ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Στον Ραγκούση
Μετά τις δηλώσεις του νομάρχη με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρμαχος της προσπάθειας των νησιών για τη δημιουργία αυτοτελούς περιφερειακής ενότητας των Βορείων Σποράδων, ο δήμαρχος Σκιάθου ζήτησε χθες την παρέμβασή του να ορίσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.
Στη συνάντηση για την εκπροσώπηση της νησιωτικής Μαγνησίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνει να παραβρεθούν ο νομάρχης, οι τρεις δήμαρχοι των νησιών και ο νομαρχιακός σύμβουλος Φ. Ζεμπέκης.
Β.Σ.

Πυρά
Τα πυρά τους έριξαν οι ιδιοκτήτες ταξί προς τον αντιδήμαρχο Αγριάς κ. Μπάμπη Ζάχο γιατί δεν τους έχει συμβουλευτεί για τη σηματοδότηση, παρ’ όλο που εκείνοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τα επικίνδυνα σημεία της περιοχής, με αποτέλεσμα η Αγριά να παρουσιάζει -όπως επισημαίνουν οι ίδιοι- σημαντικό πρόβλημα. Το κυκλοφοριακό είναι ένα έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αγριά και πολλές φορές έχουμε δει ατυχήματα να έχουν προληφθεί στο παρά πέντε. Βέβαια άλλα δεν είχαν έστω και αυτή την τύχη. Μη θυμηθούμε τι έγινε προ ημερών με τον 32χρονο.
Δ.Π
Πάρτι με… θέα
Στο Μπούρτζι της Σκιάθου αποφάσισε γνωστή οικογένεια της περιοχής να γιορτάσει τη χαρά του παιδιού του. Όμως απ’ ό,τι μας πληροφόρησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Θεοδώρου, δεν είχε ζητηθεί άδεια από το Δήμο για το γλέντι στο Μπούρτζι, το οποίο είναι μνημείο, ανοιχτό σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα ο ίδιος αντιλήφθηκε εντελώς τυχαία το γεγονός και διαπληκτίστηκε με άνδρες σεκιούριτι, που του απαγόρευαν την είσοδο στον κοινόχρηστο χώρο. Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από την ένταση, οι σεκιούριτι αποχώρησαν, αλλά ο κ. Θεοδώρου σήμερα, όπως δήλωσε, θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Δ.Π
 
Οικονομικό πρόβλημα
Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας μάς παρουσίασε τραγική την οικονομική κατάσταση πολλών γιατρών της περιοχής, καθώς μένουν απλήρωτοι από τα ταμεία, δεν τα βγάζουν πέρα με έξοδα λειτουργίας των ιατρείων τους και άλλα πολλά. Βέβαια στην ερώτηση εάν έχουν κλείσει ιατρεία, οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές. Ο πρόεδρος απήντησε όχι, ενώ ο κ. Κωστάκης δήλωσε πως ένας παθολόγος έκλεισε το ιατρείο του και πήγε στο ΕΣΥ…
Δ.Π
 
Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις…
Σε μία εποχή όπου απ’ όλες τις πλευρές πυκνώνουν οι φωνές, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν από την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, κάποιοι στο Δήμο Βόλου, διαχρονικά, γίνονται ηθικοί αυτουργοί σε ένα θέμα που έχει μεγάλη… ουρά, με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες σε ένα χορό με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία ενθυλακώνουν κάποιοι επιτήδειοι με τρόπους που αμφισβητούνται ευθέως από πολλούς που έχουν έννομο συμφέρον.
Η αναφορά μας γίνεται για την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Βόλου να παραχωρήσει στο Αστικό ΚΤΕΛ έναντι του ευτελούς μισθώματος των 14.000 ευρώ το χρόνο για τη διαφημιστική κάλυψη των στεγάστρων των εκατό και πλέον στάσεων των λεωφορείων. Με την σειρά του το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου προχωρεί σε απευθείας ανάθεση των στεγάστρων σε ιδιωτική εταιρία, που με τη σειρά της εκμεταλλεύεται έναντι αδράς αμοιβής τη διαφημιστική τους κάλυψη, με διαφημίσεις που αφορούν σε προϊόντα καπνού ή μεγάλες εταιρίες των Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως επαγγελματίας του Βόλου που ζήτησε τη διαφημιστική κάλυψη σε δέκα στέγαστρα για ένα μήνα του ζητήθηκε το ποσό των 5.000 ευρώ!!!
Προκύπτουν επομένως δύο ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις:
- Πώς ο Δήμος εκχωρεί στο Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου που είναι Ανώνυμη Εταιρία τα στέγαστρα των στάσεων των λεωφορείων χωρίς προηγούμενο πλειοδοτικό διαγωνισμό για να διασφαλίσει τα οικονομικά του συμφέροντα και κατ΄ επέκταση τα συμφέροντα των δημοτών;
- Ακόμη τι απαντά ο Δήμος Βόλου στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιανουάριος 2010) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διαφήμιση και στα στέγαστρα των λεωφορείων; Το Νοέμβριο του 2009 η εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία χαρακτηρίζει διαρκές έγκλημα την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2010, βγήκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία δικαίωσε οριστικά τον κ. Τσιώκο – Πλαπούτα έναντι του Δημοσίου και των δήμων, δεχόμενο ότι είναι ορθή η επιδίκαση αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης.
“Τομή” ωστόσο αποτέλεσε η προηγηθείσα απόφαση του Α’ Τμήματος του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή αναιρέθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχε κρίνει πως δεν υφίστατο ευθύνη του Δημοσίου, κρίνοντας πως η παράλειψη της διοίκησης να απομακρύνει τη διαφημιστική πινακίδα αποτελεί “πρόσφορη” αιτία για την επέλευση του “ζημιογόνου αποτελέσματος”.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην εν λόγω απόφαση επισημαίνεται η διεθνής σύμβαση της Βιέννης (κυρώθηκε με τον νόμο 1604/1986), η οποία επιβάλλει σύστημα σήμανσης και σηματοδότησης των οδών με ενιαία – διεθνή χαρακτηριστικά.
Ερμηνεύοντας τη σύμβαση, το ανώτατο δικαστήριο σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η τοποθέτηση πινακίδων διαφημίσεων και δη μεγάλων διαστάσεων επί του οδοστρώματος της οδού ή του πεζοδρομίου, επισημαίνοντας πως για την αφαίρεσή τους υποχρέωση έχει κατά πρώτο λόγο ο δήμαρχος και κατά δεύτερο λόγο η κρατική διοίκηση
 
Λάτρης της Αγριάς
Λάτρης της Αγριάς είναι ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Πριν μερικούς μήνες ψηφοφόρος του είχε ραντεβού μαζί του στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας… ο Δήμαρχος όμως ξεχάστηκε, καθώς θεάθηκε να κυκλοφορεί στο μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής. Πριν δύο εβδομάδες νωρίς το μεσημέρι εθεάθη σε παραλιακό καφενείο της Αγριάς να έχει τετ-α-τετ με τον Διευθυντή Προγραμματισμού του Δήμου Στάθη Νικηφόρο. Χθες το πρωί ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας εθεάθη και πάλι νωρίς το μεσημέρι στο ίδιο παραλιακό καφενείο της Αγριάς να συζητά χαμηλοφώνως με το συνομιλητή του. Ποιος ήταν ο συνομιλητής του Δημάρχου; Ο Π. Σκοτινιώτης…
 
Ο Πρόεδρος
Μετά τους απλήρωτους εργαζόμενους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, που ούτε χθες πληρώθηκαν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαν ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα των τριών τελευταίων μηνών, ο Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να φωνάξει και τους εργαζόμενους στη δική του επιχείρηση και να τους ανακοινώσει περικοπές 200 ευρώ, λόγω οικονομικής κρίσης, στις μηνιαίες τους αποδοχές. Ποιος είναι ο Πρόεδρος; Ένας είναι ο Πρόεδρος…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.
 
Αλλαγές
Αλλαγή συσχετισμών και σκυτάλης στη Νομαρχιακή του Συνασπισμού Μαγνησίας.
Ο Μιχάλης Καστρινάκης αναλαμβάνει τα ηνία τοπικά του κόμματος. Πρόκειται για ένα στέλεχος που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ έντονη την παρουσία του στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ανήκει στην τάση των προεδρικών, που φαίνεται σε εσωκομματικό επίπεδο να είναι απολύτως κυρίαρχη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους συσχετισμούς που δημιουργούνται εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι ζυμώσεις βρίσκονται πάντως ήδη σε εξέλιξη.
Β.Κ
 
Γιατί;
Μετά από εννιά μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ… ορίστηκε επιτέλους το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΒ. Όπως ακριβώς είχε γράψει από την πρώτη μέρα αυτή η στήλη και η υπογράφουσα… τη σύνθεση, με τη μόνη διαφορά ότι τότε δεν είχε ξεκαθαριστεί ότι εξαιρείται ο Δήμος Βόλου από τη Διοίκηση. Για όσους πάντως το σκέφτηκαν αυτό πρόκειται για γκάφα πρώτου μεγέθους και αυτό διότι διαχρονικά ο Δήμος εκπροσωπούνταν στον ΟΛΒ, αφού το λιμάνι είναι ενταγμένο στη λειτουργία της πόλης. Σε άλλους Οργανισμούς Λιμένων η εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης υφίσταται και στα νέα συμβούλια (βλέπε ΟΛΠατρών) και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο.
Β.Κ
 
Ο νέος
Πάντως από χθες όλοι ψάχνουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΒ Δημ. Θεοδώρου. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πάντως ότι πρόκειται για το Βολιώτη Δημ. Θεοδώρου, γιο του Μάκη Θεοδώρου, γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που είναι μηχανικός και για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως εργολάβος, συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του στην ΑΓΕΤ.
Β.Κ
 
 
 
Ερχεται έκπληξη
Μπορεί να έχουν ακουστεί πολλά ονόματα τον τελευταίο καιρό για τα επικείμενα χρίσματα των υποψηφίων, όμως το παιχνίδι δείχνει ακόμη ανοικτό. Μαθαίνουμε ότι ψήνεται έκπληξη που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν. Το στοιχείο της έκπληξης στην πολιτική είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε υψηλά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια όλα -και σε τοπικό επίπεδο- υπήρξαν προβλέψιμα και κουραστικά. Καιρός να αλλάξει και κάτι…
Ο ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΣ
 
Τρελλάθηκα σου λέω! Δεν ήξερα τι διάβαζα: Μέτρηση αναστήματος υποψηφίων Δήμου Βόλου. Που πας, πατριάρχη, σκέφτηκα! Μετά πρόσεξα καλύτερα: Επιτροπή επιλογής υποψήφιων για πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας. Άτιμο Ιντερνετ τι θα μου ’κανες. Τώρα βέβαια σαν ιδέα δεν είναι κακή!
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου