ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βιασύνη;

βιασύνη-178154

Μόλις την περασμένη Παρασκευή έκλεισε ο ετήσιος κύκλος καταγραφής των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα του Βόλου μέσα από τους 12 σταθμούς μέτρησης που έχει εγκαταστήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μελετά το πρόβλημα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για την ανάλυση των στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, η συσχέτισή του με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και ο εντοπισμός των πηγών ρύπανσης.

Για τα συμπεράσματα της μελέτης μάλιστα έχει προαναγγελθεί παρουσίαση. Με βάση τα παραπάνω, τον χρόνο δηλαδή που απαιτείται για την επεξεργασία των δεδομένων, αλλά και την επικείμενη παρουσίαση της μελέτης, δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο το τελευταίο διάστημα υπάρχει… βιασύνη για την παρουσίαση «πρώτων αποτελεσμάτων» και μάλιστα αποσπασματικών.

Εναν χρόνο όλη η πόλη περιμένει την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ολοκληρωμένης για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, όπως άλλωστε ήθελαν οι ίδιοι οι ερευνητές. Δεν ξέρουμε πόσο ωφελεί η τμηματική παρουσίαση στοιχείων της μελέτης υπό τη μορφή «πρώτων αποτελεσμάτων»… χωρίς να υπάρχει όλη η εικόνα του «παζλ».

Ε.Χ.

Απέναντι

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν τελείως διαφορετική «ανάγνωση» για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο δρ. Γεώργιος Σαχαρίδης στην παρουσίαση στο ΤΕΕ Μαγνησίας των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Βόλο μίλησε για πολλές ημερήσιες υπερβάσεις των ΡΜ2,5, όταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν ημερήσια όρια στα ΡΜ2,5 βάσει της εθνικής νομοθεσίας, παρά μόνο ετήσιος όρος.

Τελικώς, τι από τα δύο ισχύει; Θα το ξεκαθαρίσει κάποιος;

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου