ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Brain drain

brain-drain-317600

Στις αυριανές εκλογές στο ΤΕΕ Μαγνησίας πολλοί νέοι μηχανικοί, που εγγράφηκαν πρόσφατα στα μητρώα του, δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία ανάδειξης της καινούργιας διοίκησης και των οργάνων εκπροσώπησης του κλάδου σε κεντρικό επίπεδο, όχι γιατί δεν τους ενδιαφέρει η τύχη του επιστημονικού τους φορέα, αλλά διότι έχουν φύγει από τον τόπο τους, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό.

Η φυγή νέων επιστημόνων είναι φαινόμενο που έχει γενικευτεί τα τελευταία χρόνια και αφορά σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους. Χιλιάδες απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερο αύριο. Γιατροί, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες εργάζονται ήδη σε ξένα κράτη, εξασφαλίζοντας με άνεση τα προς το ζην.

Το ελληνικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης δαπάνησε εκατομμύρια για την επιστημονική τους κατάρτιση και τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς της διαδικασίας άλλες χώρες, όπου ωστόσο οι αμοιβές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες, σε σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ οι ευκαιρίες και οι προοπτικές για επαγγελματική ανέλιξη αστείρευτες.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου