ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θησαυροί που γοητεύουν το κοινό

θησαυροί-που-γοητεύουν-το-κοινό-68064

Μεγάλη ανταπόκριση στο διαδικτυακό κάλεσμα των Φίλων του Μουσείου Βόλου για ξεναγήσεις του κοινού

Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στις ψηφιακές ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των Φίλων του Μουσείου Βόλου και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, με πληθώρα κοινοποιήσεων για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής.

Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα «μετά την πανδημία τι;», οι υπέρμαχοι του πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας προτάσσουν τη νέα τεχνολογία σαν οδηγό και συμπαραστάτη στη μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού γύρω από ζητήματα και δράσεις που προσφέρουν ανάταση ψυχής, κόντρα στην αβεβαιότητα της πανδημίας.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Μουσείου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα χαρακτήρισε «πολύ θερμή» την ανταπόκριση του κόσμου και υπογράμμισε ότι με κάθε θεματική που αναρτάται το Σαββατοκύριακο, δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά μέσω του διαδικτύου.

Κάθε νέο πρόγραμμα ξενάγησης που ανακοινώνεται, αποτελεί ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο, τον χρόνο και την τοπική ιστορία.

Εχοντας ως σημείο εκκίνησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, η δεύτερη θεματική των διαδικτυακών ξεναγήσεων επικεντρώνεται στο «Νεολιθικό Σέσκλο και Διμήνι». Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν νοερά στα πρώτα χωριά όπου ξεκίνησε η κατοίκηση σε οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες και θα λάβουν σημαντικές πληροφορίες για το έργο των σπουδαίων ανασκαφέων του Σέσκλου και του Διμηνίου, του Χ. Τσούντα, του Δ. Θεοχάρη και του Γ. Χουρμουζιάδη.

Παράλληλα θα επισκεφτούν διαδικτυακά τα αρχαιολογικά ευρήματα που «φιλοξενούνται» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα πώς ζούσαν στη Νεολιθική Εποχή.

Την ψηφιακή περιήγηση στους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου θα κάνει η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων» Μελίνα Κωστίδη.

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι θεματικές που θα ακολουθήσουν προσεχώς και περιλαμβάνουν την Αργώ και την Ιωλκό, την αρχαία Δημητριάδα, τις Βόρειες Σποράδες με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τους χώρους, τον λόφο της Γορίτσας, το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, τις Φθιώτιδες Θήβες, το βιομηχανικό παρελθόν του Βόλου, τον Μουντζούρη και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, τους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας και την εβραϊκή κοινότητα του Βόλου.

Δίνοντας το στίγμα της διαδικτυακής δράσης που αναπτύσσουν οι Φίλοι του Μουσείου, η πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «συμβάλλουμε στη μείωση της απομόνωσης και του αισθήματος της μοναξιάς, γιατί ο πολιτισμός είναι αρωγός του ανθρώπου».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου