ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-443821

Ευθύνες  

Με παιδαγωγικά κριτήρια είχε πει το Υπουργείο Παιδείας πως θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Μπορεί το Υπουργείο ή η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να εξηγήσει στους εκατοντάδες γονείς της Μαγνησίας ποιοι είναι οι παιδαγωγικοί λόγοι βάσει των οποίων συγχωνεύτηκαν σχολεία και οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται μία ώρα στο δρόμο για φτάσουν στο νέο τους σχολείο; Επίσης μπορούν να απαντήσουν για ποιο λόγο υποβιβάζονται σχολεία, τη στιγμή που θέλουν τα άρτια 6/θέσια και 12/θέσια Δημοτικά; Οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών, των γονέων και των μαθητών δεν λήφθηκαν υπόψη στο πλαίσιο της διαβούλευσης; Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι όχι τόσο σε μιας, όσο στα παιδιά που θα ταξιδεύουν για να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν.
Δ.Π
 
Στον «αέρα»  
Προσκεκλημένος της πρωινής εκπομπής των Καμπουράκη-Οικονομέα, στο Mega, χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, «συνάντησε» στο ίδιο στούντιο την υφυπουργό Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου. Η συζήτηση για τι άλλο, παρά για την έκρυθμη κατάσταση στις σχολικές κοινότητες για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Ο κ. Αγοραστός ανέπτυξε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται για μαθητές, μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, για τις οποίες άλλωστε είχε προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου και ζήτησε οι αποφάσεις να επανεξεταστούν. Η υφυπουργός παρείχε διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις του Περιφερειάρχη. Για να δούμε…
Β.Σ.
 
Η δύναμη της εικόνας 
Το ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών αποσπά η συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και «αφηγείται» με τον πλέον παραστατικό τρόπο τις ολέθριες συνέπειες που είχε η εισβολή του Αττίλα στην μαρτυρική Κύπρο. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τη σημερινή εικόνα των κατεστραμμένων και ερειπωμένων χριστιανικών μνημείων της Μεγαλονήσου, αποτελούν το πιο δυνατό μάθημα ιστορίας για όλους. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει σαφείς εκπαιδευτικές προεκτάσεις και σύμφωνα με την επισήμανση των διοργανωτών, πρέπει να αποτελέσει σημείο επίσκεψης και αναφοράς για τα σχολεία της περιοχής μας, γιατί η δύναμη της εικόνας συνιστά το πιο κατανοητό μάθημα της νεότερης ιστορίας.
Γ.Υ.
 
Ξεφούσκωσαν τα «φακελάκια»  
Μειώθηκαν οι μισθοί και τα εισοδήματα, επόμενο ήταν να μειωθεί και το πάχος στο «φακελάκι» της διαφθοράς. Όχι για να μας κάνουν χάρη, αλλά για να είναι σίγουροι ότι θα τα πάρουν, αφού την περασμένη χρονιά δώσαμε 150 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα διάφορα λαδώματα. Μειώθηκε και η παραοικονομία, γι’ αυτό άρχισαν να γίνονται τόσο αισθητά τα αποτελέσματα της κρίσης. Άλλαξε και η κατάταξη στη σχετική λίστα. Το φακελάκι για την εγχείρηση φθάνει μέχρι 7.000 ευρώ, ενώ το κλείσιμο βιβλίων στην Εφορία εκτινάχθηκε στα 15.000 ευρώ.
Μ.Μ.
 
Χρυσοπληρωμένες υπερωρίες
Να παίρνουμε παραδείγματα για τις αιματηρές οικονομίες που πρέπει να κάνουμε. Το υπουργείο Πολιτισμού πλήρωσε 70.000 ευρώ σε ένα μήνα για υπερωρίες υπαλλήλων που έκαναν ελέγχους αν λειτουργούν καλά οι υπηρεσίες των καζίνο! Μην μας κακοχαρακτηρίσουν οι χαρτοπαίκτες.
Από την άλλη, το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού πλήρωσε για το ίδιο διάστημα 13.000 ευρώ για υπερωρίες.
Λες γι’ αυτό να κόβονται τα επιδόματα ανεργίας;
Μ.Μ.
 
Χατιράκι  
Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται οι συγχωνεύσεις των σχολείων. Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να έχει υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, όμως αυτές φουσκώνουν σε αρκετές τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι ένα θέμα. Στην Καρδίτσα και ειδικότερα στην περιοχή Λεονταρίου πάντως οι κάτοικοι εκτός όλων των άλλων έχουν να αντιπαλέψουν και τη λογική του ρουσφετιού που φαίνεται ότι λειτούργησε με αποτέλεσμα να καταργείται το Γυμνάσιο στο Λεοντάρι που φοιτούσαν πάνω από 80 μαθητές για να λειτουργήσει στο διπλανό χωριό, τον Κέδρο, που είχε 17 μαθητές. Μόνο που από τον Κέδρο κατάγεται μεγαλόσχημων πασόκος παράγοντας και αυτό φαίνεται ότι μέτρησε τελικά στις οριστικές αποφάσεις. Έτσι τουλάχιστον πιστεύουν οι κάτοικοι, αλλά και όσοι ασχολούνται με το «παρασκήνιο» στο όλο θέμα. Η Υπουργός Παιδείας το ξέρει άραγε το θέμα ή άλλοι φρόντισαν να κάνουν το συγκεκριμένο χατίρι;
Β.Κ
 
Μυρίζειμπαρούτι
Σφόδρα δυσαρεστημένοι φέρονται να είναι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, διαβλέποντας ότι η κ. Λαΐτσου με αφορμή τις συνενώσεις σχολείων υιοθετεί πλήρως τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας που κάνει λόγο για «επιταγή του μνημονίου την οποία ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση». Την ίδια ακριβώς φρασεολογία όσον αφορά στα μνημονιακά χρησιμοποίησε και η Δήμαρχος σε πρόσφατη δήλωσή της, με αποτέλεσμα ορισμένοι να γίνουν «μπαρούτι», όπως πληροφορείται η στήλη, καθώς όπως τονίζουν το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και μάλιστα με τέτοιες κορώνες.
Β.Κ
 
Καμία  εμπλοκή
Καμία εμπλοκή δεν  υπήρξε  το 1999 με όλα αυτά τα αλισβερίσια  και τα οικονομικά ανοίγματα  που βλέπουν  το φως  της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες στο Δήμο Βόλου, υποστηρίζουν όσοι  γνωρίζουν  πρόσωπα και πράγματα στην Πλατεία  Ρήγα Φεραίου. Κατηγορηματικά, δεν υπήρξε καμία εμπλοκή και  ότι όλα όσα ακούγονται θα  πρέπει να αναζητηθούν  τα επόμενα  χρόνια  και ενδεχομένως στις  προγραμματικές συμβάσεις που έγιναν ανάμεσα στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα, του Δήμου σημειώνουν οι ίδιες  πηγές.
 
Κάνουν το σταυρό τους…  
 Κάνουν το… σταυρό τους οι άντρες που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών να μη τους συμβεί κάποιο περιστατικό στην περιοχή της Τσαγκαράδας. Ο λόγος είναι η κατολίσθηση που έχει γίνει στο Ξουρίχτι, κάτι που καθιστά απαγορευτική, λόγω απόστασης, την κίνησή τους προς την περιοχή, μέσω Βόλου…
 
Αγκομαχούν τα περιπολικά
…Πότε θα είναι έτοιμος ο δρόμος; Τέλη Μαΐου και να δούμε. Αν και μεταξύ σοβαρού και αστείου, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, και να ήταν ανοικτός ο δρόμος, είναι ερωτηματικό με ποιο αυτοκίνητο θα πάνε οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ στο συμβάν, καθώς δεν υπάρχουν ούτε λεφτά, για να αλλάξουν λάστιχα στα υπηρεσιακά τους αυτοκίνητα, καθώς τα τελευταία καλούνται να κινηθούν σε μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Από τα Λεχώνια μέχρι τον Άι-Γιάννη και από τις Μηλιές μέχρι το Τρίκερι…
 
Βαριά κληρονομιά  
…Τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνον από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, ο οποίος χθες ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του. Ένα έργο που γίνεται ακόμη πιο βαρύ από το νέο επικεφαλής της τοπικής Αστυνομίας Δημ. Κατσίκα, καθώς καλείται να αντικαταστήσει έναν από τους πιο συνεπείς και άμεμπτους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που έχουν παρελάσει από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, το Βασίλη Κιό.
 
 Στην Αγριά
…Στην Αγριά βρέθηκε την Κυριακή το πρωί ο Δήμαρχος Βόλου συνοδευόμενος από τον τοπικό Αντιδήμαρχο Νίκο Στόικο και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γ. Καλότυχο. Η παρουσία του Δημάρχου μόνον τυχαία δεν ήταν, καθώς την προηγούμενη μέρα είχε σημειωθεί στον πρώην Δήμο σοβαρό επεισόδιο με δράστη επαγγελματία της περιοχής και θύμα τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου.
 
 Τα φανάρια στον Περιφερειακό
 …Το αλαλούμ με τα φανάρια στον Περιφερειακό δρόμο, που αντί για τον ερυθρό και πράσινο χρώμα, έχουν το επαναλαμβανόμενο και παλλόμενο κίτρινο χρώμα, συνεχίζονταν μέχρι και χθες. Καλό είναι να το έχουν υπόψιν τους όσοι οδηγοί – φίλαθλοι θα κινηθούν σήμερα το απόγευμα προς και από το Πανθεσσαλικό Στάδιο για τον αγώνα Κυπέλλου του Ολυμπιακού Β. με τον Ατρόμητο, προκειμένου να μην θρηνήσουμε τίποτα θύματα…
 
 Επιστολή  στο Υπουργείο
…Ο Δήμος Βόλου βέβαια για το θέμα αυτό έστειλε επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και το έθεσε για πολλοστή φορά προ των ευθυνών του, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει παράδοση και παραλαβή του έργου, αλλά μέχρι εκεί. Με την πρώτη ψιχάλα τα φανάρια απορρυθμίζονται και άντε ξανά από την αρχή…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Σε τροχιά ολοκλήρωσης  

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου της ΕΒΟΛ, ένα έργο που έχει ενταχθεί με 6,5 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτηρίου και άμεσα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Έτσι η γαλακτοβιομηχανία, που καταφέρνει να καταγράφει συνεχή άνοδο στον τζίρο της σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ζήτηση που έχουν τα προϊόντα, αλλά και θα δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας!

Α.Φ.
 
Κυκλοφοριακό καρκίνωμα
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή απερίσκεπτα αδειοδότησε γνωστό πολυκατάστημα πώλησης ειδών σπιτιού, επαγγελματικών ειδών, αυλής κ.λ.π. Στο συγκρότημα στα παλιά του Βόλου με εντελώς εσφαλμένα κριτήρια και ελαφρά τη καρδία. Αποτέλεσμα είναι τα τεράστια φορτηγά του που καθημερινά κάνουν φορτοεκφορτώσεις, δημιουργώντας χάος στη γειτονιά. Θα ήταν λογικό λοιπόν η νέα Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει τις άδειες γιατί η λειτουργία του πολυκαταστήματος αποτελεί κυκλοφοριακό καρκίνωμα. Εκτός βέβαια αν έχει αποφασίσει και αυτή να εκχωρεί δημοτικούς δρόμους για ιδιωτική χρήση.
«Τ»
 
Εκεί που δεν πρέπει
Σαν τρομοκράτες αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί τους αλιείς που την Δευτέρα διαμαρτύρονταν έξω από τα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Μαγνησίας Θ. Γάκης τους περίμεναν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και μάλιστα δεν τους άφηναν να ανέβουν να παραδώσουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς στην αλίευση ερυθρού τόνου…
Α.Φ.
  
Λάθος τραγούδι

Χθες μόλις πληροφορήθηκα από σχετικό δημοσίευμα ότι ο Δήμαρχος Βόλου στο μπάνιο τραγουδάει το σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας άσμα «φεγγάρι μάγια μου ’κανες…». Κρίμα! Με τα ερείπια που δηλώνει ότι παρέλαβε είχα την ελπίδα ότι θα σιγοτραγουδάει «το γιαπί, το πηλοφόρι το μυστρί…»

Ο κρυπτογράφος 

 

Οι υπόλοιποι πού είναι;
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη ανέδειξε για πρώτη φορά με επερώτησή της στη Βουλή το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου βιομάζας στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου και ο επικεφαλής της παράταξης του Συνασπισμού στην Περιφέρεια Κ. Πουλάκης έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.
Κατόπιν της ανωτέρω διευκρίνισης του Κ. Πουλάκη θεωρούμε ότι και ο Συνασπισμός συγκαταλέγεται μεταξύ των κομμάτων που αντιδρούν στη δημιουργία εργοστασίου βιομάζας στο Βόλο.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: ΚΚΕ, Συνασπισμός, Οικολόγοι – Πράσινοι. Τα υπόλοιπα κόμματα και φορείς πού είναι;
Φ.Τ.
  
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου