ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα κοιμητήρια είναι πολιτισμός…. Κι ο πολιτισμός θα έπρεπε να αναδεικνύεται

τα-κοιμητήρια-είναι-πολιτισμός-κι-ο-576780

«Ψυχή του πολιτισμού, είναι ο πολιτισμός της ψυχής»

Τα κοιμητήρια μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ σημαντική όψη της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε Δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κοιμητήρια έχουν χαρακτηριστεί ως «ανοικτά μουσεία» και εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων, που εκφράζεται από την Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης – Association of SignificantCemeteries of Europe (ASCE).

Ένα από αυτά και το Κοιμητήριο Ταξιαρχών….Προτάσεις, μελέτες, αλλά στην πράξη τι πραγματικά έχει γίνει από τον Δήμο Βόλου πέραν από υποσχέσεις και δεσμεύσεις;

Τόσα χρόνια πως αναδείχθηκε το εν λόγω κοιμητήριο; Τόσα χρόνια τι έγινε για την ανάδειξη του πλήθους μνημείων, που περιλαμβάνονται στο εσωτερικό; Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει ήδη αναπτυχθεί ο κοιμητηριακός τουρισμός.

Ο κοιμητηριακός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τουριστικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των πόλεων. Ο σχεδιασμός πολιτιστικής ανάπτυξης και τουριστικής προβολής μέσω των κοιμητηρίων κι ειδικά του Κοιμητηρίου των Ταξιαρχών με το πλήθος των γλυπτών που διαθέτει στο εσωτερικό και της μακράς ιστορίας του, μπορεί να συμβάλλει, ώστε ο Δήμος και η περιοχή να ωφεληθούν από ένα νεοεισερχόμενο είδος τουρισμού, που «κερδίζει έδαφος», καταγράφοντας γεωμετρική αύξηση ενδιαφέροντος.

Πολλά κοιμητήρια της Ευρώπης, όπως στη Βουδαπέστη, στο Δουβλίνο, στην Οξφόρδη, στο Παρίσι, στο Μπρούκλιν και σε άλλες πόλεις, αποτελούν όχι μόνον τόπους επίσκεψης, αλλά και χώρους στους οποίους, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την ιστορία, τον πολιτισμό που αποπνέουν τα μνημεία.

Ο Δήμος Βόλου, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτών των πόλεων.Τα οφέλη είναι πολλά για τον πολιτισμό και τον τουρισμό της περιοχής, από την προβολή των κοιμητηρίων ως χώρων τέχνης και για την ιστορική συνέχεια και την πολιτιστική προβολή του τόπου μας.

Ο Βόλος διαθέτει πλούσια ιστορική, πολιτισμική κι αρχαιολογική ομορφιά, η οποία αντικατοπτρίζεται μέσα από τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο Κοιμητήριο των Ταξιαρχών.

Υπάρχουν περίπου 1.000 οικογενειακοί τάφοι και μνημεία πολλών και διαφορετικών γλυπτών όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, που κατασκεύασε τον τάφο του Κων. Καρτάλη. Η διάσημη μαρμάρινη τραπεζαρία – το μνημείο της οικογένειας Κοντού που φιλοτεχνήθηκε από τους αδελφούς Κοτζαμάνη και κρύβει μια οικογενειακή τραγωδία.

Η προτομή του Αντώνιου Τσοποτού που φιλοτεχνήθηκε από τον Ιωάννη Βιτσάρη, η Ιππήλατη άμαξα – νεκροφόρα, του 19ου αιώνα και πλήθος άλλων μνημείων. Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων από τον Δήμο και οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, μπορούν με τον κατάλληλο προγραμματισμό και σχεδιασμό, να δώσουν την δυνατότητα στο Δήμο να δημιουργήσει ένα μουσειακό χώρο στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών, που θα παρέχει με τη βοήθεια διαδραστικών εφαρμογών και πολυμέσων, μία ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης στο χώρο.

Η Ελλάδα, πρωταγωνιστεί στον θεματικό τουρισμό διεθνώς και τώρα μας δίνεται μια ακόμη ευκαιρία και ανοίγεται μπροστά μας, πεδίο δόξης λαμπρό, προκειμένου να

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου