ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρωτοφανές

πρωτοφανές-524810

Πρωτοφανές

Καλά ξέφυγε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Ο όρος που έθεσε να βγει η Κυβέρνηση να δηλώσει ότι: «η χώρα πάει στα βράχια» για να αποδεχτούν οι δήμαρχοι να ανάψουν πράσινο φως για τα αποθεματικά, ξεπερνά… κάθε φαντασία. Τέτοια ανωριμότητα και ανευθυνότητα από τοπικό άρχοντα, είχαμε καιρό να επισημάνουμε. Με τον τρόπο με τον οποίο μάλιστα έθεσε τον όρο.

Εκείνοι και οι άλλοι

Η αποχώρηση των αυτοδιοικητικών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο της ΚΕΔΕ ασφαλώς και δεν καταγράφεται στα θετικά τους, υπό την έννοια ότι είναι εκείνοι που δεν χάνουν κάθε ευκαιρία να στηλιτεύουν τους «κομματικά εγκάθετους» δημάρχους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτοί με την αποχώρησή τους, δεν αποδέχτηκαν εμμέσως κομματικό προσανατολισμό;

Πρόταση

Για τη θέση του Προέδρου στον ΟΛΒ, όπως πληροφορείται η στήλη, βολιδοσκοπήθηκε από την Αθήνα πρόσφατα ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Γιάννης Μολοχίδης, που έχει χρόνια αφενός στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στο χώρο των μηχανικών, με έντονη παρουσία στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ από τα «πέτρινα χρόνια» του 2%, αλλά και με ευρύτερη αποδοχή. Εάν αληθεύουν όσα μου μετέφεραν, ο Γιάννης άκουσε με ενδιαφέρον το συνομιλητή του, όμως φέρεται να του μετέφερε ότι δεν καίγεται για «δημόσια αξιώματα». Σε αντίθεση με άλλους-προσθέτω εγώ- που όπως μαθαίνω, πιέζουν, ασθμαίνοντας, για να καπαρώσουν τις θέσεις.

Οχι η Μαγνησία

Εάν ορισμένοι έκαναν όνειρα, να τα ξεχάσουν, διότι η Μαγνησία δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο που εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι προς αναθεώρηση όσον αφορά τον Καλλικράτη. Αλλαγές στα σύνορα των δήμων, στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης του Καλλικράτη σχεδιάζει η κυβέρνηση, βάζοντας στο μικροσκόπιο μεγάλους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, καθώς και ΟΤΑ ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Τρίκαλα, Λέσβο, Βελβεντό, Κέρκυρα και Κρήτη.

Χάνουμε χρόνο και χρήμα

Τελειωμό δεν έχουν οι αποσπασματικές τοπικές δράσεις για τον τουρισμό στη Μαγνησία. Η απουσία ενιαίου προγραμματισμού τουριστικής πολιτικής σε επίπεδο νομού, κατακερματίζει δυνάμεις και ιδέες που εγκλωβίζονται στα στενά όρια Δήμων ή φορέων.

Τα «σκονάκια» με τα SOS του τουρισμού, δεν απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φιλόδοξης πολιτικής για τον τουρισμό στη Μαγνησία. Απαιτείται ένα ευρύ πλέγμα ενεργειών, χρήση νέων εργαλείων marketing, κυρίως μια νέα αντίληψη σύνθεσης χωρίς ηγεμονισμούς και προσωπικές σφραγίδες επιβεβαίωσης.

Οι… αυθεντίες μάς οδήγησαν στα βράχια και τώρα σχηματίζουν νέο μοντέλο με αχυράνθρωπους, εκδηλώσεις κι άλλες δράσεις εγγυημένης αναποτελεσματικότητας.

Θα συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο και χρήμα, θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης, μόνο και μόνο για να συντηρηθούν προσωπικές στρατηγικές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις;

Ξεχασμένοι…

Μόνο οι καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης των Αλυκών θα φροντίζουν για τον ευπρεπισμό της περιοχής;

Δηλαδή, αν αύριο κλείσουν τα καταστήματα, η παραλία θα εγκαταλειφθεί; Και τα χρήματα που δόθηκαν για την ανάπλαση, χαμένα κι αυτά;

Ο Δήμος έχει κέρδος από τη λειτουργία των καταστημάτων που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, πληρώνοντας αντίστοιχα τέλη χρήσης, ενώ ωφελείται ποσοστιαία και από το τζίρο των επιχειρήσεων.

Συνεπώς, όσο καλύτερα διαμορφώνει τις συνθήκες με τις υποδομές, όσο συντηρεί δίκτυα, πεζόδρομους, κοινόχρηστους χώρους, πάρκα, χώρους στάθμευσης κ.λπ., τόσο καλύτερα για όλους.

Οπότε γιατί η εγκατάλειψη των Αλυκών;

Υποτονική

Χωρίς ιδιαίτερη κίνηση στην εμπορική αγορά Βόλου και Νέας Ιωνίας ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος. Η εμπορική αγορά την εβδομάδα που πέρασε είχε πολλή κόσμο, καθώς και ο καιρός παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ωστόσο δεν υπήρχε καμία ψυχολογία για αγορές, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο. Απλώς ένα ακόμη δεκαήμερο πέρασε…

Ξεχωρίζει

Ενα και ένα είναι τα θέματα που το ΤΕΕ Μαγνησίας συζητά σήμερα. Ανάμεσά τους, ωστόσο, ξεχωρίζει το θέμα με τα «σαμαράκια» μπροστά από το ΠΕΒ. Για να υπάρξουν μέτρα απαιτείται κινητοποίηση από τους αρμόδιους φορείς. Αν γίνει η αρχή, ίσως όλα μπορούν να γίνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου