίου στον τοπικό Τύπο: έργα, προκηρύξεις, διαγωνισμοί, προσλήψεις κ.τ.λ. Το περίεργο είναι ότι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες, σε απόλυτη ταύτιση με αυτούς που κατηγορούν ως μνημονιακούς και Τροϊκανούς, έχουν κάνει σημαία τους ακριβώς την ίδια πρόταση. Για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε, να προσδιορίσουμε δηλαδή το αντικείμενο, στο Δήμο Βόλου που έχει ένα προϋπολογισμό 76 εκ. ευρώ τα έξοδα δημοσιεύσεων δεν ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 0,03% εκ των οποίων τα μισά (50%) πληρώνουν οι ανάδοχοι των έργων. Τρίχες δηλαδή! Οσοι υποστηρίζουν ότι ο τοπικός Τύπος στηρίζεται σε αυτά τα χρήματα μάλλον είναι ή μακριά νυχτωμένοι ή εκδότες που δεν διαθέτουν εφημερίδες αλλά έντυπα προκηρύξεων. Τα 40.000 ευρώ που δαπανώνται για όλες τις τοπικές εφημερίδες από το Δήμο Βόλου συγκεκριμένα, δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα εκτύπωσης μιας σοβαρής εφημερίδας για έναν ολόκληρο μήνα. Για να ξέρουμε για τι μιλάμε και να μην περιφέρει από εδώ κι από εκεί την ασχετοσύνη του ο κάθε ύποπτος. Και λέμε ύποπτος γιατί τέτοιες προτάσεις εξυπηρετούν την αδιαφάνεια και μόνο αυτή. Ολοι αυτοί που βυσσοδομούν εναντίον του περιφερειακού Τύπου, του πιο καθαρού κομματιού του ελληνικού Τύπου, έχουν άλλα στο μυαλό τους. Σε καμιά χώρα ούτε της Ευρώπης ούτε της Αμερικής έχουν καταργηθεί οι δημοσιεύσεις. Στην Αμερική πιο συγκεκριμένα οι ανάλογες δημοσιεύσεις στον περιφερειακό Τύπο γίνονται για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες κι όχι για μία όπως στην Ελλάδα. Ολοι αυτοί οι απίθανοι τύποι έχουν να προτείνουν κάποιο άλλο σύστημα; Μήπως έχουν στο μυαλό τους το σύστημα «στο μιλητό» ή ακόμη περισσότερο το σύστημα «στο μιλητό και στον κολλητό»; Ούτε αυτή η διάταξη θα περάσει ούτε οι λεονταρισμοί τους φοβίζουν κανέναν. Ας κοιτάξουν να μειώσουν τις υπερτιμολογήσεις για τα έργα τα οποία πλήρωσε χρυσάφι ο ελληνικός λαός και ας αφήσουν κατά μέρος τις δημοσιεύσεις. Τσάμπα μάγκες. Ας φέρουν τα κλεμμένα από την Ελβετία, την Αμερική κι αλλού κι ας ασχοληθούν μετά με τις δημοσιεύσεις.

«Τ»

Απίστευτοι

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Συνέβη στην Αγριά και δεν είναι ανέκδοτο. Στο σημείο που γίνεται η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων όταν κλείνει ο παραλιακός δρόμος, υπάρχει φωτεινός σηματοδότης με παλλόμενο πορτοκαλί, προκειμένου να προειδοποιεί τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα.

Ο συγκεκριμένος σηματοδότης, είχε καταληφθεί από ιδιωτικές πινακίδες, με αποτέλεσμα να καταστεί ουσιαστικά αθέατος από τους οδηγούς. Για το γεγονός σημειώθηκαν διαμαρτυρίες. Τι έκαναν οι… φωστήρες; Αντί να απομακρύνουν τις ιδιωτικές πινακίδες, έθεσαν το σηματοδότη εκτός λειτουργίας!

Ας ελπίσουμε ότι το… μέτρο ήταν μόνο προσωρινό κι όχι ο σηματοδότης πλέον λειτουργεί.

Ε.Χ.

Περιφερειακός Βόλου

Στην κυκλοφορία η παράκαμψη Βουτιάνων στην Εθνική Οδό Τρίπολης – Σπάρτης.

…Γελάστε στα μούτρα του πολιτικού προσωπικού της Μαγνησίας. Για να μην κλάψετε.

Φ.Τ.

Τριάντα χρόνια μετά

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. 3 Αυγούστου 1984: Στις αρχές Δεκέμβρη θα αρχίσει η κατασκευή μεγάλης σήραγγας στον αυτοκινητόδρομο Βόλου – Ηγουμενίτσας – Ιταλίας.

…Τριάντα χρόνια μετά τα ίδια θα γράφει και για τον Περιφερειακό του Βόλου.

Φ.Τ.

Ευλόγησον

Μοναστήρια της περιοχής μας επισκέπτεται ο Άγιος Δημητριάδος Ιγνάτιος.

…Μήπως σε φέρνει ο δρόμος κι από τον παιδικό σταθμό που χτίζεις μέσα σε ρέμα στην Αγριά, Δέσποτα; Ανάγκη επείγουσα να τον ευλογήσεις μη γκρεμιστεί τούτες τις μέρες που το ρέμα κατεβάζει όγκους νερού λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Φ.Τ.

Αργεντινή

Αδωνις: Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει!

…Η ελληνική αστική τάξη και η ελληνική κυβέρνηση προσαρμόστηκαν. Η τετραπληγική από τα Χανιά και τα τρία παιδιά από το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο όχι!

Φ.Τ.

Το ξεπούλημα απελευθερώνει

Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει στρατόπεδο στη Ρόδο.

…Γιατί όχι και το στρατό;

Φ.Τ.

Χαρίστε εις τον Σαμαρά αντί του όξους μέλι

Η Moody’s αναβάθμισε κατά δύο μονάδες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

…Κατά πόσες μονάδες αναβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές του κυρ Αποστόλη από τη Νέα Ιωνία ή της κυρα – Πολυξένης από τον Αλμυρό;

(Η πρόοδος πρέπει να συντελείται ταυτόχρονα και παράλληλα στα άτομα και το οικονομικό περιβάλλον. Αλλιώς είναι πρόοδος ψευδεπίγραφη για το λαό, πρόοδος που ευνοεί πάλι τους λίγους εις βάρος των πολλών).

Φ.Τ.

Αγριοκρομμύδα

Μπαράκ Ομπάμα: Είναι αλήθεια ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου βασανίσαμε κάτι τύπους, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα.

…Με την ίδια λογική, κύριε Ομπάμα, είναι αλήθεια ότι με τα αμερικάνικα όπλα το Ισραήλ εξολοθρεύει τους Παλαιστίνιους, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα.

(Στους λογαριασμούς της Νέας Τάξης οι φτωχοί άνθρωποι κι οι φτωχοί λαοί δε μετράνε. Δεν είναι σαν τους πλούσιους Αμερικάνους και τους πλούσιους Γερμανούς. Είναι από μέρη που φυτρώνουν μόνο φραγκοσυκιές, παλιοχόρταρα και αγριοκρομμύδες).

Φ.Τ.

Μια φωτογραφία, μια εποχή…

Ηταν το 1955 όταν ο Εγκέλαδος ενέσκηψε στo Βόλο και στην περιοχή κι άφησε άστεγους τους κατοίκους. Ήταν όταν στις θεομηνίες οι βασιλείς έσπευσαν «επί τόπου» για να εμψυχώσουν το λαό και ό,τι ήθελε προκύψει. Και το βασιλικό ζεύγος, η Φρειδερίκη με τον Παύλο της, δεν έχασαν την ευκαιρία. Ήρθαν να δουν τους σεισμόπληκτους από κοντά, φέρνοντας μάλιστα μαζί και το διάδοχο Κωνσταντίνο (σκυμμένος δεξιά, για να μαθαίνει…). Ναι, με τζιπ, στα Κάτω Λεχώνια. Τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι μ’ επικεφαλής τον Τάκη Κρομμύδα (με τα γυαλιά), πρόεδρο της Κοινότητας, που τον βλέπουμε να ζητάει από τους βασιλείς (από τη Φρειδερίκη ιδιαίτερα) άμεση βοήθεια για τη στέγαση των κατοίκων. Στη φωτογραφία φαίνονται επίσης ο γραμματέας της Κοινότητας Απόστολος Χανιάς κι ο φίλος μου Μίμης Βαρδάκης (στο κέντρο) και (αριστερά) ο Πίνδαρος Γεωργατζής. Τώρα ίσως κάποιοι ν’ απορήσουν πώς θυμηθήκαμε τους σεισμούς. Όχι, δεν θυμηθήκαμε, Θεός φυλάξοι, τους σεισμούς. Βάλαμε τη φωτογραφία να (ξανα)θυμηθούμε τον Τάκη Κρομμύδα, τη ζώσα ιστορία του χωριού, που την περασμένη Δευτέρα μάς έφυγε πλήρης ημερών. Να θυμηθούμε το δραστήριο εκείνο Κοινοτάρχη που πάσχιζε για το χωριό και στις περγαμηνές του είχε την αποκατάσταση των άστεγων, με δωρεάν χορήγηση οικοπέδων στο λόφο του χωριού, είχε τις περίφημες «Γιορτές του Ανθοκήπου», είχε το χαμόγελο της καλής καρδιάς και της ομόνοιας. Κι ακόμη, στο πρόσωπό του να θυμηθούμε όλους εκείνους τους Κοινοτάρχες, που ήταν πάντα επί τόπου στο χωριό, εκείνους που εξαφάνισε, δυστυχώς, το «αυτοδιοικητικό» τσουνάμι των «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη». Να θυμηθούμε των Ελλήνων τις Κοινότητες που τις αναπολούμε και μας λείπουν.

Γιάννης Μαντίδης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου