ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-443821

Για τις καταλήψεις

Τις περισσότερες φορές όταν οι μαθητές προχωρούσαν σε καταλήψεις διαμαρτύρονταν γιατί οι τυρόπιτες δεν είναι στρογγυλές και είναι τετράγωνες. Δηλαδή κυρίως για επουσιώδη ζητήματα. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι μαθητές έχουν άποψη, έχουν φωνή και διεκδικήσεις. Αντιδρούν στις συγχωνεύσεις των σχολείων και δεν πραγματοποιούν καταλήψεις για να χάσουν μάθημα, αλλά για να μη χάσουν το σχολείο τους. Η κοινωνία έχει αλλάξει, γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και διαμαρτύρεται. Το ίδιο κάνουν και οι μαθητές. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν οι ιθύνοντες λαμβάνουν σοβαρά το λόγο των μαθητών, το λόγο των νέων παιδιών, το λόγο του μέλλοντος.

Δ.Π

Προληπτικό τεστ για παθήσεις εντέρου
Στο πλαίσιο της πρόληψης για παθήσεις του παχέος εντέρου η Αντικαρκινική Εταιρεία Μαγνησίας θα προσφέρει στους Βολιώτες το τεστ Haemmocult, όπως κάνει κάθε έξι μήνες εδώ και τρία χρόνια. Το τεστ αυτό δίδεται σε ενήλικες από 50 ετών και πάνω, ιδίως σε αυτούς που έχουν οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του εντέρου.
Τα τεστ θα δίδονται στην οδό Γαμβέτα 2 (με Αργοναυτών) στον 3ο όροφο, στο διαμέρισμα του ταμία της Εταιρείας Απόστολου Παπαδημητρίου, την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι και την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα. Μια σημαντική προσφορά της Αντικαρκινικής Εταιρείας, που προσφέρει συστηματικά στην κοινωνία του Βόλου.
Δ.Π
Εθελοντισμός

«Η παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου εκ μέρους των επωφελούμενων του κοινωνικού παντοπωλείου μπορεί να αποτελέσει μια νέα στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Ο εθελοντισμός στη βάση της προσφοράς και όχι της ανταπόδοσης άλλωστε στοχεύει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα» εξηγούσε στον «Τ» η πρόεδρος του ΔΟΥΚ Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, μιλώντας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ειδικότερα για το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας που έχει ξεκινήσει με στόχο οι επωφελούμενοι του θεσμού να ενεργοποιηθούν εθελοντικά, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση προϊόντων, στη φροντίδα και τακτοποίηση του χώρου και των προϊόντων του κοινωνικού παντοπωλείου, σε συνεργασία με το προσωπικό του Δ.Ο.Υ.Κ . Η στήλη που βρέθηκε στο χώρο τις τελευταίες μέρες «εισέπραξε» ενδιαφέρον αλλά και όρεξη από τους εθελοντές, ενώ επίσης ανταπόκριση υπάρχει και από πολίτες και συλλόγους που προσφέρουν προϊόντα. Όλο και καλύτερα δηλαδή.

Β.Κ

Πράσινες δράσεις
Η πράσινη ανάπτυξη και οι ενδεικτικές δράσεις για τις ηλιακές στέγες απασχόλησε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ χθες στο Βόλο με εισηγητή το Μιχάλη Ζουλουφό, φυσικό – ενεργειακό μηχανικό, που έδωσε κατευθύνσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και εξήγησε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που προώθησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Ζουλοφός ήταν αισιόδοξος ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ιδιώτες για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών σε ακίνητα, γήπεδα και επιχειρήσεις, για την κάλυψη ίδιων αναγκών ενέργειας ή για επενδυτικούς σκοπούς. Ας ελπίσουμε ότι και το δίκτυο να αντέξει τις νέες επενδύσεις.
Β.Κ.
 
Εδρασε αστραπιαία
Ικανοποιήθηκε ο εμπορικός κόσμος του Βόλου καθώς η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση από τον εμπορικό κόσμο πήρε την πρωτοβουλία για την κατάθεση ερώτησης σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο Εμπορικός Σύλλογος είχε ενημερώσει αναλυτικά την κ. Ζήση για τα έντονα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και πρότεινε τις λήψεις μέτρων που θα ανακουφίσουν το εμπόριο και η αντιπρόεδρος της Βουλής ενήργησε αστραπιαία προς τα αρμόδια Υπουργεία.
«Είναι πολύ σημαντικό οι έμποροι της πόλης μας να έχουν δίπλα τους ενεργούς πολιτικούς σαν την κ. Ροδούλα Ζήση, προκειμένου όλοι μαζί να πιέσουμε για λύσεις που θα βοηθήσουν την αγορά να επιβιώσει αλλά και να προχωρήσει σε δρόμους ανάπτυξης και προόδου» επισημαίνει ο ΕΣΒΝ σε ανακοίνωσή του, θέλοντας δημόσια να εξάρει την πρωτοβουλία της Ροδούλας.
Β.Κ
 
Κρυφτούλι
Το «κρυφτούλι» κυβέρνησης και τρόικας αρχίζει και έχει γούστο. Μόλις αναχώρησαν οι τροϊκανοί και αφού πρώτα ανακοίνωσαν τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, μέσα στα μαύρα χαράματα ο κ. Πεταλωτής θυμήθηκε να αντιδράσει εκ μέρους της κυβέρνησης. Από χθες το πρωί «ξύπνησαν» και όλοι οι υπουργοί και βγήκαν να «επαναστατήσουν», αναρωτώμενοι ποιος κυβερνά αυτό τον τρόπο. Αμ αυτό ρωτάμε και εμείς τόσο καιρό και απάντηση δεν παίρνουμε.
Β.Κ
 
Στον «αέρα» η ΕΠΑΕ
Δεν φτάνει που η οικοδομή έχει σημειώσει βουτιά τον τελευταίο καιρό, ήλθε και η αδυναμία του Καλλικράτη και του αρμόδιου υπουργείου που δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκρότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) να επιτείνει περαιτέρω τα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σαράντα οικοδομικές άδειες είναι σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχει αποφασιστεί αν η Επιτροπή που παλαιότερα συγκροτούνταν με απόφαση του εκάστοτε Νομάρχη εφεξής θα συγκροτείται από τον Περιφερειάρχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή από το Δήμο…
 
 Σε όλη τη Μαγνησία
…Σημειωτέον πως έγκριση από την ΕΠΑΕ απαιτούνται για τις οικοδομικές άδειες στο Πήλιο, στις Σποράδες, αλλά και για τις οικοδομές στο Βόλο που απέχουν 500 μέτρα από τη θάλασσα, έχουν «πρόσωπο» σε πάρκο, πλατεία κ.α.
 
 Το οικονομικό άνοιγμα
 Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής του Δήμου Βόλου Ν. Μαυρόπουλος έχει καλέσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για ενημέρωση πάνω στα οικονομικά στοιχεία της Β΄ Φάσης. Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Βόλου έχει καλέσει στο γραφείο του τους Προέδρους του ΕΑΚ, του Αθλητικού, των ΚΑΠΗ και του Κέντρου Παιδιού προκειμένου να τον ενημερώσουν για τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι δοσοληψίες στα ταμεία των οργανισμών που επόπτευαν…
Α.Τ.
 
Νέα ονόματα
…Συνεχίζεται η παρέλαση των ονομάτων των δικηγόρων που έχουν καταθέσει αίτηση για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Βόλου. Ο κ. Πλακόπουλος και η κ. Γαργάλα είναι τα δύο νέα ονόματα, πέραν των όσων έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας τις δύο τελευταίες εβδομάδες…
 
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι φορείς του Βόλου με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδη στην Αθήνα για το θέμα της διοικητικής αυτοτέλειας του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, τέθηκαν και θέματα που αφορούσαν στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης των έργων που σχετίζονται με την προσέγγιση των κρουαζιερόπλοιων στην κεντρική προβλήτα και την κατασκευή της τρίτης προβλήτας. Και για τα δύο έργα οι απαντήσεις που πήραν οι φορείς από τον υπουργό, όπως πληροφορηθήκαμε, δεν επιτρέπουν και ιδιαίτερη αισιοδοξία…
 
 Στον ΟΛΒ περιμένουν
…Την ίδια στιγμή στον ΟΛΒ περιμένουν την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του master plan για να έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων στο ΕΣΠΑ.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Βάζουν συναγερμούς
Ακούμε πως όλο και περισσότεροι επαγγελματίες τρέχουν να βάλουν συναγερμό στα καταστήματά τους καθώς φοβούνται τις επιθέσεις διαρρηκτών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει ανησυχητικά. Ο κόσμος φοβάται πως θα πάει στα μαγαζί του το πρωί και θα το βρει ανοιγμένο και με το δίκιο του…
Α.Φ.
 
Τρέχουν για τους τσαμπατζήδες
Η κυβέρνηση αποφάσισε πως οι τσαμπατζήδες είναι όσοι δεν πληρώνουν διόδια και είπε να επιβάλει κυρώσεις. Αναρωτιόμαστε, όλους τους άλλους τσαμπατζήδες – που αυτοί είναι και οι κανονικοί – πότε θα τους βάλει στο στόχαστρο αλήθεια;
Α.Φ.
           
 
Κρατάει χρόνια αυτό το πάρτι…
Οταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην πρώτη μετά την ορκωμοσία του έξοδο στην περιφέρεια (10 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του) επισκέφτηκε το Βόλο προκειμένου να εγκαινιάσει την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής δεν μάσησε τα λόγια του. Παρότι νεοεκλεγμένος Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας, έσπευσε να χαρακτηρίσει το έργο «πανάκριβο για το ελληνικό δημόσιο», παγώνοντας κυριολεκτικά τους προσκεκλημένους. Φυσικά η διαπίστωση αυτή, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο για πολλές μέρες, κυριολεκτικά πνίγηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους και εξαιτίας συγκεκριμένου σκηνικού στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα μονοπώλια και η μονοκρατορία -ιδιαίτερα στην ενημέρωση- είναι καρκίνωμα για τη Δημοκρατία. Όταν δε αυτά τα μονοπώλια έχουν κυριαρχήσει την εποχή του μεγάλου πάρτι και μάλιστα έχτισαν την κυριαρχία τους και σε ευρωπαϊκό-δημόσιο χρήμα που απέκτησαν με τρόπους ελεγχόμενους μιλάμε για τον ορισμό της διαπλοκής! Μπορεί την ώρα που τα ζόρια θεριεύουν να θυμούνται επιλεκτικά και να διατυμπανίζουν την καθαρότητά τους -θυμίζοντας έντονα τις πόρνες που μεγαλοφώνως διαφημίζουν την παρθενία τους στην προσπάθειά τους να παραμείνουν σφικτά εναγκαλισμένοι με τους ζουμερούς καρπούς της εξουσίας, όμως, φευ, όταν έτρωγαν δεν μιλούσαν. Ήταν μπουκωμένοι. Τώρα μιρλίζουν πάλι για τους ξαναβυζάξει η μαμά εξουσία. Έλα όμως που στον τόπο μας φτώχυνε και στέρφεψε ακόμη και η εξουσία. Εμπρός τώρα στα μαρμαρένια αλώνια του τυραγνημένου τόπου που δεινοπάθησε κάτω από την ατσάλινη φτέρνα των μπιστικών της εκάστοτε εξουσίας.
Υ.Γ. Χωρίς να μας ακουμπάνε στο ελάχιστο γραφόμενα και λαλούμενα του τελευταίου καιρού προειδοποιούμε ότι γενικότητες που θυμίζουν «λάσπη στον ανεμιστήρα» θα απαντηθούν με συγκεκριμένα στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις και, άλλωστε, για τα τεκτενόμενα στο χώρο του Τύπου τα στοιχεία πρέπει να είναι απολύτως συγκεκριμένα, άλλω, η στόχευσή τους συνιστά ύπουλη διεργασία! Θα σιάξουν πολλές γραβατούλες που αδικαιολόγητα και προκλητικά στράβωσαν τελευταία…Εν κατακλείδι, όσοι επί χρόνια εντέλλονταν από εργολάβους και μελετητές του δημοσίου, ας μην βλέπουν στον ύπνο τους εργολάβους, παριστάνοντας τους κήνσορες της διαφάνειας. Τους έλειψαν οι εργολάβοι, τους έλειψε και το χρήμα και τώρα σκούζουν. Ντροπή πια! Θα πέσει η σιδηροκατασκευή να σας πλακώσει…
«Τ»
 
Αγχος στην Πλατεία
Το άγχος στην Πλατεία δεν συνίσταται στο όποιο αποτέλεσμα των δικαστικών ερευνών, αλλά στο τι θα κάνουν μετά. Όταν όλα θα έχουν τελειώσει ή θα έχουν πάρει το δρόμο τους, πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις και να παραχθεί έργο και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με παραπολιτικά σχόλια, ούτε με κατευθυνόμενη ενημέρωση… Όλοι ελπίζουν ότι το μαγικό ραβδάκι του αφεντικού κάτι θα… μεταμορφώσει και τις επόμενες μέρες…
Ο ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΣ
 
Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Καναλίων
«Η κατάληψή μας είναι το τελευταίο όπλο, δυστυχώς, για να περισώσουμε όπως μπορούμε την εκπαίδευση στον τόπο μας, και όχι μόνο… Στο διπλανό μας χωριό Βένετο έκλεισε το Δημοτικό πριν από χρόνια. Τώρα γεμίζει μόνο από τουρίστες το καλοκαίρι… Θέλουν το ίδιο να συμβεί και στα δικά μας τα χωριά;… Στην περιοχή μας δεν υπάρχει ούτε ένα internet café, ούτε μια δημόσια βιβλιοθήκη, ούτε ένα πολιτιστικό κέντρο, γι’ αυτό γονείς και μαθητές περιμένουμε από το σχολείο να μας ανατροφοδοτεί πολιτιστικά… Για εμάς το σχολείο είναι η μόνη πηγή γνώσεων…».
Αποσπάσματα από την επιστολή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Καναλίων (ολόκληρη η επιστολή στη σελ. 24). Ακούει κανείς;
Φ.Τ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου