ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για το σχεδιασμό

για-το-σχεδιασμό-159694

Για το σχεδιασμό

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και εάν ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει το σιδηρόδρομο. Εάν μάλιστα, όπως έλεγε προχθές στη στήλη ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μολοχίδης, συνδυαστεί και με την παράκαμψη της Νέας Ιωνίας και την κατάργηση του S θα είναι ό,τι καλύτερο. Το θέμα αυτό βέβαια… έχει μείνει στην άκρη εάν και οι Μολοχίδης και Μανιάρας που από τη δεκαετία του ’90 παλεύουν για αυτό δεν πρόκειται εύκολα να το ξεχάσουν. Στενός κορσές θα γίνουν… προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Β.Κ.

Ποιο ασφαλές συμπέρασμα;

Ειδικά σεμινάρια από το Γιώργο Κατρούγακλο και non paper στην υπηρεσία των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να ενημερωθούν σε βάθος οι βουλευτές για να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις από τα άλλα κόμματα. Στα πάνελ πάντως τις τελευταίες μέρες δεν βγάζεις άκρη για το ποιο πραγματικά είναι το πλαίσιο των αλλαγών. Ο καθένας ερμηνεύει τις διατάξεις όπως θέλει και ασφαλές συμπέρασμα δεν βγαίνει.

Β.Κ.

Πάνε να κάνουν ένα καλό, αλλά…

Δικαιολογημένες αντιδράσεις προκάλεσαν στο νομικό κόσμο οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ότι με τη δημιουργία 30 Κέντρων Πληροφόρησης οι δανειολήπτες δεν θα είναι δέσμιοι των δικηγόρων. Δηλαδή το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια και τη συσσώρευση των υποθέσεων στα Δικαστήρια είναι οι δικηγόροι; Τι είδους ενημέρωση θα κάνουν τα ΚΕΠ για τον καινούργιο νόμο αν δεν είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό δηλαδή και δικηγόρους;

Κ.Μ.

Μείζον πρόβλημα

Τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών αποκαλύπτει η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι έμποροι είναι κατά 50% ανασφάλιστοι. Οι δικηγόροι κατά 55%! Οι μηχανικοί έχουν επίσης πρόβλημα. Αν ψάξουμε ένα ένα τα ελεύθερα επαγγέλματα, τα ποσοστά είναι απογοητευτικά.

Κ.Μ.

Ταλαιπωρία δίχως τέλος

Μάχη με το χρόνο δίνουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων χιλιάδων αγροτών, για το θέμα των οικονομικών ενισχύσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος τα έκανε φέτος μαντάρα με τα χρήματα που περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού οι καλλιεργητές, οφείλει να ξεπλέξει έγκαιρα το κουβάρι που ο ίδιος δημιούργησε. Κανένας από τους αγρότες που συνεχίζουν και ταλαιπωρούνται συγκεντρώνοντας ατέλειωτα δικαιολογητικά, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα τους καταβληθούν οι πενιχρές οικονομικές ενισχύσεις, δεν ευθύνεται για το σημερινό αλαλούμ. Σε ολόκληρο το Πήλιο οι αδικίες και ο παραλογισμός αναφορικά με την καταβολή των ενισχύσεων, έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο που διαπιστώνει ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η μαζική και δυναμική του κινητοποίηση, ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Γ.Λ.

Χωρίς μαζικότητα δεν υπάρχει ελπίδα

Η σημερινή μηχανοκίνητη πορεία του ΠΑΜΕ με αφετηρία το Δημαρχείο του Βόλου αποτελεί την πρώτη οργανωμένη μορφή αντίδρασης στο προσχέδιο Κατρούγκαλου για την κοινωνική ασφάλιση. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση του Εργατικού Κέντρου Βόλου για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων τόσο πριν, όσο και την ημέρα κατάθεσης προς ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή. Οι κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ενάντια στο υποτιθέμενο σχέδιο σωτηρίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, προϋποθέτουν μαζικότητα και αγωνιστική διάθεση προκειμένου να αποφευχθούν οι σχεδιαζόμενες μειώσεις στις συντάξεις και οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τα όρια συνταξιοδότησης. Αν στους δρόμους και τις πλατείες βγουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, μετρημένοι στα δάκτυλα, συνδικαλιστές τότε δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα σωτηρίας. Και μπορεί οι σημερινές γενιές να είναι χαμένες από χέρι, ωστόσο οι μελλοντικές δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώσουν τη δική μας αδράνεια και αδιαφορία.

Γ.Λ.

«Στο κύκλωμα που κλέβει τα φαρμακεία είναι και φαρμακοποιοί»

«Yπάρχει ολόκληρο κύκλωμα πίσω από τις ληστείες που γίνονται στα φαρμακεία, δεν είναι απλοί κλεπταποδόχοι», αποκαλύπτει o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Κων. Λουράντος. Οπως λέει, αυτό το έχει ήδη καταγγείλει στην Αστυνομία, δηλαδή ότι μέσα στο κύκλωμα που κλέβει επιχειρήσεις του κλάδου εμπλέκονται και φαρμακοποιοί. Η εκτίμησή του είναι ότι φέτος αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι ληστείες στις επιχειρήσεις του κλάδου θα αυξηθούν κατακόρυφα. Οπως λέει, το φαρμακείο είναι μία πολύ εύκολη λεία, καθώς γυναικοκρατείται σε ποσοστό 65%. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό και με το διευρυμένο ωράριο που ακολουθούν αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου διευκολύνει τη δράση των κλεφτών. Οι οποίοι, όπως αποκαλύπτει ο Κ. Λουράντος, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα φάρμακα – παντός είδους- και όχι στο ρευστό που έχει μαζέψει η επιχείρηση. Η λεία από το κλέψιμο φαρμάκων μπορεί να είναι από μερικές χιλιάδες ευρώ και να ξεπερνά και τις 50.000 ευρώ. Και συνεχίζει «μέρος των σκευασμάτων πωλείται στη μαύρη αγορά που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη και Μέση Ανατολή σε δεκαπλάσια τιμή από αυτή που έχουνστην εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν κυριολεκτικώς οι εγκέφαλοι των ληστειών». Μαύρο χρήμα, μαύρη εργασία τώρα και …μαύρα φάρμακα;

Α.Φ.

Διπλός γάμος

Αρον – άρον έκλεισαν χθες οι δημοτικές υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχείο Βόλου, μετά το συμβάν με το σύστημα θέρμανσης. Κι αυτό ήταν το λιγότερο. Για την ώρα που συνέβη το περιστατικό, ήταν προγραμματισμένοι δύο πολιτικοί γάμοι. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι γάμοι τελικώς τελέστηκαν, αν και σε χώρο εκτός Δημαρχείου. Αν όντως έγιναν, η ώρα η καλή στους νιόπαντρους, που τους έμελλε να ζήσουν το απρόοπτο συμβάν στην επίσημη έναρξη του κοινού τους βίου.

Ε.Χ.

Συντροφιά με αιθαλομίχλη

Αλλο ένα βράδυ συντροφιά με την… αιθαλομίχλη πέρασε την περασμένη Τρίτη ο Βόλος. Ο δείκτης στο σταθμό μέτρησης της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας κατέγραψε τέσσερις ωριαίες υπερβάσεις από τις 9 το βράδυ έως και τα μεσάνυκτα (61, 98, 113 και 175μgr/m3). Και πάλι ο μέσος όρος για το 24ωρο ήταν κάτω από το όριο, έκλεισε στα 35μgr/m3. Μόνο που ο σταθμός μετρά τη ρύπανση σε συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στο κέντρο της πόλης, που δεν είναι και το πλέον ενδεικτικό για το πρόβλημα. Για να υπάρξει αξιόπιστη καταγραφή του προβλήματος και να διαπιστωθεί αν όντως ο μέσος όρος είναι κάτω από τα όρια, πρέπει να λειτουργήσουν σταθμοί στη Ν. Ιωνία και στη Ν. Δημητριάδα, όπου τα βράδια, από την καύση ξύλων, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική. Χρειάζεται εν ολίγοις ένα δίκτυο σταθμών που να καταγράφει την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, στα πρότυπα του δικτύου που λειτουργούσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κι όχι να εξάγονται συμπεράσματα και να υπάρχει εφησυχασμός με τα αποτελέσματα που δίνει ένας και μόνο σταθμός.

Ε.Χ.

Ενισχύεται

Αρχίζουν έλεγχοι ξανά από τη δημοτική αστυνομία Βόλου για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης σε δρόμους και πεζοδρόμους. Μάλιστα, τη δύναμη της δημοτικής αστυνομίας, αναμένεται να ενισχύσουν δύο ακόμη υπάλληλοι του δήμου που κατέθεσαν αιτήσεις για να υπαχθούν στην υπηρεσία, όπου – ομολογουμένως- πέντε άτομα δεν αρκούν.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου