ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γνώσεις ΚΑΡΠΑ

γνώσεις-καρπα-578191

Οι βάσεις, προκειμένου εκπαιδευτικοί και μαθητές να γνωρίζουν πώς θα αντιδρούν στην περίπτωση που συνάνθρωπός τους υποστεί ανακοπή καρδιάς και καταρρεύσει είτε στο σχολείο, είτε στον δρόμο, τέθηκαν χθες το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο γίνεται το πρώτο διδακτήριο του πολεοδομικού συγκροτήματος, που αποκτά αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Η συσκευή, που κοστίζει 3.000 ευρώ και αποκτήθηκε χάρη στη δωρεά του ιδρύματος Μποδοσάκη, είναι τελευταίας τεχνολογίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενηλίκους.

Θα τοποθετηθεί έξω από το 1ο Γυμνάσιο, ώστε να είναι προσβάσιμη στη σχολική κοινότητα της γύρω περιοχής, ενώ οι εκπαιδευτικοί, που ενημερώθηκαν χθες για τη χρήση της, θα γίνουν κοινωνοί της γνώσης ως προς τη λειτουργία των απινιδωτών, έτσι ώστε και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους να γνωρίζουν πώς να αντιδρούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφορικά με τις πιθανότητες επαναφοράς ατόμου, που έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς. Το σχετικό ποσοστό παραμένει κάτω από το 10%, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του στρατιωτικού γιατρού Χαράλαμπου Παρίση να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ στους πρωτοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου