ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρωτογενής

πρωτογενής-312002

Πρωτογενής

Εμπρακτη στήριξη και ενίσχυση συνάμα του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση, με ομπρέλα προστασίας στα ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα φτάνουν πλέον στη δυναμική κινεζική αγορά, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις στηρίζει τους Ελληνες παραγωγούς και δίνει ώθηση στα ιδιαίτερης αξίας και ποιότητας ελληνικά προϊόντα, μετά από μακρά περίοδο ύφεσης και αδιεξόδων στον κλάδο, που μπορεί από τη δική του πλευρά να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο, οδηγώντας στην ανάπτυξη. Χρόνια ολόκληρα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διεκδικούσαν τα αυτονόητα, ζητώντας στήριξη και ενίσχυση, χωρίς, ωστόσο, ανταπόκριση, αλλά και με πολεμική επιπλέον. Ο κλάδος λαμβάνει πλέον τη θέση που του αξίζει και ετοιμάζεται για τα επιπλέον, καθώς είναι ρητή και κατηγορηματική η κυβερνητική δέσμευση για νέες δράσεις και περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Β.ΚΑΡ.

Περιθώρια

Χωρίς κινδυνολογίες και εκφοβισμούς των ιδιοκτητών για απώλεια της περιουσίας τους, κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο αναγνωρίζουν τις στρεβλώσεις, που εξ αρχής παρατηρήθηκαν στη διαδικασία της κτηματογράφησης, λόγω σαφώς λανθασμένων πολιτικών από τους προκατόχους και δίνουν περιθώρια στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων. Απαντες οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων, η πιθανότητα των οποίων θα συζητηθεί εκ νέου στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι ιδιοκτήτες, που δικαιολογημένα, λόγω φόρτου εργασίας μηχανικών και συμβολαιογράφων, δεν πρόλαβαν, κρατούν τη δέσμευση του αρμοδίου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με τον οποίο κανένας δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του. Οι ίδιοι στη δύσκολη τούτη διαδικασία θέλουν σύμμαχο τη κυβέρνηση και την έχουν.

Β.ΚΑΡ.

Απροθυμία

Με αφορμή και τη χθεσινή αποτυχημένη συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στην είσοδο του Αχιλλοπουλείου, ο τέως πρόεδρος της Ενωσης Νίκος Χαυτούρας σχολίασε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της παρούσας διοίκησης η διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων για την ανάδειξη των εκρηκτικών προβλημάτων του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Κατηγόρησε μάλιστα το προεδρείο ότι δεν διοργάνωσε σωστά τη συγκέντρωση και όταν είδε ότι η συμμετοχή ήταν απογοητευτική, έψαχνε τους γιατρούς την ύστατη ώρα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η απροθυμία συμμετοχής σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας είναι γενικότερο φαινόμενο, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και γενικότερα, τα τελευταία ιδίως χρόνια. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι όσο οξύνονται τα προβλήματα, τόσο γενικεύονται η απραξία και η αδράνεια, με αποτέλεσμα όσοι διοικούν τη χώρα να μην αισθάνονται την παραμικρή πίεση ως προς την ανάγκη επίλυσης εκρηκτικών προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία.

Γ.Λ.

Γνώριζε

Από προχθές φέρεται να γνώριζε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή της ίδρυσης τριών νέων τμημάτων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά από επικοινωνία με υψηλόβαθμο στέλεχος. Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Υπουργείου δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στη διοίκηση του θεσσαλικού ΑΕΙ που ήταν προετοιμασμένη. Το κυριότερο είναι ότι σε αντίθεση με τα διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ δεν είχε γίνει κάποια προεργασία για το στήσιμο των τμημάτων, η ίδρυση των οποίων θα εξεταστεί σε νέα βάση κι όχι υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών.

Ε.Χ.

Μεθοδικός

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου για τα ενθαρρυντικά μηνύματα, που έρχονται από το εξωτερικό σε κάθε συμμετοχή του νησιού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Ο γνωστός επιχειρηματίας επέστρεψε με θετικές εντυπώσεις μετά τις επαφές που είχε με ξένους τουριστικούς πράκτορες και υπευθύνους αεροπορικών εταιρειών στο Λονδίνο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσπάθεια διατήρησης της τουριστικής κίνησης του νησιού σε ικανοποιητικά επίπεδα. Με ψυχραιμία και μεθοδικότητα θέτει καινούργιους στόχους, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή τους και δικαιώνεται, όπως όλα δείχνουν, εκ του αποτελέσματος.

Γ.Υ.

Ενδιαφέρον

Αναθερμαίνεται σταδιακά το ενδιαφέρον για την οικοδομή, μετά το «πάγωμα» που παρατηρήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται λειτουργούν ενισχυτικά και για την τοπική οικονομία, αλλά και για δεκάδες επαγγελματίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πεδίο. Ολα λειτουργούν σαν αλυσίδα για την οικονομία και είναι αλληλένδετα με την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, το σκηνικό δείχνει, ευτυχώς, να αλλάζει.

Γ.Υ.

Τα δέοντα

Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ταξιδεύει σε ανύποπτο χρόνο ο αεικίνητος δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, προωθώντας το νησί σε μεγάλες τουριστικές διοργανώσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία του νησιού, προϋποθέτει αδιάκοπες προσπάθειες για να αποδώσει τα αναμενόμενα. Με εφόδιο τις δύο βασικές πύλες εισόδου, αεροδρόμιο και λιμάνι, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα της ανάπτυξης του νησιού και πράττουν τα δέοντα.

Γ.Υ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου