ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διπλή στόχευση

διπλή-στόχευση-344476

Οι σημερινές εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, πέραν του συμβολισμού τους, έχουν και ουσιαστικό χαρακτήρα. Η εξωστρέφεια των δράσεων, που επέλεξαν να υλοποιήσουν φέτος το Νοσοκομείο Βόλου και οι αρμόδιες δομές του, στέλνουν ισχυρό μήνυμα με διπλή διάσταση.

Αφενός ότι οι συνάνθρωποί μας, που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, μπορούν να είναι απολύτως λειτουργικοί και να μετέχουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο, αφετέρου ότι η ευαισθητοποίηση στο θέμα της ψυχικής υγείας μπορεί να καταπολεμήσει το κοινωνικό στίγμα, που συνήθως συνοδεύει τους πάσχοντες. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος των διοργανωτών των σημερινών εκδηλώσεων, που για πρώτη φορά ανοίγονται στην πόλη, έτσι ώστε να την καταστήσουν συνοδοιπόρο στην προσπάθεια για την επίτευξη.

Αυτή η προσπάθεια κάθε άλλο παρά εύκολη είναι σε μια κλειστή κοινωνία όπως ο Βόλος, με τα στοιχεία για τον αριθμό των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν χρόνια ψυχικά νοσήματα να δείχνουν αυξητική τάση, όχι μόνο την τελευταία δεκαετία, αλλά γενικότερα.

Απλά τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι δομές φιλοξενίας και η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου να είναι γεμάτες από ασθενείς.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου