ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-443821

Κάνουν πίσω;  

Περιορισμένες θα είναι οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που θα γίνουν στη Μαγνησία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Αν και οι Διευθύνσεις είναι «σφήκες» και δεν αποκαλύπτουν τα σχέδια του Υπουργείου, υπάρχουν φήμες πως τα περισσότερα σχολεία της Μαγνησίας θα τη σκαπουλάρουν. Το Υπουργείο προσανατολίζεται στη συγχώνευση ή κατάργηση λυκειακών τάξεων, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι δεδομένο. Πάντως απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής έγιναν πολλά πισωγυρίσματα, μιας και ούτε οι Δήμαρχοι αλλά ούτε και οι υπηρεσιακοί παράγοντες θέλουν να έχουν τον κόσμο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές απέναντί τους.

Δ.Π
 
Με αποκριάτικη διάθεση  
Πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται, μεσούντος του μνημονίου, στο Βόλο αλλά και τις γύρω περιοχές, διανθίζοντας με ποικίλα χρώματα τα εντός και εκτός  των τειχών πολιτιστικά τεκταινόμενα. Στόχος των διοργανωτών, οι οποίοι απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε μικρούς και μεγάλους, είναι η ενίσχυση της θετικής διάθεσης και σκέψης της πλειοψηφίας, σε καιρούς έντονου προβληματισμού. Η περίοδος της αποκριάς αποτελεί εξάλλου ένα ευχάριστο διάλειμμα στην πεζή καθημερινότητά μας και γι’ αυτό τον λόγο διανθίζεται από έντονους ήχους και χρώματα προς επίρρωση των προαναφερθέντων.
Γ.Υ.
Ατυχής Συνδυασμός  
Ατυχέστατη η επιλογή του Γ. Φώτη να ταυτιστεί με το συλλογισμό του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου όσον αφορά στους πολίτες που επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν ενώπιον κυβερνητικών στελεχών.  Η έκφραση διαμαρτυρίας σε μία πολιτική που ομολογουμένως είναι επώδυνη είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη όταν δεν είναι βίαιη, όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκρισης με τη δολοφονία Λαμπράκη την οποία επικαλέστηκε ο τοπικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και ο Υφυπουργός Οικονομικών που έγινε «στόχος» των φραστικών επιθέσεων πιο ψύχραιμα το πήρε. Δεν χρειάζονται υπερβολές.
Β.Κ
 
Επιστροφή στη βάση
Στις Βρυξέλλες είχε μεταφερθεί η τοπική αυτοδιοίκηση τις τελευταίες μέρες. Οι περισσότεροι Δήμαρχοι ταξίδεψαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενημερωθούν για το ΕΣΠΑ. Από σήμερα βέβαια επιστρέφουν στην «καυτή τους έδρα» καθώς οι αλλαγές του Καλλικράτη στην εφαρμογή τους προκαλούν πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Ας ελπίσουμε ότι επιστρέφουν σοφότεροι και πάνω από όλα αποτελεσματικότεροι και αυτά που έμαθαν θα τα υλοποιήσουν στην πράξη, διότι αλλιώς δεν έχει νόημα.
Β.Κ
 
Αδημονία 
Πώς και πώς περιμένουν οι οπαδοί της και τα μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας σήμερα την Ντόρα Μπακογιάννη στο Βόλο. Η επίσκεψή της είναι η πρώτη με την ιδιότητα της προέδρου κόμματος και αυτό πολιτικά έχει τη δική του σημασία. Πάω στοίχημα ότι οι «γαλάζιοι» της ΝΟΔΕ μπορεί να το παίζουν ψύχραιμοι, όμως σήμερα θα είναι όλοι με τις «κεραίες» σηκωμένες.
Β.Κ
 
Γιατί πανηγυρίζουν;
Δεν ξέρω γιατί τέτοια πανηγύρια για τον κόμβο του Βελεστίνου. Το λάδι μας έβγαλαν τα Υπουργεία Υποδομών και Άμυνας μέχρι τελικά να ξεκολλήσει το έργο, δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να πούμε και μπράβο για την αυτονόητη υποχρέωσή τους να προχωρήσει ένα έργο που η σύμβασή του υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και από τότε χορτάσαμε δεσμεύσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά πράγματι θα δούμε μπουλντόζες στο δρόμο, γιατί αλλιώς δεν έχουμε άδικο να παραμένουμε άπιστοι Θωμάδες. Τόσα έχουν δει τα μάτια μας.
Β.Κ
 
Εκτάκτως
Μετά το κράξιμο που έφαγε η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα με την επένδυση της μονάδας στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή. Τόσες μέρες η Δημοτική Αρχή δεν είχε τοποθετηθεί στο θέμα, ενώ χθες αφού στα ερτζιανά έγινε χαμός, με την αντιπολίτευση να είναι στα κεραμίδια, σε χρόνια ντε – τε… βγήκε ημερήσια διάταξη και συγκαλείται το Σώμα. Η συνεδρίαση αναμένεται με ενδιαφέρον.
Β.Κ
 
Στις ράγες 
«Μπαίνει στις ράγες…» από ό,τι δείχνουν τα πράγματα το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας. Αυτό τουλάχιστον άφησε να διαφανεί ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλος στην επιτροπή των ΔΕΚΟ σε σχετικό ερώτημα που του έκανε η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση. Όσον αφορά βέβαια στις μετατάξεις, ο πρόεδρος φάνηκε να τα ψιλομασάει όταν η κ. Ζήση του μετέφερε τις αντιδράσεις που υπήρξαν τοπικά, υποστηρίζοντας ότι το 95% των μεταταχθέντων προσέρχεται τελικά σε υπηρεσίες που επιθυμεί.
Β.Κ
 
Γνωστοί από παλιά
Για την αξιοποίηση του Φ. Λαμπρινίδη και για την επιλογή του στη θέση του παραιτηθέντος Ηλία Ξηρακιά είχαμε γράψει εγκαίρως. Ήταν η κοινή λογική που οδηγούσε σε αυτό το όνομα τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τους δημοσιογράφους.
Ο Παν . Σκοτ. γνωρίζει το νέο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, τότε που ο πρώτος ήταν στο ΚΚΕ και ο δεύτερος στην ΚΝΕ, στην οποία ήταν και γραμματέας της Νεολαίας περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Και οι δύο προσχώρησαν αργότερα στο ΣΥΝ και ήταν από εκείνους που ανήκαν στην Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος. Το 2004 αποχώρησε από το ΣΥΝ ο Παν. Σκοτ , ενώ ο Φώτης Λαμπρινίδης διαγράφηκε το 2006 επειδή προσχώρησε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (Π. Μαβίδης) αντιτιθέμενος στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος στη Νέα Ιωνία που ήταν ο Γιάννης Μολοχίδης. Με τη δημιουργία του κόμματος του Φ. Κουβέλη ήταν από τους πρώτους στη Μαγνησία που προσχώρησαν στη Δημοκρατική Αριστερά. Ο νέος Αντιδήμαρχος την περασμένη τετραετία ήταν αρχικά Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια πρόεδρος στον Οργανισμό Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας. Ο Φ. Λαμπρινίδης είναι 50 χρονών και εδώ και χρόνια εργάζεται ως κοινωνιολόγος σε ιδιωτικό φροντιστήριο του Βόλου. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
 
Ενδοοικογενειακά
…Η επιλογή Λαμπρινίδη λύνει τα χέρια Σκοτινιώτη όσον αφορά στη συμμετοχή εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου στην οποία μετέχουν ο Δήμαρχος και οι εννέα Αντιδήμαρχοι και η οποία είναι αυτή που χαράζει την πολιτική της Δημοτικής Αρχής. Όμως η τελική επιλογή Λαμπρινίδη, που σημειωτέον μαζί με άλλα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Μαγνησία (Μαστρογιάννης και Μουτσινάς) ήταν από εκείνους που πρωτοστάτησαν την περασμένη άνοιξη με την Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία για την επάνοδο του σημερινού Δημάρχου στα κοινά, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Η εκλογή του ως γνωστόν υπήρξε οριακή και κρίθηκε για μία ψήφο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο στο οποίο είχε προσφύγει ο συνυποψήφιός του Σταμάτης Κούντριας. Επιπλέον υπάρχει και ένα ζήτημα που τίθεται κυρίως από υπαλλήλους στο Δήμο, ότι υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξεως από το γεγονός ότι η σύζυγός του Θάλεια Στάχτου είναι τμηματάρχης στο Τμήμα Συντηρήσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών την οποία θα εποπτεύει από σήμερα ο σύζυγός της, ενώ είναι και Αντιπρόεδρος (και πρώην Πρόεδρος) στο Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας. Συνεργάτης του Παν. Σκοτ. που ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι είναι τουλάχιστον άδικο να γίνεται δίκη προθέσεων και να τίθενται εν αμφιβόλω ότι η αυτοδιοικητική επάρκεια και εμπειρία του νέου Αντιδημάρχου ήταν τα στοιχεία εκείνα τα οποία πρυτάνευσαν στην επιλογή του Δημάρχου…
(Y.Γ.:   Λίγα    λεπτά της ώρας    από τη στιγμή   που είχαν   γραφεί οι παραπάνω   γραμμές από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου   έγινε   γνωστό ότι για λόγους   ηθικής τάξεως και δεοντολογίας   η σύζυγος του νέου Αντιδημάρχου   Θάλεια Στάχτου με απόφαση του Δημάρχου   θα μετακινηθεί σε άλλη Διεύθυνση του Δήμου από αυτή   που   υπηρετεί μέχρι σήμερα).
 
Καραμπόλα    
…Με την ανάθεση καθηκόντων Αντιδημάρχου στο Φ. Λαμπρινίδη προκύπτει άλλη μία καραμπόλα, καθώς ο νέος Αντιδήμαρχος είχε οριστεί Αντιπρόεδρος στο ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στο οποίο θα προταθεί για Πρόεδρος από την πλειοψηφία ο Π. Μαβίδης.
 
Η επιλογή  Καουνά
…Στον αντίποδα, η επιλογή Καουνά θα λέγαμε ότι προέκυψε ως η αναγκαία λύση μετά την παραίτηση Μαυρόπουλου. Στην επιλογή Καουνά φαίνεται να υπήρξε η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Π. Μαβίδη προς το Δήμαρχο, με αποτέλεσμα πολλοί να σχολιάζουν χθες ότι έτσι ο πρώην Δήμαρχος ξεπληρώνει ένα παλιό γραμμάτιο προς το νέο τοπικό Αντιδήμαρχο Νέας Ιωνίας, αυτό της βοήθειας που του είχε προσφέρει το 2006 για να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ.
 
 Τα Σφαγεία
…Πριν ανακοινωθούν οι επιλογές του Δημάρχου Βόλου για τους νέους Αντιδημάρχους στενός συνεργάτης του Δημάρχου είχε επικοινωνήσει και με τη δημοτική σύμβουλο Φωτεινή Κοκκινάκη, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε η θέση της Προέδρου στα Σφαγεία Βόλου Α.Ε. Θέση την οποία η τελευταία αρνήθηκε. Κάτι που είχαν αρνηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο ο κ. Κουρτίνας αρχικά, όσο και ο κ. Καουνάς αργότερα.
Γιατί τόση απέχθεια για τη συγκεκριμένη θέση; Για τον απλούστατο λόγο ότι τα Σφαγεία οφείλουν 350.000 ευρώ και όπως λένε στο Δήμο σε μία Α.Ε ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι υπόλογοι για το σύνολο του χρέους.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.
 
Μια σκέψη  
Η απογραφή που ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου δεν είναι ένα τόσο απλό ζήτημα όσο φαίνεται. Έχετε σκεφτεί ότι πολύς κόσμος απογράφεται στο χωριό του, ενώ κανονικά μένει στην πόλη και στο τέλος εμφανίζονται χωριά με 2.000 κατοίκους, τη στιγμή που είναι ερημωμένα και δεν κατοικούνται ούτε από 50 ψυχές, και πόλεις που σε πραγματικό χρόνο έχουν 200.000 να φαίνονται με 150.000 κατοίκους; Άλλωστε δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται για πλάκα.
Α.Φ.
 
Δεν τις γλυτώνει
Μπορεί να πέρασαν και να μην ακούμπησαν οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πέρασε έναν ήσυχο χειμώνα, ωστόσο από ό,τι φαίνεται δεν θα τη γλυτώσουν από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να ταράξουν τα νερά…
Α.Φ.
 
Νέες κοκορομαχίες;   
Σήμερα -τελευταία ημέρα προθεσμίας από το ΥΠΕΣ- πραγματοποιείται η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού για τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού για το 2011. Βέβαια δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος στο Υπουργείο, καθώς η τελική έγκριση θα έρθει από την πολιτική ηγεσία. Ελπίζουμε να μην έχουμε και νέες κοκορομαχίες, καθώς πρέπει να κατανοήσουν μερικοί πως όλα τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι για δημιουργία εντυπώσεων…
Α.Φ.
 
Λεφτά για πέταμα
Μάλλον ο ΟΣΕ έχει λεφτά για πέταμα… Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι προτίμησε να κάνει ένα έργο, την ανάπλαση της γραμμής από το τρενάκι του Πηλίου στο σημείο από Αγριά έως ΑΓΕΤ, που εξαρχής ήξερε ότι θα του δημιουργήσει προβλήματα και θα χρειάζεται συνεχείς εργασίες αποκατάστασης;
Α.Φ.
   
Απαράδεκτο ύφος

Κατά την άποψή μας το ύφος της επιστολής των επενδυτών προς το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και την Αντιδήμαρχο Νατάσσα Οικονόμου σχετικά με το εργοστάσιο βιομάζας, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν γνωρίζουν τους όρους τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικοί φορείς, δημόσια υγεία, κοινωνική συναίνεση κ.τ.λ. Αν δεν τους γνωρίζουν, κακώς επενδύουν.

Ο κρυπτογράφος 

 

Πότε θα ξυπνήσουν;
Καταπέλτης ο Μ. Πόγκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων Κερατέας, που μίλησε χτες στο απογευματινό δελτίο της ΤRT για τις επιπτώσεις από την καύση βιομάζας στην Κερατέα και το Βόλο. Και οι μεν Αθηναίοι ξύπνησαν νωρίς και αντιδρούν με νύχια και με δόντια. Οι Βολιώτες πότε θα ξυπνήσουν;
Φ.Τ.
  
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου