Οι πανάκριβες πρώτες ύλες «απειλούν» τα δημόσια έργα

οι-πανάκριβες-πρώτες-ύλες-απειλούν-406586

Τα προβλήματα στο καθεστώς εκτέλεσης των δημοσίων έργων στη χώρα μας παραμένουν, παρά τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κεντρική εξουσία. Χρονικές καθυστερήσεις και ποιοτικές εκπτώσεις ως προς το τελικό αποτέλεσμα συνεχίζουν να καταγράφονται, ενώ οι τεράστιες εκπτώσεις, που δίνουν οι τεχνικές εταιρείες, προκειμένου να κερδίζουν τους διαγωνισμούς, συνεχίζουν να θέτουν υπό αμφισβήτηση την έγκαιρη ολοκλήρωση και παράδοση των δημοσίων έργων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται τώρα να προστεθούν και οι αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών, που λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ενδεικτικές του προβλήματος ήταν οι χθεσινές αναφορές του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που δεν κρύβει την αγωνία του για τις επιπτώσεις από τις εξωφρενικές ανατιμήσεις υλικών στα έργα, που το τρέχον χρονικό διάστημα είτε υλοποιούνται, είτε θα αρχίσουν άμεσα. Στα περισσότερα υλικά οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη και την ολοκλήρωση μεγάλων και μικρότερων εργολαβιών, τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν όχι μόνο για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για να επιλυθούν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση ορεινών και πεδινών περιοχών.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 φάνηκε η απουσία των συγκεκριμένων τεχνικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, όπου το πέρασμα του «Ιανού» ήταν σαρωτικό και απείλησε ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Πριν από τρία χρόνια, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου δοκιμάστηκε από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, που έπληξαν την περιοχή και προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Στην περιοχή της Μακρυράχης εκκρεμεί η ολοκλήρωση έργων υπογειοποίησης των αγωγών άρδευσης. Απαιτείται η χρήση υλικών, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ανάλογο πρόβλημα προκύπτει και με τις εργολαβίες αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης, όπως αυτή που εξελίσσεται στον Δήμο Βόλου. Το κόστος των πλαστικών σωληνώσεων υπερδιπλασιάστηκε, σε σχέση με το 2020. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε το κόστος ολοκλήρωσης του έργου, για το οποίο η ανάδοχος εταιρεία προσέφερε συγκεκριμένο ποσοστό έκπτωσης, προτού αλλάξουν τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πρώτων υλών.

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια έργα, που συμβασιοποιούνται τους τελευταίους μήνες, οι τεχνικές εταιρείες έχουν προσαρμόσει τις εκπτώσεις, που προσφέρουν κατά τις δημοπρασίες, στα δεδομένα των εξωφρενικών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, καθώς βέβαια και στο κόστος μεταφοράς. Προς το παρόν δεν προκύπτουν άλλες παρεμβάσεις, που θα διασφαλίζουν ότι τα δημόσια έργα θα εξελιχθούν και θα παραδοθούν χωρίς προβλήματα.

Αρκεί, ωστόσο, η αυτορρύθμιση της αγοράς για να μη σταματήσουν τα εργοτάξια και να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός Περιφερειών και Δήμων, αναφορικά με την υλοποίηση των έργων, που το τρέχον χρονικό διάστημα είτε αρχίζουν, είτε πρόκειται να αρχίσουν; Το πιο σημαντικό, υπάρχουν οι απαιτούμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θα εγγυηθούν ότι ορισμένες τεχνικές εταιρείες δεν θα κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη ζημιά από την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου