ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εξαρτάται

εξαρτάται-423818

Εξαρτάται

«Πρέπει να προστατεύεται ο κόσμος της εργασίας. Μετά τα πλήγματα που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι από τη δεκαετή κρίση των μνημονίων, ήρθε η υγειονομική κρίση και έφερε τα πάνω – κάτω σε πολλούς κλάδους ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων». Αυτό τόνισε στη στήλη ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο γραμματέας «βλέπει» το ποτήρι μισογεμάτο, εκτιμώντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Β.Κ.

Ευχές

Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χθες και οι ευχές, που κυριάρχησαν, μέσα και έξω από τα σχολικά προαύλια στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία, δεν ήταν οι καθιερωμένες. Οι ευχές για καλή σχολική χρονιά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, με τις αντίστοιχες να μην κλείσουν τα σχολεία και η περίοδος να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια να κυριαρχούν. Εκδηλη και εύλογη συνάμα η αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών, με τα όπλα, ωστόσο, όπως το εμβόλιο και η μάσκα, να δίνουν τη δυνατότητα, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά. Αρκεί όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία να επιδεικνύουν την απαιτούμενη προσοχή και βεβαίως την απαραίτητη υπευθυνότητα.

Β.ΚΑΡ.

Αντίκρισμα

Το κύμα ανατιμήσεων πλησιάζει απειλητικά, ωστόσο αχνοφαίνονται στον ορίζοντα ελπίδες, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις και θα καταβληθούν οι απαιτούμενες προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές. Η παράταση στην ισχύ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά και κινηματογράφους και η μείωση του αντίστοιχου σε γυμναστήρια και σχολές χορού δίνουν ανάσες και ελπίδες. Πρόκειται για δραστηριότητες και προϊόντα, που αφορούν, λιγότερο ή περισσότερο, σε αρκετά νοικοκυριά. Βασική προϋπόθεση οι τιμές να συγκρατηθούν, έτσι ώστε η παράταση στη μείωση του ΦΠΑ να έχει αντίκρισμα.

Β.ΚΑΡ.

Πλεονέκτημα

Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι, που λειτούργησε πλήρως το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, η τοπική κοινωνία άρχισε να καρπώνεται τα αποτελέσματα του σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας να δημιουργήσει στο πλέον απομακρυσμένο νησί των Βορείων Σποράδων το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της χώρας. Οι πολλοί από τους τουρίστες, που επισκέφτηκαν φέτος την Αλόννησο, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να καταδυθούν στο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. και να θαυμάσουν τους χιλιάδες αμφορείς, που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, εδώ και 2.500 χρόνια. Στην Αλόννησο η τουριστική κίνηση εμφάνισε αξιοσημείωτα ποσοστά τη φετινή ιδιαίτερη τουριστική περίοδο. Αν του χρόνου αλλάξουν τα δεδομένα ως προς την υγειονομική κρίση, η επισκεψιμότητα στο νησί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και το μεγάλο του συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, στο οποίο μπορούν να καταδύονται και αρχάριοι δύτες, θα αποτελέσει πραγματικά πόλο έλξης και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία.

Γ.Λ.

Παρέμβαση στο ραδιόφωνο

Εκπληξη επιφύλασσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία, για τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Βουλάγκα και Νίκο Χαϊδα, όταν ο πρώτος παρενέβη στη ραδιοφωνική τους εκπομπή στον τοπικό σταθμό της περιοχής (ΤRT 95,1), καθ’ οδόν για τα Φάρσαλα από το Δαμάσι. Ετσι, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην περιοχή για τον αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, σχολιάζοντας στην εκπομπή τους, είπαν «Σιγά μη μας ακούει ο Μητσοτάκης». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός άκουγε την εκπομπή από το αυτοκίνητό του και θέλησε να παρέμβει τηλεφωνικά για να τους καλημερίσει. Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση, που μάλλον την απόλαυσαν και οι δύο πλευρές.

Β.Κ.

Και δεύτερες σκέψεις

Οποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει το σύστημα, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πράξη του, γιατί η πιθανότητα να συναντήσουμε όλοι τον ιό, είτε εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι, είναι ένα ενδεχόμενο. Αν θέλει κάποιος να τον συναντήσει χωρίς άμυνα, θα υποστεί τις επιπτώσεις, όμως αν υπηρετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει πριν οποιαδήποτε ενέργεια, να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις, διότι έχει δώσει όρκο στον Ιπποκράτη και πρέπει να τον τηρεί.

Β.Κ.

Διεργασίες

Εντείνονται οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει του καθορισμού των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας. Οι «οπλαρχηγοί» των τριών υποψηφίων λαμβάνουν θέσεις αναμένοντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, που θα καθορίσει στις 26 Σεπτεμβρίου πότε θα γίνουν οι εκλογές. Σε επίπεδο Μαγνησίας πάντως υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις και μεταγραφές. Ωστόσο θα καθορίσει τις εξελίξεις η συμμετοχή. Αν δεν είναι μαζική, το «στοίχημα» θα χαθεί.

Β.Κ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου