ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ολυμπιακός Βόλου

ολυμπιακός-βόλου-391648

Ολυμπιακός Βόλου

Εδώ ο κόσμος χάνεται και μιλάμε για τον Ολυμπιακό; Ναι, γιατί η υπόθεση του Ολυμπιακού, εκτός του ότι είναι σημαντική για την πόλη, αποτελεί την επιτομή της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης κάθε έννομου δικαιώματος στο χώρο του Αθλητισμού, καταδεικνύει δε τον «ετσιθελισμό» με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα… Για να γυρίσουμε όμως στον Ολυμπιακό. Την Τρίτη εκδικάζεται η προσφυγή του κατά της ΕΠΟ. Θα τολμήσουν να την απορρίψουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Φ.Τ.

Αγώνας για το νερό

Νέα λαϊκή συνέλευση συγκαλούν οι κάτοικοι Πορταριάς, Κατηχωρίου, Σταγιατών, Άλλης Μεριάς. Αναβρασμός στο Στεφανοβίκειο και στον Άγιο Βλάσιο για το ίδιο θέμα… Οι πολίτες ή θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής τους ή η τοπική τους κοινωνία θα πάψει να υφίσταται, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τους ίδιους. Φ.Τ.

Η κωλοτούμπα

Προχτές μιλούσαμε για περιορισμό της ελευθερίας στην πολιτική έκφραση και την πολιτιστική δημιουργία στο Βόλο μετά την εισήγηση του κ. Σκοτινιώτη οι ανοικτές πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε πέντε σημεία στην πόλη του Βόλου και ένα στη Νέα Ιωνία. Χτες και μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε… κύκλοι του Δημάρχου διέρρεαν ότι κάποιος υπάλληλος κατά λάθος… αλλοίωσε την εισήγηση. Από τέτοιες κωλοτούμπες δεν ξέραμε ως τώρα στο Βόλο. Φ.Τ.

Τρέχουν

Για να μη νομίζετε ότι μόνο οι πράσινοι βουλευτές αποδοκιμάζονται προχθές στη Νάξο οι κάτοικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους βουλευτές της Ν.Δ. Ε. Στυλιανίδη και Ι. Βρούτση. Οι δύο βουλευτές βρέθηκαν στο νησί και οι κάτοικοι τούς υποδέχθηκαν με βρισιές και δίωρο αποκλεισμό στο Δημαρχείο. Θα ακούνε Νάξο… και θα τρέχουν. Β.Κ

Επιλογή

Η μελέτη για τη δεύτερη φάση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Βόλο συντάχθηκε επί δημαρχίας Αλέκου Βούλγαρη και είχε ληφθεί απόφαση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου όπως έλεγε ο ίδιος και στη στήλη αισθάνεται δικαιωμένος και ικανοποιημένος που το έργο θα γίνει, διότι όπως τόνιζε και τότε «είναι μία σημαντική επιλογή για την πόλη του Βόλου που έχει και παράδοση στο ποδήλατο». Ν.Τ

Ορεινή χάραξη Το ακούμε χρόνια από απλούς πολίτες, αλλά όταν το ακούς από μία θεσμική εκπρόσωπο της Πολιτείας όπως η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση τότε το θέμα αποκτά άλλη διάσταση. – Τι δουλειά έχει ο ΟΣΕ να κάνει ηλεκτροκίνηση της γραμμής στον ορεινό όγκο από το Λιανοκλάδι μέχρι την Τιθορέα; Ελα μου ντε…

Μαύρα και κόκκινα

Μερικοί στο Δήμο Βόλου μάλλον κάνουν τον χαζό, όταν λένε ότι ξέρουν μόνον δύο δημοτικούς συμβούλους (Νάνος και Μακρή) που θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ποιοι είναι οι άλλοι δύο που έγραψες προχθές, μας ρώτησε δήθεν αδιάφορα δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Όχι, φιλαράκο, να το βρεις μόνος σου. Μόνον να σε βοηθήσω μπορώ. Αν παίξεις ρουλέτα να ποντάρεις και στο μαύρο και στο κόκκινο (σ.σ. τα χρώματα έχουν σχέση με τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα χαρακτηριστικά των δύο δημοτικών συμβούλων που θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και όχι με την πολιτική τους τοποθέτηση).

Τα έκανε… μαντάρα ο υπάλληλος

Εγραψε μόνος του ο Δήμαρχος Βόλου το σχέδιο της εισήγησης για τη δωρεάν παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων, αλλά ο υπάλληλος στον οποίο έδωσε να την ολοκληρώσει τα έκανε… μαντάρα, καθώς στην εισήγηση που μοιράστηκε στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η οποία συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και κλήθηκε να λάβει τη σχετική απόφαση, περιόρισε τη διοργάνωση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων μόνον σε πέντε σημεία (πάρκα – πλατείες) στο Βόλο και συγκεκριμένα στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, την Πλατεία Ελευθερίας, το πάρκο της οδού Αθηνών (Εκθεσιακό Κέντρο), το πάρκο Αναύρου και το πάρκο Βασιλέως Γεωργίου, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων τόσο των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και της πλειοψηφίας. Η πληροφορία είναι από συνεργάτες του Δημάρχου, που σημειώνουν επίσης ότι ο Δήμαρχος εξεπλάγη όταν μετά το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ είδε την αλλοίωση του αρχικού σχεδίου που συνέταξε ο ίδιος.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛ

Θεατρικές πρωτοβουλίες

Αυξάνονται και πληθύνονται οι θεατρικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας το στίγμα της πολιτιστικής δράσης που αναπτύσσεται. Στο πλαίσιο των νεότευκτων προσπαθειών καταγράφονται και οι «Δραπαίκτες», οι οποίοι ανέβηκαν με επιτυχία στο σανίδι, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρώτη τους θεατρική δουλειά. Η βολιώτικη θεατρική ομάδα επέλεξε μια σπαρταριστή κωμωδία σε εποχές γενικής κατήφειας, υπενθυμίζοντας την σημασία του χαμόγελου και της αισιόδοξης ματιάς σε εποχές κρίσης. Γ. Υ.

Μήπως «ξενυχτάμε» τσάμπα;

Σαν «ξενύχτι στο πλάι του μακαρίτη» μοιάζουν αυτές οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις για το «κούρεμα» του χρέους και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Το παρακολουθούμε κι εμείς, ως ενδιαφερόμενοι συγγενείς το ψυχορράγημα. Ξεχνώντας ότι το σημαντικότερο είναι πως την ίδια στιγμή κανονίζονται οι όροι για να πάρουμε το νέο δάνειο. Μεγαλύτερο από το προηγούμενο και με σκληρότερους όρους από όσους γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Διάρκειας δυο χρόνων λένε, αλλά θα είναι με τριετές μαστίγωμα. Τα κόμματα, τόσο αυτά της τρισυπόστατης στήριξης, όσο και τα υπόλοιπα, μας λένε είτε για την ανάγκη να κάνουμε τη μεγάλη προσπάθεια, είτε για την απεμπόληση παλαιών κατακτήσεων και δεδομένων, είτε για την εθνικώς αναγκαία προσφυγή στις κάλπες (ή και το αντίθετο). Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι παλεύει για να γίνει το βάρος μας λιγότερο επαχθές. Σ’ αυτό συμφωνούν και τα τρία κόμματα της στήριξης. Στα άλλα που έρχονται, ως παράπλευρες απώλειες της χορήγησης του νέου δανείου, θα συμφωνήσουν; Απολύσεις στο δημόσιο και κλείσιμο οργανισμών, άνοιγμα επαγγελμάτων χωρίς αλχημείες είτε του Ρέππα είτε του Βορίδη, κόψιμο επικουρικών συντάξεων, πλαφόν στις αμοιβές – μισθούς, είναι μερικά από όσα υποχρεωτικώς πρέπει να γίνουν. Θα τα συμφωνήσουν, αφού ο όρκος πίστης στις συνταγές της τρόικας το καθιστά υποχρεωτικό ή θα υπολογίσουν τους στρατούς των ψηφοφόρων (τους); Η ιστορία λέει ότι θα τα συμφωνήσουν, από τη στιγμή που ξεκίνησαν χωρίς αντιρρήσεις. Το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην κοινωνία μπορούμε να το φανταστούμε. Είναι σίγουρο, επομένως, ότι οι εκλογές είναι κοντά, είτε Φεβρουάριο – Μάρτιο που επιμένει η Ν.Δ., είτε Απρίλιο που προαναγγέλλουν Παπανδρέου – Βενιζέλος;

Μ.Μπ.

Δεν είναι ξέχωρο

Το πρόβλημα υδροδότησης στο Στεφανοβίκειο δεν είναι μεμονωμένο και ξέχωρο από τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής. Απλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από σημάδια, που χρόνια τα βλέπαμε και τώρα πλέον γίνονται κανόνας, ενώ πριν αποτελούσαν εξαίρεση. Ο σημερινός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών και τότε Νομάρχης είχε επιστήσει την προσοχή των κατοίκων από καιρό στο θέμα. Ο Απόστολος Παπατόλιας είχε επισκεφθεί πριν από περίπου ενάμιση μήνα τις Τοπικές Κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, είχε συναντηθεί με συμβούλους και κατοίκους της περιοχής και τους είχε από τότε επιστήσει την προσοχή να είναι σε ετοιμότητα για το θέμα της ανόρυξης των γεωτρήσεων στην Κάρλα. «Από τη μια το κράτος εγκρίνει τη χρηματοδότηση των αρδευτικών δικτύων από ευρωπαϊκούς πόρους, όμως αυτό συνδυάζεται και με κάτι κακό για την περιοχή, που είναι η ανόρυξη 33 υδρευτικών γεωτρήσεων για την υδροδότηση του Π.Σ. Βόλου. Γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαστείτε για να μην πάρουν έγκριση αυτές οι γεωτρήσεις… Ο λόγος; Ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην περιοχής της Κάρλας, δηλαδή είναι πολύ χαμηλά ακόμη ο υδροφόρος ορίζοντας».

Ν.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου