ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Να στηρίξουν

να-στηρίξουν-506733

Να στηρίξουν

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, που κατέθεσε η κυβέρνηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να ζητήσει από τα στελέχη του σε όλη την επικράτεια με δημόσιες εμφανίσεις τους να στηρίξουν την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένους τομείς. Καταθέτοντας μεν τις ενστάσεις τους για τη διαχείριση της πανδημίας, στηρίζοντας δε την προσπάθεια να «θωρακιστούν» ειδικά οι δομές υγείας και οι επαγγελματίες του χώρου που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας έκανε ήδη το πρώτο βήμα με σχετική ανακοίνωση. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι πολιτευτές.

Β.Κ.

Ανάλογα με το κλίμα

Τη λογική «καρότο και μαστίγιο» ακολουθεί προς το παρόν η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Αν και υπάρχουν αρκετοί από τους επιστήμονες που εκτιμούν ότι θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να διευρυνθούν οι επαγγελματικοί κλάδοι, που θα ενταχθούν στην υποχρεωτικότητα, περιμένουν πρώτα να δουν πώς θα εξελιχτούν τις επόμενες εβδομάδες οι εμβολιασμοί και μετά να εισηγηθούν σχετικά. Ανάλογα με το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί, θα «κλειδώσουν» και οι εισηγήσεις.

Β.Κ.

Υπευθυνότητα

Ο απολογισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τον αριθμό των επιβατών που δεν τους επιτράπηκε να ταξιδέψουν στα νησιά, καθώς δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα για την προστασία απέναντι στην πανδημία, θα μπορούσε να προκαλέσει γκρίνιες στα νησιά των Βορείων Σποράδων για χαμένα έσοδα σε δεδομένα δύσκολη περίοδο. Ωστόσο, οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, για μία ακόμη φορά επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σεβασμό στη δημόσια υγεία. Η πλειονότητα των επιχειρηματιών στα νησιά υποστηρίζει ότι μπορεί να χάθηκαν έσοδα από τους τουρίστες, που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν. Ωστόσο, σημασία έχει ότι οι Βόρειες Σποράδες προστατεύονται και η τοπική τους οικονομία λειτουργεί κανονικά, έστω με λιγότερους επισκέπτες.

Β.ΚΑΡ.

Μέτρα

Με εξαίρεση την ελιά, που δέχτηκε φέτος ισχυρό το πλήγμα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι υπόλοιπες σε ανάπτυξη την τρέχουσα χρονική περίοδο και προς συγκομιδή το ερχόμενο φθινόπωρο κύριες καλλιέργειες στον νομό δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, με τον αγροτικό κόσμο να αισιοδοξεί. Ωστόσο, μέχρι την περίοδο της συγκομιδής οι αγρότες παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, καθώς το παραμικρό τερτίπι του καιρού μπορεί να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα. Ο πρωτογενής τομέας έχει τη δυναμική να αποτελέσει το «άρμα» για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, που προκάλεσε η πανδημία. Δικαιολογημένα συνεταιριστές και αγρότες ζητούν επιτακτικά πλέον την πλήρη θωράκιση των καλλιεργειών με ουσιαστικά μέτρα, προκειμένου να μπορούν να παραμένουν στα χωριά και να παράγουν.

Β.ΚΑΡ.

Μπρος γκρεμός

Ισχυρό πλήγμα για τους εμπόρους τα προϊόντα, που εισάγουν, να έχουν σημαντικές αυξήσεις. Προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους καταναλωτές και για να μην μετακυλήσουν το κόστος πιστώνονται οι ίδιοι τη «χασούρα». Το κόστος πάντως είναι δυσβάσταχτο και αυτό συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημά τους.

Κ.Μ.

Ψυχραιμία

Συνεχίζονται οι αφίξεις Βρετανών στις δύο βασικές πύλες εισόδου στη Μαγνησία, τα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου. Μετά την Easy Jet και την Jet2, σειρά είχε προχθές η TUΙ, κρατώντας ανοιχτό τον φετινό κύκλο των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία. Με ψυχραιμία παρακολουθούν τις εξελίξεις ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες στη Μαγνησία, ελπίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα ανατρέψουν την τρέχουσα εικόνα. Ο ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας Κώστας Λεβέντης είχε προβλέψει εξαρχής ότι οι Αγγλοι θα προσγειωθούν αργά ή γρήγορα στη Μαγνησία και δικαιώνεται.

Γ.Υ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου