ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απαντήσεις

απαντήσεις-141515

Απαντήσεις

Στάθηκε ομολογουμένως άτυχος ο καταγόμενος από τον Βόλο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος. Κάλεσε στην πανδημία του κορονοιού τους πιστούς μαζικά στους ναούς για να κοινωνήσουν, ξεγελώντας τις αρχές με άδεια για γυμναστική και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Μπορεί να μην τον πρόλαβε, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα ήρθε η απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο οποίος με λογική και συνετό λόγο απευθύνει έκκληση στους πιστούς να μείνουν σπίτι. Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο πιο πέρα από την Κέρκυρα, στη σκληρά δοκιμαζόμενη Ιταλία, που μετρά χιλιάδες νεκρούς, ήρθε μία ακόμη απάντηση. Τούτη τη φορά από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος λειτούργησε μόνος στην έρημη πλατεία του Αγίου Πέτρου. Οι συγκρίσεις προκύπτουν αναπόφευκτες…

Β.ΚΑΡ

Στήριξη

Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης επαγγελματικών κλάδων για τις επιπτώσεις από την πανδημία και κατά συνέπεια την αναδουλειά.

Οι περισσότεροι εντάχθηκαν και ίσως το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να αναμένονται νέες εντάξεις, με αντίστοιχες αποφάσεις της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων.

Τα αιτήματα ήταν και είναι ομολογουμένως πολλά και απολύτως δικαιολογημένα, καθώς ουδείς κλάδος κινείται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σημασία έχει ότι οι έχοντες την ευθύνη και το βάρος τούτης της δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τα προβλήματα και απλώνουν ομπρέλα προστασίας και στήριξης σε επαγγελματικούς κλάδους και κατά συνέπεια στην οικονομία.

Το πλήγμα είναι ισχυρό. Σημασία, ωστόσο, έχει ότι υπάρχουν από τους κυβερνώντες αντίληψη, αντίδραση και ανταπόκριση, προκειμένου να βγει κατά το δυνατόν αλώβητη και η οικονομία από τούτο το κακό.

Β.ΚΑΡ.

Πρόταση

Ενδιαφέρουσα η πρόταση του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρη Βασιλείου για τη διασφάλιση επάρκειας στην τοπική αγορά, αναφορικά με τα αντισηπτικά σκευάσματα. Συγκεκριμένα, απευθύνει έκκληση στις ποτοποιίες και τους συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής αλκοολούχων ποτών, προκειμένου ει δυνατόν να διαθέσουν μέρος των αποθεμάτων τους σε αιθυλική αλκοόλη για την παρασκευή αντισηπτικών. Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Βόλου προσφέρεται, όπως επισημαίνει ο γραμματέας του, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη για τη διανομή των σκευασμάτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δεν έχουν φροντίσει να προμηθευτούν αντισηπτικά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοί τους να είναι όσο το δυνατό πιο προστατευμένοι απέναντι στην πανδημία.

Γ.Λ.

Σε «καραντίνα»

Eκτός από την πλειονότητα των πολιτών το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής και για τους με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μαζί με τους πολιτικούς ταγούς δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα. Λίγο πολύ όλοι έχουν μετατρέψει τις οικίες τους σε χώρους εργασίας, αφού πλέον όλα σχεδόν γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που μοιράζονται τις στιγμές από την ιδιότυπη καραντίνα στα social media με τους πολίτες σε μία προσπάθεια να τους εμψυχώσουν, αφού πλέον όλοι την ίδια απομόνωση βιώνουμε.

Β.Κ

Για καλό;

Οι απολυμάνσεις στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, που ξεκίνησαν από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, μάλλον άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου…

Καθημερινά και από κάθε γωνιά του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι πλέον τα αιτήματα, αλλά και τα παράπονα γιατί οι υδροφόρες δεν απολυμαίνουν σε όλους τους δρόμους.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι η έλλειψη βούλησης για απολυμάνσεις, αλλά πρακτικό πρόβλημα που δεν επιτρέπει την είσοδο σε υδροφόρες σε στενούς δρόμους γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ζημιών στα σταθμευμένα οχήματα.

Ε.Χ.

Μάθημα

Το πάθημα της Ιταλίας που ζει πρωτοφανή τραγωδία φαίνεται να έχει γίνει μάθημα για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Κυβέρνηση και δήμοι έχουν πάρει εγκαίρως όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα απέναντι στον κορονοϊό και στην εθνική υπόθεση έχουν συστρατευτεί εγκαίρως και οι πολίτες με την όποια επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αξιέπαινη η προσπάθεια Βολιωτών και όχι μόνο που μπαίνουν στη μάχη προσφέροντας υλικά πρώτης γραμμής για τα νοσοκομεία με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τώρα κι όχι όταν οι ελλείψεις θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία γιατρών και νοσηλευτών.

Και αυτό δείχνει πόση σοβαρότητα υπάρχει απ’ όλους τους Ελληνες πολίτες στην αντιμετώπιση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης που βιώνουμε.

Ε.Χ.

Επιπτώσεις

Πολλές οι επιπτώσεις, που προκαλεί η πανδημία, με την οικονομία να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Οπως υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες όλων των κλάδων, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να κλείσουν οι πληγές και οι παράπλευρες απώλειες στην οικονομία. Η παγκόσμια αναστάτωση που έχει προκληθεί, σε συνδυασμό με το πλήγμα που έχει δεχθεί η βαριά βιομηχανία του τουρισμού, έχουν αρνητικές επιπτώσεις και είναι ήδη ορατές. Για αυτό και η αβεβαιότητα ολοένα και αυξάνεται.

Γ.Υ.

Μέτρα

Στη μάχη κατά της πανδημίας ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διαμορφώνοντας ανάλογα τις πρωτοβουλίες και τον σχεδιασμό δράσης. Το αγαπημένο σύνθημα του δημάρχου Δημήτρη Νασίκα, άλλωστε, είναι «πρώτα απ’ όλα ο πολίτης» και φροντίζει να το εφαρμόζει καθημερινά στην πράξη, πόσο μάλλον σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους περίοδο.

Γ.Υ.

Σκέψεις

Σκέψεις να σφραγιστούν όλα τα αεροδρόμια προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού κάνει η κυβέρνηση και δεν έχει άδικο. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να μένει καθηλωμένη στο σπίτι και την ίδια στιγμή να υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα. Οι εβδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την καλή εικόνα που έχει μέχρι τώρα η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Κ.Μ.

Τα πάνω κάτω

Ποιος το περίμενε να θέλουν αυτοκινητάδικα να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Βόλου και εμείς να μη θέλουμε. Αλλες εποχές θα παρακαλούσαμε, αλλά δυστυχώς ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου