ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σύγχυση για τα self tests

σύγχυση-για-τα-self-tests-646714

Από τα δελτία ειδήσεων εξακολουθούν να ενημερώνονται οι φαρμακοποιοί για τη διαδικασία χορήγησης των ατομικών τεστ κορονοϊού στους πολίτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πρώτα self tests δεν αποκλείεται να αρχίσουν να χορηγούνται δωρεάν από την ερχόμενη Παρασκευή 9 Απριλίου ή το αργότερο από τη Δευτέρα 12 του μηνός. Με εξαίρεση το ζήτημα της διενέργειας των ατομικών τεστ, που, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, δεν θα γίνονται στα φαρμακεία, αλλά στο σπίτι, οι φαρμακοποιοί και στη Μαγνησία δεν έχουν συγκεκριμένη ενημέρωση πώς θα τα χορηγούν και πώς θα τα καταχωρούν στην ειδική πλατφόρμα, που αναμένεται να ανοίξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο το ζήτημα της απόρριψης των τεστ, που αποτελούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και δεν πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους όπως των οικιακών απορριμμάτων.

Με τα σημερινά δεδομένα, κάθε φαρμακείο θα παραλαμβάνει περίπου 250 ατομικά τεστ από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες πρέπει να φροντίζουν για τον συνεχή εφοδιασμό των φαρμακείων. Τα κυριότερα ερωτήματα αφορούν, πάντως, στον τρόπο διενέργειας των τεστ από τους πολίτες και στην καταχώρηση των θετικών δειγμάτων στην πλατφόρμα, που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Ποιος διασφαλίζει ότι θα γίνονται σωστά τα τεστ και πως θα δηλώνεται από τους θετικούς ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό;

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου