ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-505234

Απαράδεκτο
Η κατάσταση με το έργο του κόμβου Βελεστίνου είναι μια ακόμα αποτύπωση της ανοργανωσιάς και της κωλυσιεργίας που διακατέχει την ελληνική Πολιτεία. Ένα έργο που αποτελεί αίτημα δεκαετιών και που τελικά κατάφερε να αποσπάσει χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ και να υπερπηδήσει τα εμπόδια που ανέκυπταν με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις παραμένει ακόμα στάσιμο. Τίποτα δεν έχει ξεκινήσει και από το αρμόδιο υπουργείο κρατάνε σιγήν ιχθύος. Μάλιστα σε αίτημα του δημάρχου να ενημερωθεί από τον Υπουργό Υποδομών κ. Ρέππα για την πορεία του κόμβου, η απάντηση που πήρε ήταν πως ο υπουργός αυτή την περίοδο είναι πολυάσχολος… Ελπίζουμε να δώσει μια ουσιαστική απάντηση σε σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ρ. Ζήση.
Α.Φ.

 
Παραδέχτηκε το λάθος…
…Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Φερών σχετικά με την αποστολή ειδοποιητηρίων στους δημότες για πληρωμή τελών που έχουν παραγραφεί. Εξήγησε το λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας, γινόταν εκκαθάριση των φορολογικών καταλόγων για να γίνει διαγραφή των οφειλομένων τελών για οικονομικά έτη που πέρασαν την 5ετία, ενώ παράλληλα στέλνονται και ειδοποιήσεις για τα πραγματικά οφειλόμενα με αποτέλεσμα κατά λάθος τα παραγραφέντα να έχουν παρεισφρήσει στα οφειλόμενα. Ωστόσο δεν κρατήθηκε και έκανε την κριτική του στην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Λαΐτσου, μιλώντας για «Καλλικράτεια προβολή και εκμετάλλευση καταστάσεων εκμεταλλευόμενη δήθεν ευαισθησία για τα νοικοκυριά».
Α.Φ.
 
Αποχωρήσεις και προσλήψεις
Δεκαεννέα άτομα κρίθηκαν ως υπεράριθμα από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Πολιτισμού και μετακινήθηκαν σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Ο λόγος προφανής. Να εξοικονομηθούν πάση θυσία 500.000 ευρώ το χρόνο για να μπορέσει να υλοποιηθεί η Διετής Επιχειρησιακή Σύμβαση του Δήμου Βόλου με τη νέα Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο όλων όσων προβλέπονταν από το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Και πράγματι οι μετακινήσεις έγιναν, αλλά δεν είχαν υπολογίσει τις προσλήψεις και τη μετατροπή συμβάσεων που από ορισμένου χρόνου έγιναν αορίστου χρόνου. Εκεί κάπου χάθηκε η μπάλα με τα οικονομικά, γιατί, όπως είπε και η υπεύθυνη των οικονομικών της Κοινωφελούς, το 90% των εξόδων της είναι οι μισθοί των υπαλλήλων…
 
Τα άκουσαν
…Πάντως στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου τα… άκουσε όχι μόνον ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Φοινικόπουλος που κατηγορήθηκε για ανεπάρκεια, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δημ. Δερβένης που ήταν ανένδοτος, όπως είπαν, για τη συγχώνευση όλων των Επιχειρήσεων Πολιτισμού του Δήμου.
 
Επικοινωνιακή επίθεση
Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Βόλου συνεχίζει απτόητος την επικοινωνιακή του επίθεση, επιχειρώντας να δείξει ότι δεν πτοείται απ΄ όλα όσα γράφονται και λέγονται για τη Δημοτική Αρχή. Έτσι χθες το πρωί είχε ραντεβού στα… τυφλά, όχι με την ιστορία αλλά με τους συμπολίτες που έχουν προβλήματα περιορισμένης όρασης, ενώ το σαββατοκύριακο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φωνάξει πάλι τις κάμερες, όταν θα ξαναμπαίνουν και πάλι οι κορύνες στην Κ. Καρτάλη…
 
Σκαπανείς
…Την ίδια στιγμή οι πρώην συνεργάτες του Δημάρχου που έχουν μετατραπεί σε… σκαπανείς του έργου του, διέρρεαν ότι αυτοί που τον πρότειναν να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος ήταν ο Κοσμίδης, ο Χαρβάλας και ο Ρούμπος…
 
Συγκεντρώνουν υπογραφές
…Την ίδια στιγμή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και μετά το ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου, έτσι όπως αυτό προέκυψε μετά από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, σε τοπικό επίπεδο, ακούγεται έντονα ότι άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του Γ. Σπηλιόπουλου, με τον τελευταίο να συνεχίζει να τηρεί αιδήμονα σιωπή, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του…
 
Ερχεται να δέσει το γλυκό
…Και μέσα σε αυτό τον αχό που έχει πολύ παρασκήνιο, ενδοπαραταξιακές συγκεντρώσεις και σασπένς έρχεται τις επόμενες μέρες στο Βόλο, όπως λένε συνομιλητές του, και ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Πιτσιώρης, για να έλθει να δέσει το γλυκό…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.
 
Απομόνωση
Μία στο καρφί και μία στο πέταλο… ο νομαρχιακός σύμβουλος Φ. Ζεμπέκης, το άγχος του οποίου είναι αστείρευτο, για την απομόνωση στην οποία οδηγεί ο «Καλλικράτης» τις Βόρειες Σποράδες. Με επιστολή προς το νομαρχιακό συμβούλιο ανοίγει για άλλη μια φορά το θέμα. Από τη μία υπενθυμίζει ότι προσπάθησε να θέσει προ των ευθυνών τους όσους αδιαφόρησαν, ώστε οι Σποράδες να αποτελέσουν Επαρχείο. Από την άλλη χαρακτηρίζει ευτυχή συγκυρία την επιστημονική κατάρτιση του νομάρχη και την εμπειρία που έχει από τη θητεία του στο Συνήγορο του Πολίτη, στα οποία αφήνει να εννοηθεί ότι «ποντάρει» για να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των νησιών.
Β.Σ.
 
Δουλειά άλλων
Φορτωτής της Νομαρχίας και μηχανήματα των δήμων Ιωλκού και Πορταριάς θα πάρουν σήμερα από νωρίς το πρωί το δρόμο για τον Περιφερειακό, πάνω από τα φανάρια της Άλλης Μεριάς. Το σημείο έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ζήτησε τη συνδρομή των δύο δήμων για να απομακρυνθούν οι όγκοι μπάζων, αφού ο αρμόδιος δήμος, όπως λέει, δεν κινείται.
Β.Σ.
 
Στη νέα ΚεντρικήΕπιτροπή
Μπαίνει δυνατά… στα πράγματα ξανά ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Αργύρης Μποντός. Εκλέχτηκε στην νέα Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Αργύρης Μποντός μετά από μία περίοδο… που είχε αποφασίσει να παραμείνει πιο πίσω, όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς. Χωρίς βερμπαλισμούς και τυμπανοκρουσίες στήριξε με πάθος τον νέο πρόεδρο και τώρα εκλέχτηκε στα νέα κομματικά όργανα. Στην νέα Κ.Ε εκλέχτηκε και ο Φίλωνας Παρησσιάδης, που έχει καταγωγή από το Βόλο. Ένα πουλάκι πάντως ψιθύρισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι κάποιοι άλλοι που εξέφρασαν την επιθυμία να είναι επίσης υποψήφιοι έκαναν πίσω τελευταία στιγμή. Αποθαρρύνθηκαν; Μπορεί.
Β.Κ
 
Κωλοτούμπες
Αμίμητη η δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή… Προφανώς του ζητήθηκε και βγήκε χθες με ύφος μάλιστα να προκαταλάβει τους συναδέλφους του ότι θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Μήνυμα συγκεκαλυμμένο ήταν αυτό, ότι εάν δεν το κάνουν… μάλλον θα ψάχνονται. Έβαλε βέβαια και την απαραίτητη «σοσιαλιστική σάλτσα» περί ευαισθησίας και πόνου καρδιάς για να πείσει. Τι να πει κανείς… Οι κωλοτούμπες συνεχίζονται.
Β.Κ
 
Αλλαγή συσχετισμών
Ανατροπές… στον τοπικό Συνασπισμό. Σάρωσαν οι προεδρικοί και αναμένεται ανανέωση… σε πρόσωπα στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος. Χθες στελέχη του κόμματος τοπικά έλεγαν στη στήλη ότι ουσιαστικά «έβαλε τη σφραγίδα του» ο Κώστας Πουλάκης σε αυτές τις εσωκομματικές και για να το λένε κάτι παραπάνω ξέρουν. Η νέα «γεωγραφία» πάντως των εσωκομματικών συσχετισμών λέει ότι από την τάση Αριστερή Ενότητα (προεδρικοί) που κυριάρχησε εκλέχτηκαν οι Δημητριάδης Δημήτρης, Καστρινάκης Μιχάλης, Κιουτσοκιοζόγλου Αννα, Κλείτσας Γιάννης, Νικηφόρος Στάθης, Οικονόμου Μαρούσκα, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πατσιαντάς Μαργαρίτης, και Πολάτου Μαρία. Από το Αριστερό Ρεύμα εκλέχτηκαν οι Δελημήτρος Κώστας, Κατσούρας Σταύρος, Μπάλλας Γιάννης, Μπεφάνης Μπάμπης και Τσιμβρακίδης Γιώργος.
Β.Κ
 
Προσχωρήσεις
Μπορεί ο Φώτης Κουβέλης όσο ήταν στο Συνασπισμό και όταν διεκδίκησε την αρχηγία του κόμματος να μην είχε ρεύμα στο Βόλο και τη Μαγνησία, ενδεχομένως όμως τα πράγματα να διαφοροποιηθούν τώρα. Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα. Πάντως ο δήμαρχος Ιωλκού Πάρις Μουτσινάς ακούστηκε ότι ήδη προσχώρησε στο νέο εγχείρημα. Λέτε να ακολουθήσουν και άλλοι;
Β.Κ
 
Αποσύρεται
Aποσύρθηκε από την «κούρσα» για τη διεκδίκηση του χρίσματος του υποψηφίου Περιφερειάρχη ο Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, παρά τα όσα ακούγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο ίδιος ο Νομάρχης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Περιφερειάρχη τον ερχόμενο Νοέμβριο, καίτοι -όπως ο ίδιος είπε- του ζητήθηκε προσωπικά χθες το πρωί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην Αθήνα. Ο κ. Κατσαρός απέδωσε την απόφασή του στη διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία και χαρακτήρισε ως «ένα άτολμο πρόγραμμα, εξαιρετικά αδύναμο επιχειρησιακά και οικονομικά για να σηκώσει το βάρος της σύγχρονης Ελλάδας που θέλουμε να οικοδομήσουμε και που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός». Η αποχώρησή του είναι αλήθεια ξάφνιασε πολλούς και αμέσως άρχισαν τα σενάρια, με επικρατέστερο ότι η Ν.Δ. οδηγείται σε πολιτική υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εάν ισχύει αυτό, τότε επικρατέστερος όλων είναι ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Ζώης. Για να δούμε.
Β.Κ
 
Εμπρός για νέα Φ.α.Π.Α
Με τη νέα σημερινή αύξηση του Φ.Π.Α. κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες εκφράζονται φόβοι ότι νέο κύμα ανατιμήσεων θα σαρώσει τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Είναι ευκαιρία να αποδείξουν και οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, ότι αντιλαμβάνονται τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καταναλωτές και να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις.  Βέβαια με την αναδουλειά που επικρατεί δεν είναι εύκολη η κατάσταση και για τις επιχειρήσεις, ωστόσο αν γονατίσουν τελειωτικά και οι καταναλωτές, ποιο θα είναι το μέλλον των επιχειρήσεων;
Ο ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΣ
 
Νωρίτερα
Μια ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί, δηλαδή στις 6 Ιουλίου, θα αναρτηθούν τελικά οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε όλα τα σχολεία της χώρας, ανακουφίζοντας έτσι τους χιλιάδες υποψηφίους που ανέμεναν με αγωνία, μιας και οι αποχές των βαθμολογητών φόβισαν αρκετούς. Βέβαια και πάλι η ανακοίνωση αυτή γίνεται με καθυστέρηση, μιας και πέρυσι είχαν αναρτηθεί στα σχολεία στις 19 Ιουνίου… Κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ, που λέει κι ο λαός.
Δ.Π
 
Κόπηκαν μεροκάματα
Μπορεί να βλέπουμε πολλά μπαράκια και καφετέριες να είναι γεμάτες από κόσμο, ειδικά το μεσημέρι, παρ’ όλα αυτά έχουν κοπεί πολλά μεροκάματα από εργαζομένους σε καταστήματα, μιας και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν στο βαθμό που επιθυμούν τα έξοδά τους. Από τη μια ο ΦΠΑ από την άλλη οι μικρές σε τζίρο παραγγελίες και το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιμένανε όλοι.
Δ.Π
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου