ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του Απ. Παπατόλια

σήμερα-η-παρουσίαση-του-βιβλίου-του-απ-551589

Η εξέλιξη της αξιοκρατίας από την αρχαιότητα έως σήμερα θα απασχολήσει τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώην νομάρχη Μαγνησίας, διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου (Paris X) Απόστολου Παπατόλια, που τιτλοφορείται «Η Αξιοκρατία ως Αρχή & ως Δικαίωμα – Θεωρητικές Καταβολές, Συνταγματική Θεμελίωση και Θεσμική Πρακτική» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαζήση». Η εκδήλωση παρουσίασης θα γίνει στις 18.30 στο ξενοδοχείο Ξενία. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου και ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Ιάσονας Αποστολάκης, ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει την εξέλιξη της αξιοκρατίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας μέσα από τον διάλογό της με έννοιες όπως η δημοκρατία, η ισότητα ή η αποτελεσματικότητα του κράτους.

Αναδεικνύοντας τις σύγχρονες συνθήκες της «πάλης των θέσεων», ο συγγραφέας επιχειρεί να αναδιατυπώσει την έννοια της αξιοκρατίας, προτάσσοντας τη συλλογική διάσταση της «αξίας» και την ευθύνη των χαρισματικών ατόμων να εργαστούν για το κοινό καλό. Σε αυτή την «αλληλέγγυα μετα-αξιοκρατία», ο Weber συναντά τον Rawls και τον Μάνεση, ενώ η επιβράβευση του ταλέντου και η ενθάρρυνση της αριστείας συνυπάρχουν αρμονικά και ισότιμα με τους θεσμούς «εγγυημένων ικανοτήτων για όλους, προκειμένου να εξασφαλιστούν ουσιαστικές δυνατότητες επιτυχίας για τα λιγότερο ευνοημένα μέλη της κοινωνίας μας», όπως επισημαίνεται και μέσα στο βιβλίο. Σ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου