Στο περιθώριο του εθνικού συστήματος υγείας

στο-περιθώριο-του-εθνικού-συστήματος-412084

Το μείζον ζήτημα, σε ό,τι αφορά στο μέτρο αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, είναι να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, παρ’ ότι περισσότεροι από 7.000 εργαζόμενοι τέθηκαν εκτός. Η συζήτηση για τους λόγους, που τους κρατούν εκτός εμβολιαστικού σχεδιασμού, έχει εξαντληθεί. Η περαιτέρω συνέχισή της αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς τη συμβολή έμπειρων νοσηλευτών και γιατρών, που βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας.

Η αντικατάστασή τους από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν έχει τη δική τους εμπειρία, που δεν έζησε την αφόρητη πίεση στις δημόσιες νοσηλευτικές δομές κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου πανδημικού κύματος και που υπερέβαλε εαυτόν, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, είναι τεράστιο ζητούμενο. Οπως, επίσης, και το γεγονός ότι το προσωπικό, που πρέπει να καλύπτει τα κενά όσων βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες σε αναστολή εργασίας, προσλαμβάνεται με ολιγόμηνες συμβάσεις. Η εκπαίδευσή του στα νέα υγειονομικά δεδομένα, που έχει διαμορφώσει η πανδημία, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί, όσο διαρκούν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού.

Στο μεταξύ, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει εμβολιαστεί και παραμένει ενεργό στο σύστημα υγείας, μετακινείται από κλινική σε κλινική και από τμήμα σε τμήμα, μέχρι να αναλάβουν οι επικουρικοί συνάδελφοί τους. «Λάστιχο» έχουν γίνει οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι. Μέχρι και το πρόγραμμα αδειών τους ανεστάλη για να μην προκύψουν προβλήματα στο σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις γίνονται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, ενώ παρατηρείται ελαφρά αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων με κορονοϊό στις απλές κλινικές covid. Ευτυχώς, παρατηρείται σταθερά καθοδική πορεία στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Η εξέλιξη της πανδημίας δίνει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία από την εφαρμογή του μέτρου για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά δεν δείχνει να αξιοποιεί την ευκαιρία να καλυφθούν τα κενά, προτού επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών μόλις αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Πέρυσι, τέτοιον καιρό, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε μετά τον Οκτώβριο. Μπορεί να μην υπήρχε τότε το όπλο των εμβολίων, ωστόσο το σύστημα υγείας δεν μετρούσε τις απώλειες 7.000 υγειονομικών, που μετρά σήμερα. Ολοι όσοι έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή εργασίας, αποθεώθηκαν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν αποκλειστεί από το ΕΣΥ, χωρίς τα κενά να καλύπτονται στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου