ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μεγάλη κουβέντα μη λες

μεγάλη-κουβέντα-μη-λες-536481

Μεγάλη κουβέντα μη λες

Κατηγορηματικά αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο «το οποίο να εμπεριέχει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, βασικών υποχρεώσεων του κράτους για τα ασφαλιστικά ταμεία και έγκριση άδικων επενδυτικών σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις». Μεγάλη μπουκιά φάε… μεγάλη κουβέντα μην πεις.

B.K.

Κοινωνικό σιντριβάνι

Δεκαοκτώ φορές με ποδήλατο κι άλλες τόσες πεζή, πρόλαβαν να διέλθουν την πλατεία Ελευθερίας, συγκοινωνιολόγοι πριν γκρεμιστεί το σιντριβάνι.

Ούτε ένας δεν χτύπησε σε κάποια από τις τέσσερις γωνίες που ενοχλούσαν τη Δημοτική Αρχή, η οποία και προεκλογική εκδήλωση έκανε στο καφέ της πλατείας και καθάρισε το τετράγωνο σιντριβάνι, δίχως ποτέ να νοιώσει ότι κινδυνεύει να χτυπήσει σε κάποια γωνία.

Αλλά όταν είσαι κοσμογυρισμένος, από Fontana di Trevi, μέχρι Λιοντάρια στο Ηράκλειο και Ομόνοια (την παλιά στρόγγυλη με τα πολύχρωμα νερά), το τετράγωνο σιντριβάνι, δεν συνάδει με την αισθητική σύγχρονων πόλεων σε κρίση.

Πέστροφες, κεφαλόπουλα, χρυσόψαρα, παπάκια, θα επιστρέψουν στο κεντρικό σιντριβάνι – μοναδικό βιότοπο στην περιοχή, όαση για κάθε αναξιοπαθούντα, εμπλουτίζοντας το …μενού Μήτρου, Βούλγαρη, Σκοτινιώτη που διέθετε στην περιοχή προς βρώση μόνο 18χτούρες.

Αλλωστε, από το Πεδίο Αρεως έχουν εκλείψει όλα τα ζωντανά (έχουν γλυτώσει μόνο τα άλογα) ενώ στον Αλμυρό στο δάσος Κουρί, κάτι ζαρκάδια, παγώνια, πάπιες κ.λπ. έχουν θρέψει αρκετούς πεινασμένους…

Η γνωστή κινέζικη παροιμία που διδάσκει, ως υπεύθυνη συμπεριφορά, «δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα τον θρέψεις μία μέρα, αλλά μάθε τον να ψαρεύει και θα τον τρέφεις σε όλη του τη ζωή», σε πλήρη εφαρμογή, τώρα και στο κέντρο του Βόλου.

Α.Φ.

Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους

Telegraph: Γιατί θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει η Ελλάδα

Wall Street Journal: Πέντε χρόνια μετά η Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ στο χείλος του γκρεμού

(Ακολουθούν, σε απόλυτο συντονισμό, τα ελληνικά μνημονιακά ΜΜΕ).

…Ας αποφύγουμε να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για την Ελλάδα από τους προπαγανδιστές των συμφερόντων των δανειστών. Ας μη ζητάμε πράγματα αδύνατα! Ας μην τους κατηγορούμε ότι ακόμα κι αυτοί, μπροστά στην τεράστια αδικία που δέχεται ο λαός μας, θα μπορούσαν να κατορθώσουν το υπεράνθρωπο, δηλαδή να υπερβούν τον εαυτό τους και να ζητήσουν τουλάχιστον να απαλυνθούν κάποιες φοβερές κοινωνικές καταστάσεις που δημιουργούνται εξ αιτίας της πολιτικής που προπαγανδίζουν, η οποία, βεβαίως, για το λόγο αυτό θα πρέπει να αλλάξει! Ας τους αφήσουμε ήσυχους! Στο κάτω κάτω τη δουλειά τους κάνουν και την κάνουν καλά!

Φ.Τ.

Η ρίζα του κακού

Γ. Ρωμανιάς (γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Θα σεβαστούμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα καταργήσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εξαϋλώνει τις επικουρικές συντάξεις.

…Οι μνημονιακές κυβερνήσεις λυπούνταν τη χώρα κι εξόντωναν τους ανθρώπους. Η αριστερή κυβέρνηση λυπάται τη χώρα, αλλά πρώτα λυπάται τους ανθρώπους στη βάση τού ότι η χώρα σώζεται μόνον όταν σώζονται οι άνθρωποι. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στα συμφέροντα που υπηρέτησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και εκπροσωπούν σήμερα οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Θεοδωράκης.

Φ.Τ.

Κίνδυνος για τη δημοκρατία

Προς επανεξέταση η εξωδικαστική συμφωνία με τη Siemens.

…Μα γιατί; Οι θηριωδίες αυτές σε βάρος του λαού και της χώρας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του καθεστώτος! Στο σημείο τούτο οι δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες φίλοι μας λένε αλήθεια! Αν πάνε κάποιοι απ’ αυτούς φυλακή, κινδυνεύει η δημοκρατία!

Φ.Τ.

Στα Εξάρχεια

Ο -πάλιν και πολλάκις- τόσο μέσα στη χώρα μας, όσο και εκτός, αμφισβητηθείς υπουργός μας Οικονομικών Βαρουφάκης, δεν είναι, όπως νομίζουν μερικοί, άνθρωπος με ιδιοτροπίες. Αρκετές ιδέες του και σκέψεις μαρτυρούν οξύνοια και ωριμότητα, σε σημείο που, όχι μόνο να τις ακούμε, αλλά και να τις υιοθετούμε. Αίφνης, η απόφασή του να μετακινούνται, περιοδικώς, οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ., δεν κείται εκτός λογικής. Θυμάμαι παλαιά, που οι Εφορίες και τα Ταμεία, ήταν ξεχωριστές υπηρεσίες, όσοι υπηρετούσαν στις πρώτες διέσχιζαν την πόλη ευθυτενείς, κουστουμαρισμένοι και γραβατομένοι, ενώ οι συνάδελφοί τους ταμιακοί αγραβάτωτοι (σαν τους δικούς μας υπουργούς) και ενίοτε φορούσανε το ίδιο κουστούμι καθημερινές και Κυριακές.

Μάλιστα (και δεν είναι περίεργο) το άκρο κάτω του δεξιού μανικιού, ήταν ελαφρώς μουτζουρωμένο από τα μελανί μολύβια (δεν είχαν κυκλοφορήσει τα μπικ) και τα καρμπόν, που χρησιμοποιούσαν για την έκδοση των τριπλότυπων. Οι πρώτοι βεβαίωναν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις και οι δεύτεροι αντικείμενο είχαν να κάνουν σκέτη είσπραξη των, ήδη, βεβαιωθέντων.

Οι παλιοί νόμοι είχαν λογική και σοφία. Αίφνης, οι δικαστές δεν μπορούσαν να υπηρετούν στο ίδιο μέρος πέραν της πενταετίας. Με το πλήρωμα του χρόνου, έπαιρναν μετάθεση. Ηταν σαν να λέμε… πενταετούς θητείας.

Και καλά κυρ Γιαν(ν)η μου οι εφοριακοί να μετακινούνται υποχρεωτικά, εσύ όμως, προϊστάμενος όλων των Εφοριών, τι την ήθελες την εκούσια μετάβασή σου, για δείπνο, στα Εξάρχεια; Είσαι βέβαια Αρχή, αλλά ξέρεις τι… σημαίνει η λέξη Εξάρχεια;

Εξω, μακράν… των τειχών μας, εμείς οι παροικούντες… άρχουμε εδώ!

Πολύ φοβάμαι ότι, σε αυτά τα Εξάρχεια, οι άνθρωποι της περιοχής …αεί θα άρχουν…

Καν.

Λιβανιστήρι

Με μία μακροσκελέστατη δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας, «αισθάνθηκε» την ανάγκη -λες και τον ρώτησε κανένας- να μας εκφράσει το πόσο χαρούμενος είναι και πόσο υπερήφανος νιώθει για την «υπεύθυνη -όπως τονίζει- στάση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού στη συζήτηση στο Π.Σ για τη δέσμευση των αποθεματικών. Ηταν δε τόσος ο οίστρος του, που χρειάστηκε 420 λέξεις για το «λιβανιστήρι» του. Ευτυχώς που ο περιφερειάρχης δεν χρειάζεται και ούτε είχε ανάγκη από ποτέ από «αυλοκόλακες» και τέτοιου είδους «λιβανιστήρια».

Β.Κ.

Τα εύσημα

Μόνο εύσημα αξίζουν στην πρωτοβουλία του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου για τη διοργάνωση του χορού στη Χλόη με το δημοτικό συγκρότημα και τους Πετρολούκα Χαλκιά, Αντώνη Κυρίτση και Παγώνα Αθανασίου ανήμερα την Πρωτομαγιά. Ο χώρος που έγινε ο χορός κατακλύστηκε από κόσμο που διασκέδασε και χόρεψε με την ψυχή του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η όλη διοργάνωση «στημένη» με μεράκι από το ίδιο το προεδρείο του σωματείου ήταν εξαιρετική. Δικαίως οι διοργανωτές με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου Γιάννη Γιαννακό απέσπασαν τα εύσημα όλων και του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που ήταν από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Β.Κ.

Κόντρα

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και η περιφερειακή σύμβουλος Μαγνησίας Τζούλια Τσαλίκη με αφορμή τα έργα στη Μαγνησία. Η κ. Τσαλίκη επιχείρησε να ψέξει την Περιφέρεια ότι δεν υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα με αποτέλεσμα ο Κων. Αγοραστός να «αφοπλίσει» και η αντιπαράθεση να χτυπήσει κόκκινο. Ορισμένοι μάλιστα περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας υπογράμμιζαν στη στήλη, ότι η κ. Τσαλίκη δεν είναι καλά ενημερωμένη όσον αφορά την πορεία των έργων στη Μαγνησία και έτσι εξηγούσαν… την κριτική που έκανε.

Β.Κ.

Την τράβηξαν πίσω;

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί το Βόλο την ερχόμενη εβδομάδα και θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ στο Βόλο ενόψει του συνεδρίου αλλαγής ηγεσίας. Τις τελευταίες ωστόσο μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι αυτός ο σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε και ότι τώρα περιμένουν από τη Χαριλάου Τρικούπη να τους στείλουν στέλεχος που θα μιλήσει και που πιθανότατα δεν θα είναι η Φώφη. Προφανώς για να μην θεωρηθεί ότι πριμοδοτείται η κ. Γεννηματά, «ακυρώθηκε» η επίσκεψη καθώς όσο πλησιάζει ο καιρός για το συνέδριο, αρχίζουν και οξύνονται τα «εσωκομματικά» μέτωπα.

Β.Κ.

Στο νησί του Παπαδιαμάντη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού, βρίσκεται στη Σκιάθο για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Δεν άργησε μάλιστα να γίνει αντιληπτός με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες να σταματήσουν για να του μιλήσουν.

Β.Κ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου