ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το νερό νεράκι

το-νερό-νεράκι-250208

Το νερό νεράκι

Παίρνει την πετσετούλα του, το σαμπουάν, το αφρόλουτρο, φοράει τις σαγιονάρες και μια και δυο πηγαίνει στο Καρνάγιο για μπάνιο. Όχι στη θάλασσα, όπως θα υπέθετε κανείς, αλλά στη… δημοτική ντουζιέρα. Βλέπετε η συνοικία Γαλανού στα Κάτω Λεχώνια, όπου και διαμένει, έχει νερό μόνο τη νύχτα!Δήμαρχε Βόλου, τ’ ακούς;

Φ.Τ.

Λες και μοιράζονταν

Μπορεί οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μονομερείς ενέργειες, όμως η εταιρία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο «ψαλίδι των μισθών» και μάλιστα αναδρομικά από την ημέρα που κατήγγειλε τη σύμβαση. Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι από τις εταιρίες που παλαιότερα έτυχε και των ευεργετημάτων του αναπτυξιακού νόμου. Σήμερα επικαλείται την κρίση, λες και στην εποχή των κερδών τα μοιράζονταν με τους εργαζόμενους.

Β.Κ

Ιμπεριαλισμός και επισιτισμός

Διαστάσεις «θριάμβου» τείνει να δώσει η ΔΑΣ στο γεγονός ότι κέρδισε δύο έδρες στο σύλλογο εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, την ώρα που το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο κέρδισε πέντε έδρες και τους δύο αντιπροσώπους στο ΕΚΒ. Για τη ΔΑΣ αυτά βέβαια είναι «ψιλά γράμματα», αφού ακόμη και το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο το «βαπτίζει ΠΑΣΚΕ» μόνο και μόνο για να συντηρήσει τη γνωστή τακτική της ταξικής πάλης απέναντι στον «ιδεολογικό εχθρό». Και να φανταστεί κανείς ότι τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών είναι νωπά ακόμη όσον αφορά στους υποστηρικτές της ταξικής πάλης και της αποκλειστικής επαναστατικότητας εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Βέβαια μπροστά βρίσκεται το συνέδριο του ΕΚΒ, όπου προφανώς η ΔΑΣ έχει αποφασίσει να δώσει τον επόμενο αγώνα… κατά του ιμπεριαλισμού.

Β.Κ

Το’ χει

Aποφασισμένος να «νικήσει» ο Νότος πήγε στην Σύνοδο Κορυφής ο Μάριο Μόντι, ο οποίος ξεκαθάρισε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της Συνόδου: «Θα κάτσετε όλοι κάτω μέχρι να βρούμε λύση»! Όχι παίζουμε… Ο άνθρωπος το ’χει, δεν αστειεύεται όταν διαπραγματεύεται για τη χώρα του και τα συμφέροντά της.

Β.Κ

Σκέψου

Περισσότερα αποτελέσματα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής περιμένει σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, που μάλιστα κρατά αποστάσεις από τις γενικότερες εκτιμήσεις που έκαναν τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Την ίδια στιγμή Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ αποτιμούν τα αποτελέσματα θετικά και δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σκέψου να τίθεντο και θέμα διαπραγμάτευσης.

Β.Κ

Το μαγαζί αργεί

Κτυπά σαραντάρια το θερμόμετρο το σαββατοκύριακο στη Μαγνησία. Ο Δήμος δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση για τις ευπαθείς ομάδες. Το μαγαζί προφανώς αργεί λόγω του διήμερου της αργίας…

Καθαριότητα

Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος είναι πρωινός τύπος. Από τότε που έγινε Δήμαρχος σταμάτησε να πηγαίνει πεζός στο Δημαρχείο, κάτι που συνήθιζε να κάνει όταν ήταν στη ενεργή δικηγορία και διατηρούσε γραφείο στην Κ. Καρτάλη.

Πλέον ο οδηγός του, ο Γιάννης, τον μεταφέρει καθημερινά με το μαύρο Golf στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Του συστήνουμε να επαναλαμβάνει μερικές μέρες της εβδομάδας την παλιά καλή του συνήθεια. Να πηγαίνει πεζή στο Δημαρχείο για να βλέπει την κατάσταση της καθαριότητας που επικρατεί στην πόλη, γιατί η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Προς το χειρότερο φυσικά…

Θα ξαναρχίσει το κάπνισμα

…Βέβαια αν ο Δήμαρχος επανέλθει στην παλιά καλή του συνήθεια, με αυτά που θα βλέπει στην πόλη καθημερινά κινδυνεύει να ξαναρχίσει μία παλιά βλαβερή συνήθεια που την έχει κόψει εδώ και πολλά χρόνια. Να ξαναρχίσει το κάπνισμα…

Επιτέλους

Μέσα στο σαββατοκύριακο, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Αντινομάρχη Αργύρη Κοπάνα, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης κεντρικών δρόμων του Βόλου. Οι εργασίες θα γίνει προσπάθεια να εκτελούνται βραδινές ώρες προκειμένου να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους οδηγούς.

Μέρα – μεσημέρι

Στον απόηχο του θορύβου για την απόπειρα κλοπής του σπιτιού του προπονητή Γ. Δώνη, συμπολίτες μάς μετέφεραν το περιστατικό δύο νεαρών όχι περισσότερο από 16- 17 που μόλις είδαν στην οδό Γαμβέτα από το δρόμο ότι σε γραφείο της Αρχαιολογίας υπήρχαν κομπιούτερ και βλέποντας την απουσία υπαλλήλου, επιχείρησαν να… κάνουν σάλτο μέσα από το ανοικτό παράθυρο. Το περιστατικό θα ήταν άνευ σημασίας, καθώς είναι γνωστό ότι η μικροεγκληματικότητα κάνει… πάρτι τα τελευταία χρόνια και στο Βόλο. Καταγράφεται ωστόσο γιατί έγινε μέρα μεσημέρι, λίγο μετά τις 12 και στο κέντρο της πόλης. Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή μόλις έγιναν αντιληπτοί από τον περιπτερά της γειτονιάς που έβαλε τις φωνές. Ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά που γίνονται καθημερινά και που δεν καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.

Πίσω από τις λέξεις του Ευ. Βενιζέλου

Τι ακριβώς συμβαίνει (ή εξελίσσεται) στο ΠΑΣΟΚ; Τι υπάρχει πίσω από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών του Ευ. Βενιζέλου; Ποια θα είναι η συνέχεια της επιλογής του να μένει «εντός και εκτός» της κυβέρνησης συνεργασίας;Πριν λίγες μέρες, μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «το οριστικό πολιτικό πλαίσιο της χώρας -και άρα της κυβέρνησης Σαμαρά- εξαρτάται από την έκβαση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης. Γιατί εάν αυτό δεν πάει καλά, τότε πρέπει να ξανασυζητήσουμε συνολικά την εθνική στρατηγική». Προδιέγραφε -τότε- κάποιο άλλοθι για πιθανή αποχώρησή του από τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά;Χθες, μιλώντας για τις αποφάσεις της Συνόδου, είπε ότι προέκυψαν «στοιχεία πολύ κρίσιμα και χρήσιμα για την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Να τη πάλι η αιχμή για τη διαπραγμάτευση που δεν κάνει ο Σαμαράς.Συνέχισε λέγοντας ότι θα υποβάλει την πρότασή του «στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που έχω προτείνει να συγκροτηθεί». Δεν του αρκεί η ύπαρξη κυβέρνησης με τρικομματική στήριξη και με νέο υπουργό Οικονομικών και επιμένει σε παράλληλη λειτουργία ενός άλλου οργάνου.Χθες ο Πάγκαλος ξαναβγήκε κατά Βενιζέλου μιλώντας για «αργόμισθους υπαλλήλους ενός χρεοκοπημένου κόμματος» για το ΠΑΣΟΚ.Μήπως η απάντηση κρύβεται στην αγωνία για το νέο κόμμα που ετοιμάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν βλέπουν μέλλον με τον Βενιζέλο; Κατακαλόκαιρο, λένε, θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους.

Μ.Μ.

Μην τους ξεχνούν

Οι περισσότεροι στάθηκαν στο γεγονός ότι 204 λευκά ψηφοδέλτια μπλόκαραν την εκλογή του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Ελάχιστοι θυμήθηκαν ότι υπήρξαν και 23 βουλευτές από άλλα κόμματα (ποια άραγε;) που ψήφισαν τον αντισυνταγματάρχη καταδρομών, βουλευτή της Χρυσής Αυγής.Ίσως τους θυμηθούν όταν θα έρχονται προς συζήτηση τα νομοσχέδια για τη μετανάστευση και για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη.

Μ.Μ.

Ακριβά γούστα

Επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου είχαν αγοραστεί δύο πανάκριβα θωρακισμένα αυτοκίνητα για την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Σε εποχές λιτότητας κρίθηκε απαραίτητη η συγκεκριμένη αγορά! Αν αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ένα από τα δύο αυτοκίνητα το χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε μάλλον δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Ν.Τ.

Απνοια

Στα τοπικά πολιτικά πράγματα η άπνοια είναι ανυπόφορη τις τελευταίες μέρες, λες και δε συμβαίνει τίποτα. Ίσως είναι ο κορεσμός από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, ίσως είναι η οικονομική παγωμάρα που… παγώνει τα πάντα ακόμη και μέσα στον καύσωνα…

Ν.Τ.

Αντιπρόεδρος

Όπως αναμενόταν ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος κατέλαβε τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής. Οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον πρόεδρο του σώματος θα διευκολύνουν αναμφίβολα το έργο του. Πάντως με τα πολλά και τα λίγα η συγκεκριμένη θέση ίσως θα πρέπει να κρατηθεί στο μέλλον ως καθαρά βολιώτικη θέση. Θυμίζουμε ότι σχετικά πρόσφατα από το συγκεκριμένο αξίωμα πέρασαν Γιώργος Σούρλας και Ροδούλα Ζήση.

Ν.Τ.

Συμπαθούντες

Είκοσι τρεις βουλευτές άλλων κομμάτων ψήφισαν και τον προτεινόμενο από την Χρυσή Αυγή αντιπρόεδρο Βουλής. Μετά κρύφτηκαν. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη να αιτιολογήσει δημοσίως την ψήφο του. Να πει, ρε παιδί μου, με τα ανάλογα επιχειρήματα ότι κατά την άποψή του η συνταγματική πρόβλεψη περιλαμβάνει και την Χρυσή Αυγή. Ας το έλεγαν ευθαρσώς και όχι να λοξοκοιτάζουν τη Χρυσή Αυγή και στην ουσία με την ψήφο τους να πριονίζουν το σύστημα που τους εκτρέφει. Εκτός και αν οι ψήφοι προέρχονταν από ολόκληρη κοινοβουλευτική ομάδα και υπάρχουν… άλλα σχέδια.

Ν.Τ.

Αντιδιαστολή

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απείλησαν (ουσιαστικά εκβίασαν) την Μέρκελ και τον Ολάντ ότι θα προχωρήσουν στο μπλοκάρισμα του «πακέτου ανάπτυξης», εάν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις τους. Οι δικοί μας… κατέπλευσαν στις Βρυξέλλες με τη γνωστή επιστολή. Οι πρώτοι πέτυχαν τον σκοπό τους. Εμείς…

Φ.Τ.

Η μάχη χάθηκε, γιατί δεν δόθηκε ποτέ Στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση Σαμαρά προσήλθε για να λύσει το «ελληνικό πρόβλημα». Ιταλία και Ισπανία προσήλθαν για να λύσουν το «ιταλικό και ισπανικό πρόβλημα» ως μέρος του συνολικότερου ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους, το οποίο και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης. Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει αυτή την άποψη και ακολουθούσε τη «σκληρή» τακτική των Ιταλών και των Ισπανών, τα πράγματα θα ήταν και για μας πολύ διαφορετικά! Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά που πέτυχαν Ιταλία και Ισπανία ήταν προτάσεις και θέσεις κομμάτων και ειδικών και για την περίπτωση της χώρας μας!…Κι έτσι χάθηκε μια ακόμα μάχη, γιατί κι αυτή δεν δόθηκε.

Φ.Τ.

Παπανδρέου – Παπαδήμος – Σαμαράς

Αλλά πώς να δοθεί η μάχη, όταν οι προθέσεις της κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Μέρκελ και των δανειστών; Αψευδείς μάρτυρες οι συνεχείς δηλώσεις των κυβερνώντων ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι χειροπιαστό για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας. Κι η έλλειψη βούλησης να ακυρωθούν οι δεσμεύσεις λιτότητας για τα έτη 2013-2014. Και η δεδηλωμένη πρόθεση για διατήρηση του εργασιακού καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα κ.τ.λ. …Όλες αυτές οι τοποθετήσεις και θέσεις των σημερινών κυβερνώντων μπορούν να ιδωθούν ως ανανεωμένες εκδοχές των τοποθετήσεων και θέσεων των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου σχετικά με τη λύση του προβλήματος της «ελληνικής» κρίσης.

Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου