ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τείχος προστασίας

τείχος-προστασίας-548346

Η στάση των δικηγόρων στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έρχεται να υπενθυμίσει στην πολιτεία ότι κάθε φορά που θα νομοθετεί με τρόπο, ο οποίος δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, θα προκύπτουν παρεμβάσεις από θεσμικούς φορείς για την προστασία τους, ειδικά των ευάλωτων ομάδων.

Η αποχή των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δίνει αφενός τεράστια ανάσα στους ευάλωτους δανειολήπτες, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν έρμαιο στα χέρια των εισπρακτικών εταιρειών, αφετέρου στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στον ισχύοντα Πτωχευτικό Κώδικα.

Οι δικηγόροι καλούν την κυβέρνηση να εκδώσει πρώτα τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά στη θέσπιση του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, καθώς και στην αντίστοιχη του δεοντολογικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων των τραπεζών και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις δικαστικές πράξεις των πλειστηριασμών.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στάθηκε και αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων. Βάζει φραγμό με τη στάση της στις ορέξεις των τραπεζών και κατά συνέπεια στο ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να βγει από την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Ετσι πρέπει να λειτουργούν οι θεματοφύλακες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προάσπισης της συμφερόντων των ευάλωτων πολιτών.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου