ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ευθύνη των ΟΤΑ

η-ευθύνη-των-οτα-524621

Η ευθύνη των ΟΤΑ

Μοναδικές καταστάσεις στο συνέδριο των Δημάρχων (ΚΕΔΕ) στη Χαλκιδική.

Μετά την αναφορά του Γ. Πατούλη στην πρωτομιλία του στο συνέδριο περί θετικής τροπολογίας της κυβέρνησης για την ΠΝΠ που έδωσε την εντύπωση ότι οι δήμαρχοι οδεύουν σε θετική απόφαση, τα βέτο που ετέθησαν από πολλούς «γαλάζιους» δημάρχους οδήγησαν τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να εισηγηθεί τελικά «όχι» στην ΠΝΠ με το αιτιολογικό ότι «χρειάζονται διευκρινήσεις στην τροπολογία».

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Μαργ. Πατσιαντά όπως κι άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση για την ευθύνη των ΟΤΑ να συμβάλουν στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα.

Α.Φ.

Αντίστροφη μέτρηση

Αλλες δέκα μέρες απέμειναν για την υποβολή δηλώσεων για τις παροχές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά ανάποδα για τον πραγματικό αριθμό των δικαιούχων. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν μπορεί να είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες σε επίπεδο Νομού, όμως τα κριτήρια για την ένταξη είναι κριτήρια φτώχειας και γι’ αυτό εκτιμάται ότι λίγοι θα είναι αυτοί που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις παροχές…

Κ.Μ.

Επηρεάζει 150 επαγγέλματα

Μεγάλο θέμα η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ. Η εκκίνηση του προγράμματος και η εκτέλεση έργων θα έδινε ανάσα στον κόσμο των μηχανικών και σε 150 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Η έναρξη των έργων απαιτείται να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδιαίτερα τώρα που όλα φαίνεται να είναι «παγωμένα».

Κ.Μ.

Καυστικό σχόλιο

Γνωστή για τον καυστικό τρόπο με τον οποίο σχολιάζει η Φωτεινή Πιπιλή, «έγραψε» πάλι. Μετά την «ανακοίνωσή» της ότι αλλάζει όνομα για βρει δουλειά, επανήλθε στο ζήτημα μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης. Η πρώην βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε: «Το αποφάσισα, φεύγω από τη Νέα Δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Το πιο σίγουρο επάγγελμα στον κόσμο είναι: σύντροφος Συριζαίου – Συριζαίας». Πρότεινε, μάλιστα, σε όλους τους άνεργους να πάνε να γραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σχόλιο που «σκοτώνει».

Β.Κ.

Τα καλύτερα

Tα καλύτερα σχόλια είχε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Μπατζιάκας για το βιβλίο που εκδόθηκε και στο οποίο αποτυπώνεται από το γνωστό χειρουργό Γιάννη Κωστή η ιστορία του Νοσοκομείου Βόλου. Ο κ. Μπατζιάκας χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Βόλου αναφέροντας ιδιαίτερα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πορεία του χρόνου το Νοσοκομείο στην πόλη του Βόλου.

Β.Κ.

Ναι μεν, αλλά…

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρ. Κοπάνας εκπροσώπησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην ημερίδα των Ξενοδόχων για το αεροδρόμιο επαναλαμβάνοντας τη θέση της Περιφέρειας να τεθεί (η Περιφέρεια) -με θεσμική ενδεχομένως αναγνώριση, αλλά οπωσδήποτε με τους απαραίτητους πόρους- επικεφαλής δύναμη τόσο στη διαχείριση του αεροδρομίου, όσο και στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την αναβάθμισή του και τη διεύρυνση της δραστηριότητάς του. Μέχρι εδώ όλα καλά και ωραία μόνο που για φέτος η χρονιά πάει χαμένη με αυτά και με τα άλλα και η κίνηση εκτιμάται ότι θα μειωθεί 30%. Για αυτά καμία νύξη από τον αντιπεριφερειάρχη.

Β.Κ.

Ξεκάθαρη θέση

Οι Ξενοδόχοι ασφαλώς και έχουν δίκιο να ανησυχούν και καλώς έλαβαν την πρωτοβουλία να διερευνήσουν προθέσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του αεροδρομίου σε άλλη βάση. Αυτό που βέβαια προέχει είναι να αποσαφηνίσει όπως επισημάνθηκε και από τον εκπρόσωπο της περιφέρειας αλλά και από τους ξενοδόχους, η Κυβέρνηση, τι σκέφτεται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, διότι οι απόψεις διίστανται. Ενας σχεδιασμός δεν μπορεί να βασιστεί στο ίσως, στο μπορεί και στο μετά.

Β.Κ.

Κωφή η κοινωνία;

Την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει να ακουστεί από την κοινωνία «και αυτό γιατί δεν έχουμε προχωρήσει στον αναγκαίο εσωτερικό διάλογο που θα αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν και θα επανακαθορίσει το στίγμα μας» εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της.

Η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής ενός ανοιχτού συνεδρίου «που θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον» προκειμένου να αποκαταστήσει «τους δεσμούς της με τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, όλους εκείνους που αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση και μάχονται για να βγει η χώρα από την κρίση».

Ηταν ισχνό το μήνυμα; Αφωνία αποστολέα ή βαρήκοος παραλήπτης;

Μάλλον τον ψιθυριστή «καρφώνει».

Α.Φ.

Τα καλύτερα… του σαββατοκύριακου

– Ζούμε στην εποχή που οι μισοί περιμένουν μήνυμα και οι άλλοι μισοί φοβούνται να στείλουν.

-Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου στις καφετέριες επιτρέπεται το κάπνισμα και απαγορεύονται τα τασάκια.

– Ξέρει κανείς μέχρι ποια ηλικία η κοιλιά γίνεται μπόι;

– Oσο άσχημη κι αν είναι η μέρα σου, σκέψου ότι σε κάποιο σημείο του πλανήτη υπάρχει κάποιος που του έπεσε το παγωτό πριν καν το δαγκώσει.

A.Φ.

Σε αναμονή

Οι αντιδράσεις που έχουν εγερθεί με αφορμή το νέο Νόμο για τις ομπρέλες στις παραλίες μάλλον θα φέρουν και νέες τροποιητικές αποφάσεις. Και μολονότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν, οι επαγγελματίες ελπίζουν για επιστροφή στο παλιό καθεστώς.

Και η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των Δήμων και της Κτηματικής βρίσκονται επίσης σε αναμονή πριν αρχίσουν να εφαρμόζουν το Γράμμα του Νόμου.

Το καλοκαίρι προβλέπεται θερμό στις παραλίες με όλες τις αλλαγές που επέρχονται.

Ξαπλώστρα

Κι αλήθεια αν ισχύσει ο Νόμος της απόστασης των πέντε μέτρων για τις ξαπλώστρες κι ένας λουόμενος πάρει την ξαπλώστρα και τη βάλει πάνω στο… κύμα, το πρόστιμο πού θα πέσει;

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου