ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νυχθημερόν

νυχθημερόν-301497

Νυχθημερόν

Επί ποδός βρίσκεται νυχθημερόν ο δήμαρχος Σκοπέλου, ο οποίος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η θεομηνία της περασμένης Τρίτης. Ο κ. Βασιλούδης καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να αποκατασταθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται σε κάθε γωνιά του νησιού, συντονίζοντας ακούραστα τα κλιμάκια, άνδρες και μηχανήματα, που συνδράμουν τη Σκόπελο.

Γ.Υ.

Μάχη

Μάχη με το χρόνο δίνει το έμψυχο δυναμικό της Σκοπέλου, άνδρες και μηχανήματα, προκειμένου κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η θεομηνία που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη. Εχοντας να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα, οι τοπικές δυνάμεις, σε συνεργασία με φορείς και εθελοντές, εργάζονται νυχθημερόν, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να μην επαναληφθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που άλλαξαν άρδην την καθημερινότητα του νησιού.

Γ.Υ.

Ανασυγκρότηση

«Θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα έως ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα» δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης. Παρόλα ταύτα, σε πείσμα των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, φορείς και κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν με απίστευτο κουράγιο τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Σκοπέλου.

Γ.Υ.

Υπεύθυνη διοίκηση

Το όραμά τους για μια Δημόσια Διοίκηση με χαρακτηριστικά Διοίκησης ιδιωτικού τομέα, προσπάθησαν να προσδιορίσουν όσοι μίλησαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Νοσοκομείο Βόλου για την ολοκλήρωση της παραλαβής του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως ο νέος αξονικός τομογράφος που λειτουργεί ήδη από το Μάιο, οι δέκα νέες συσκευές αιμοκάθαρσης κ.α.

Στοχασμοί και ιδέες στον αέρα όσο η Πολιτεία, σχεδιάζει και κινείται με άλλες στοχεύσεις.

Ωραίοι οι λόγοι για συλλογική εργασία, για συνεννόηση, για ντριμ – τιμ, για τασκ – φορς, για τεχνοκράτες και μάνατζερ υγείας κ.α. αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην περιφέρεια και στις υγειονομικές μονάδες.

Τα προβλήματα πηγάζουν από την κορυφή και διαχέονται σε κατώτερα επίπεδα για επιμέρους διαχείριση.

Νικητές και χαμένοι, σε μια ανεύθυνη, αναποτελεσματική, ξεπερασμένη κεντρική Διοίκηση, δεν υπάρχουν.

Μόνο υπηρέτες ενός συστήματος που μπάζει από παντού και δεν αλλάζει από μέσα.

Α.Φ.

Δεν του άρεσαν

Τελικώς σε αυτή τη χώρα, οι επιστήμονες θα πρέπει να κρατούν τα στόματά τους κλειστά.

Διότι αν δημοσιεύσουν συμπεράσματα ερευνών που δεν… αρέσουν στους τοπικούς άρχοντες, τότε… πετροβολούνται.

Πετροβολούνται ως «ακαδημαϊκοί που βάσει των δημοσιευμάτων και των μελετών παίρνουν την προαγωγή τους». Πετροβολούνται ως εν δυνάμει υποψήφιοι να προχωρήσουν και σε νέες μελέτες για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Αυτά εν ολίγοις μας λέει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ανακάλυψε ότι τοξίνες επικίνδυνες για το συκώτι περνούν στα φυτά όταν αυτά ποτίζονται με νερό από την Κάρλα.

Αντί να εστιάσει στο πρόβλημα και να οργανώσει δράση για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, σπεύδει να κατηγορήσει ακαδημαϊκούς, που κάνουν τη δουλειά τους: ερευνούν και καταγράφουν.

Και να σκεφθεί κανείς ότι είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός όπως λέει…

Ε.Χ.

Των φρονίμων τα παιδιά

Ο κ. Αγοραστός φαίνεται να επιλέγει να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στα απανωτά καμπανάκια για τη δημόσια υγεία που έχει κρούσει η επιστημονική κοινότητα για το νερό της Κάρλας.

Του αρκεί να καμαρώνει σε φωτογραφίες δίπλα στη Γερμανίδα Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κα Ingeborg Grassle που πρόσφατα έκανε αυτοψία στο μεγάλο έργο της Κάρλας και να επαίρεται για τις προσπάθειες της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του έργου. Ναι, να ολοκληρωθεί το έργο αλλά τι έργο θα είναι αυτό, το έχει σκεφθεί;

Προς το παρόν το νερό μπορεί να μη διατίθεται για… πόση όπως λέει ή για άρδευση, αν δεν ολοκληρωθεί. Το γνωμικό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» το έχει στα υπόψη του ο Περιφερειάρχης;

Ε.Χ.

Αξιοι πρωταθλητές

Στο νοσοκομείο του Βόλου δικαίως αισθάνονται υπερήφανοι για το αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας που κατέβαλλαν τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες του ΕΣΠΑ και να εξασφαλίσουν ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό ύψους άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Στελέχη που παρέμεναν αναξιοποίητα βρήκαν από τα σκοτεινά γραφεία τους και έτρεξαν τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, να χάνονται πολύτιμες ευκαιρίες και να προκύπτουν προβλήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη λειτουργία ολόκληρων κλινικών. Το «Αχιλλοπούλειο» παρέδωσε μαθήματα αποτελεσματικότητας, συνεργασίας και συντονισμού σε μια εποχή που όλα τα παραπάνω είναι ζητούμενα, κυρίως στη δημόσια διοίκηση.

Γ.Λ.

Τοξική αδράνεια

Η ερεύνα της επιστημονικής ομάδας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αποκάλυψε ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» επιβεβαιώνει τις μεγαλύτερες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας όχι μόνο για την ακαταλληλότητα των νερών της Κάρλας αλλά και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη ανθρώπινη υγεία, αν χρησιμοποιηθούν ακόμη και στην άρδευση. Το θετικό είναι πως οι επιστήμονες έκρουσαν εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου. Ενα επίσης θετικό στοιχείο είναι πως η κατάσταση με την ποιότητα των νερών στον ταμιευτήρα κρίνεται, προς το παρόν, αναστρέψιμη. Το εξαιρετικά δυσάρεστο είναι πως η Περιφέρεια που έσωσε το έργο από την ολοκληρωτική απαξίωση, καλείται να κερδίσει το δύσκολο στοίχημα για την ολοκλήρωση των εργολαβιών οι οποίες εκκρεμούν, τη στιγμή που το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από τις δικές της ενέργειες αλλά από την κεντρική εξουσία, που χαρακτηρίζεται από παροιμιώδη αδράνεια και εγκληματική αναποτελεσματικότητα.

Γ.Λ.

Οχυρώνεται

Οχυρώνεται ο Δήμος Βόλου για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Η καταστροφική πλημμύρα που «έσκασε» ακριβώς δίπλα στη Σκόπελο, η δυνατή νεροποντή του περασμένου Σαββάτου, «ταρακούνησαν» το Δήμο που ετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα.

Ε.Χ.

Σταγόνα

Σταγόνα στον… ωκεανό οι προσλήψεις αναπληρωτών που ανακοινώθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών κενών στη Μαγνησία.

Μνημονεύουμε την πρόσληψη ενός και μόνο φυσικού, όταν τα κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια είναι πολλαπλάσια.

Ε.Χ.

Χρειάζεται βοήθεια

Με λίγη θέληση και καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν. Το ιδιωτικό κυνοκομείο στον Αλμυρό μπορεί να στηριχθεί εν μέσω κρίσης αν κάθε οικογένεια παρείχε ένα τσουβάλι με ξηρά τροφή για τα ζώα κάθε δύο μήνες. Η οικονομική κρίση σίγουρα έβαλε άλλες προτεραιότητες στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Ομως, το έργο που γίνεται εδώ και 40 χρόνια από το ιδιωτικό κυνοκομείο στον Αλμυρό αξίζει να υποστηριχθεί. Προβλήματα της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζει και μάλιστα αφιλοκερδώς.

Κ.Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου