ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόβλεψη

πρόβλεψη-490504

Πρόβλεψη

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «βλέπει» ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο Γιάννης Παπατόλιας. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη αποφασίσει», όπως τόνιζε στη στήλη ο ίδιος, «εκτιμώντας αφενός μεν το όλο πολιτικό κλίμα και αφετέρου τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, την προσφυγή στις κάλπες με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, απλά προβληματίζεται για το χρόνο που θα γίνουν. Ενδεικτική είναι η τελευταία του δήλωση, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους… που έχει διττή ερμηνεία, δηλαδή ή πράγματι θα γίνουν κανονικά και με τη λήξη της θητείας το 2019, πράγμα το οποίο όμως δεν λέγεται ρητά, όπως στο παρελθόν (όπερ έδει δείξαι) ή θα γίνουν πρόωρα, όπως κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στη γηραιά Αλβιώνα (Μεγάλη Βρετανία) με πρόωρες εκλογές τον προσεχή μήνα Ιούνιο. Βάσιμη πρόβλεψη λοιπόν αποτελεί η διενέργεια πρόωρων εκλογών το ερχόμενο Φθινόπωρο ή το αργότερο την άνοιξη του 2018 και σε καμία περίπτωση το 2019», εκτίμησε ο Γ. Παπατόλιας, που σαν «παλιά καραβάνα» στην πολιτική ξέρει να διαβάζει «κάτω από τις γραμμές».

Β.Κ.

Ας το προστατεύσουμε

Ενάμιση ακόμη μήνα, δηλαδή τουλάχιστον έως τέλος Μαΐου, θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης της γραμμής του Τρένου του Πηλίου, βαγόνι του οποίου εκτροχιάστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι ο εκτροχιασμός δεν οφείλεται μόνο στην απόκλιση της γραμμής μεταξύ συντηρημένου και ασυντήρητου τμήματος. Σε κάθε όμως περίπτωση, δεν θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα η συντήρηση και μετά να ξεκινήσουν τα εκδρομικά δρομολόγια του Μουντζούρη, ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι ατυχημάτων, έστω κι αν οφείλονται «σε συνδυασμό παραγόντων»; Ένα τουριστικό αξιοθέατο έχουμε, ας το προστατεύσουμε.

Ε.Χ.

Πού αδειάζουν;

Αν, όπως λέει ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, στον Βιολογικό Βόλου επί σειρά ετών δεν έχει αδειάσει ούτε ένα πλοίο τα απόβλητά του, όπως προβλέπεται, πού καταλήγουν τότε αυτά τα απόβλητα; Το ερώτημα που έχει γεννηθεί είναι σοβαρό και πρέπει να δοθούν απαντήσεις από επίσημα χείλη. Αν υπάρχει άλλος αποδέκτης και προβλέπεται από τη νομοθεσία, έχει καλώς. Να υπάρξει όμως επίσημη ενημέρωση. Αν δεν υπάρχει αποδέκτης και τα απόβλητα… λοξοδρομούν, θα πρέπει επίσης οι αρμόδιοι να λάβουν μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να… σέρνονται υποψίες, γύρω από το θέμα.

Ε.Χ.

Ο ρυπαντής

Αναφέρθηκε ως διερευνώμενο ενδεχόμενο, όμως τελικά ίσως αποτελέσει πραγματικότητα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, Κέντρο Έρευνας στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να ενημερώσει και εγγράφως το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ότι η καφεκίτρινη κηλίδα που παρουσιάζεται εδώ και τόσες εβδομάδες στο ντόκο, από την κεντρική προβλήτα έως και το Τελωνείο, και έχει αναστατώσει όλους τους φορείς για την πηγή προέλευσής της αφορά τελικά στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Οι έντονες αλλαγές των καιρικών φαινομένων, η απότομη εναλλαγή του τσουχτερού κρύου με τη ζέστη ευνοούν στην ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων. Ο Θερμαϊκός ταλαιπωρείται από το 1988!

Κ. Μ.

Θα συνεργαστούν;

Οι κάκιστες σχέσεις Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Βόλου δημιουργούν τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις ως προς τις πιθανότητες συνεργασίας της διεύθυνση Υγείας από τη μια και της ΔΕΥΑΜΒ από την άλλη, προκειμένου να βρεθεί η πηγή της ρύπανσης της θάλασσας στο λιμάνι του Βόλου από αστικά λύματα. Η επιβάρυνση του παραλιακού μετώπου από οργανικό φορτίο και όχι από βαρέα μέταλλα δεν πρέπει να αμφισβητείται, και αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες είναι να συνεργαστούν οι άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τον εντοπισμό του ρυπαντή ή των ρυπαντών. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και απαλλαγεί η θάλασσα από τα λύματα, οι επικεφαλείς των παραπάνω φορέων μπορούν να επιστρέψουν στο ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Γ.Λ.

Πλήγμα

Οι νησιώτες βιώνουν ήδη στο πετσί τους τι σημαίνει αύξηση του ΦΠΑ. Σε συνάρτηση με τη φορολογία από το πρώτο ευρώ και την αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάσταση για εκείνους είναι δραματική. Με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, Γιώργος Πατσής, επαγγελματίας κι ο ίδιος, μιλώντας στη στήλη περιέγραψε το κλίμα με τον πιο γλαφυρό τρόπο αναρωτώμενος: «Οι επαγγελματίες έχουν δεχτεί το τρίτο μεγάλο πλήγμα. Πόσο να αντέξουν ακόμη;

Γ. Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου