ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Είναι υπέρ του κινήματος

είναι-υπέρ-του-κινήματος-324410

Είναι υπέρ του κινήματος

Στηρίζει το Κίνημα Πολιτών, Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε η Ενωση Καταναλωτών Βόλου, σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της. Το Κίνημα Πολιτών, Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε θα παρουσιαστεί και επίσημα σήμερα, Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση στις 7 το απόγευμα στο Volos Palace από την ΟΕΒΕΜ και πολλούς παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Κ.Μ.

«Πνίγηκαν»

Οι έμποροι το φώναζαν μετά την εφαρμογή των capital controls ότι πολλοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις επιταγές, όμως κανένας δεν τους άκουγε. Τώρα ήρθαν τα στοιχεία από τον Τειρεσία Α.Ε. να το επιβεβαιώσουν με θεαματικά νούμερα. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτες επιταγές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 12.903.855 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1848,25% σε σχέση με τον Ιούλιο! Πως συνέβη αυτό; Οι επαγγελματίες πλήρωσαν με τις εισπράξεις του Αυγούστου τις επιταγές του Ιούλη και άφησαν ακάλυπτες τις επιταγές του Αυγούστου. Τόσο απλά.

Κ.Μ.

Χρήσιμες οδηγίες

Στην εγχώρια αγορά -σημείωνε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας Βασίλης Χατζόπουλος- βρίσκει καλά πατήματα φέτος το βαμβάκι αφού μαθαίνουμε ότι έχουμε μειωμένη παραγωγή στις ΗΠΑ και μειώθηκαν αρκετά τα παγκόσμια αποθέματα στην φετινή χρονιά. Επίσης το χρηματιστηριακό ράλι έδωσε πολλές ευκαιρίες για φιξαρίσματα ανοιχτών συμβολαίων. Παρόλα αυτά προς το παρόν νέες πωλήσεις δεν σημειώνονται καθώς και οι δύο πλευρές, αγοραστές και πωλητές επιμένουν στις θέσεις τους και αναμένουν τα νεώτερα της διεθνούς αγοράς του βαμβακιού. Πεδίο «προνομιακό» τα αγροτικά για τον κ. Χατζόπουλο διαχρονικά.

Β.Κ.

Κυριακή κοντή Γιορτή

Μόλις ένας στους δέκα νέους ηλικίας έως 24 ετών, ή 85.000 άτομα, παρακολούθησε την τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ και στην επόμενη ηλιακή ομάδα 25 έως 44 ετών η τηλεθέαση έφτασε μόνο στο 25%. Μίλησαν σε 5 εκατομμύρια Ελληνες αλλά… ήθελαν τους υπόλοιπους καθώς από ότι φάνηκε η κύρια δεξαμενή των αναποφάσιστων δεν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το debate. Οπερ σημαίνει αγωνία στα δύο επιτελεία μέχρι την Κυριακή. «Κυριακή κοντή γιορτή» που λένε.

Β.Κ.

Αναυρος και θησαυρός

Ο μοναδικός Μανώλης Γλέζος, στο διήμερό πέρασμά του από το Βόλο, άφησε μερικά ψήγματα της σοφίας του στο ακροατήριο της εκδήλωσης στην παραλία του Βόλου.

«Ερχόμενος εδώ, πέρασα από τον Αναυρο, τον χείμαρρο. Ξέρετε γιατί τον λέτε Αναυρο. Γιατί είναι ξηριάς, δεν έχει νερό δηλαδή. Και καθώς στα αρχαία, η πρώτη λέξη για το νερό ήταν η αύρα, όλους τους ξεροχειμάρρους τους έλεγαν Αναυρους, χωρίς νερό δηλαδή».

Και συνεχίζει θαυμάσια στη δεύτερη αναφορά. «Και αφού σας είπα για την αύρα, το νερό, θα σας πω για τον θησαυρό, τη θήκη δηλαδή της αύρας. Για τον κίνδυνο πολιορκίας στα κάστρα, φύλασσαν σε θήκες νερό. Σε περίοδο πολιορκίας, αυτό το φλασκί με το νερό, ήταν ό,τι πιο πολύτιμο υπήρχε και ο θησαυρός καθιερώθηκε και διεθνώς ως η λέξη που χαρακτηρίζει κάτι πολύτιμο.

Καταλήγει δε, με τον μοναδικό τρόπο, κάνοντας εισαγωγή στην πολιτική εκδήλωση: «Σας είπα για θησαυρό. Ε, αυτόν τον θησαυρό τον έχετε στα χέρια σας. Είναι η ψήφος σας για την Κυριακή. Ο θησαυρός σας είναι η θέληση να ανατρέψετε αυτή την κατάσταση κ.ο.κ.».

Οσοι θυμούνται τον Μανώλη Γλέζο από τις ομιλίες του στο ΤΕΕ στο Βόλο για τα φράγματα, τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε κυκλαδονήσια όπως η Νάξος, γνωρίζουν πολλά για τον …θησαυρό.

Α.Φ.

Μόνον ένας στους δέκα θα δουλέψει στα πεντάμηνα

Ξεπέρασαν τις 110.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη γ’ φάση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με στόχο την κάλυψη 19.101 θέσεων απασχόλησης σε υπουργεία, περιφέρειες και Ασφαλιστικά Ταμεία. Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, και αφετέρου στην υποστήριξη και βελτίωση συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε: α) Ημερομίσθιο 19,81 ευρώ και όχι πάνω από 495,25 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών. β)Ημερομίσθιο 17,27 ευρώ και όχι πάνω από 431,75 ευρώ για ανέργους έως 25 ετών. Οι ωφελούμενοι δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη παροχή (άδεια, επίδομα αδείας, ειδικές άδειες).

Η τεράστια ζήτηση για τα πεντάμηνα, με τα συγκεκριμένα μισθολογικά – εργασιακά χαρακτηριστικά, μήπως πρέπει να προβληματίσουν τους μπαλκονάτους που αποφεύγουν τοποθετήσεις σε φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας μας;

Α.Φ.

Ολα για τα δικά τους παιδιά

Οχι μόνο θα τους καταβληθεί ένα επίδομα που παραπέμπει σε φιλοδώρημα, όχι μόνο θα το λάβουν (αν το λάβουν ποτέ) με πολύμηνη καθυστέρηση, αλλά φέτος το επίμαχο ποσό θα είναι κουρεμένο κατά 25%. Ο λόγος για τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους δηλαδή που δουλεύουν ακατάπαυτα για τρία μερόνυχτα προκειμένου να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, βλέπουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που κόπτονται κατά τα άλλα για την περιστολή των δαπανών και στην εκλογική διαδικασία, να εγκρίνουν για λογαριασμό άλλων ομάδων εργαζομένων, τη χορήγηση εκλογικών επιδομάτων που φτάνουν σε ύψος ακόμη και τις μισές ετήσιες αποδοχές ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς η συμβολή των δεύτερων στις εκλογές κρίνεται πιο σημαντική ή απλά οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών νοιάζονται περισσότερο για τα «δικά τους παιδιά»!

Γ.Λ.

Ανθρωπος – σύμβολο

Με διαύγεια σκέψης, σφρίγος και ζωντάνια που θα ζήλευαν πολλοί 20άρηδες και 30άρηδες, ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος – σύμβολο της πάλης ενάντια στον ολοκληρωτισμό και την τυραννία, έκλεψε τις εντυπώσεις στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της νεολαίας της Λαϊκής Ενότητας Μαγνησίας ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Το μήνυμά του ξεκάθαρο σε όσους έχουν απογοητευθεί από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει να απέχουν από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα βέλη του φαρμακερά για τους μέχρι πρότινος συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα σε επτά μήνες έκαναν μια από τις θεαματικότερες πολιτικές κωλοτούμπες της μεταπολίτευσης. Ο δρόμος του ήταν και παραμένει μοναχικός. Τα ιδανικά και οι αξίες του θα σβήσουν μαζί του και αυτό είναι που τρομάζει όσους είχαν την τιμή να τον ακούσουν και να τον δουν από κοντά.

Γ.Λ.

Επί τω έργω

Χρέη εργάτη μέχρι… τροχονόμου, έκανε χθες μεσημεριάτικα η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Μίνα Καλογήρου.

Εθεάθη στην οδό Κ. Καρτάλη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, να φροντίζει για την κοπή μεγάλου κλαδιού, που ήταν έτοιμο να πέσει με κίνδυνο για τους διερχόμενους από τον πολυσύχναστο δρόμο.

Για το μεγάλο κλαδί που είχε σπάσει και κρεμόταν επικίνδυνα από το δέντρο, η αντιδήμαρχος ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη επιχείρησης στην περιοχή. Πήγε επιτόπου, κάλεσε συνεργείο της Διεύθυνσης Πρασίνου, μέχρι τότε όμως φρόντισε να κινητοποιήσει τους πάντες: στην επιχείρηση για το κόψιμο του κλαδιού βοήθησε ο επιχειρηματίας που την ειδοποίησε, αλλά και διερχόμενος οδηγός φορτηγού που εκτελεί μεταφορές και τον οποίο η κ. Καλογήρου, σταμάτησε με ωτοστόπ! Εκανε και χρέη τροχονόμου αποκλείοντας τη διέλευση οχημάτων για την αποφυγή ατυχήματος.

Το μεγάλο κλαδί απομακρύνθηκε και στο τέλος, σκούπισαν κιόλας το οδόστρωμα.

Η Μίνα Καλογήρου απέδειξε ότι είναι αντιδήμαρχος στους δρόμους κι όχι στα γραφεία.

Ε.Χ.

Δεν θα αποκλειστούν

Δεν θα αποκλειστούν από τα ΚΔΑΠ-μεΑ τα 22 παιδιά που μένουν εκτός επιδότησης ΕΕΤΑΑ, διαμηνύει η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, καλώντας τους γονείς να κάνουν αιτήσεις για να τα συμπεριλάβουν στα τμήματα που θα δημιουργηθούν.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν λογικά δίδακτρα, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό σε δύσκολες οικονομικά εποχές.

Κι όλα αυτά γιατί η ΕΕΤΑΑ προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές, δημιουργώντας σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου