ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θωράκιση

θωράκιση-598707

Θωράκιση

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φέτος όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, βεβαίως και οι αντίστοιχες των συναρμοδίων, προχωρούν με προσεκτικά βήματα και ολοκληρωμένο σχέδιο στο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων, προκειμένου η χώρα να δέχεται τους τουρίστες. Η στοχευμένη θωράκιση δεκάδων ελληνικών νησιών με πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς και οι υπόλοιπες προσεκτικές, εδώ και αρκετό καιρό σχεδιαζόμενες, δράσεις δείχνουν ότι το περσινό πάθημα έγινε μάθημα. Χωρίς επιπόλαιες και βιαστικές κινήσεις, αλλά με οργάνωση και μέθοδο απομένει πλέον να φανεί και στην πράξη ότι το άνοιγμα θα γίνει με υπευθυνότητα και ασφάλεια για ντόπιους και τουρίστες.

Β.ΚΑΡ.

Από την αρχή

Οι σύλλογοι διδασκόντων, που αντιδρούν στη μετατροπή των σχολείων, στα οποία υπηρετούν, σε πρότυπα και πειραματικά, δεν το κάνουν επειδή αντιτίθενται στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή.

Οπως εξηγούν, αν γινόταν σχολεία πειραματικά και πρότυπα εξ αρχής, θα ήταν από τους πρώτους που θα κατέθεταν αιτήσεις για να διδάξουν.

Ενστάσεις προκύπτουν για τη μετατροπή σχολείων σε πρότυπα και πειραματικά, ιστορικών μονάδων, που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το μαθητικό δυναμικό συγκεκριμένων περιοχών της πόλης, το οποίο θα… εξοβελιστεί, από τη στιγμή που θα γίνονται δεκτοί μαθητές απ’ όλον τον νομό.

Ε.Χ.

Αντιδράσεις

Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για άνοιγμα των γυμναστηρίων μόνο για εμβολιασμένους ήρθε να προκαλέσει νέα αναστάτωση και αντιδράσεις από τους γυμναστηριούχους.

Οι γυμναστές που απασχολούν είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι, για κάποιους εκ των οποίων δεν έχει καν ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού να εμβολιαστούν. Το ίδιο ισχύει και για μερίδα ασκούμενων, οι οποίοι θα τεθούν αυτόματα εκτός γυμναστηρίων.

Ε.Χ.

Πρόληψη

Συγκλονισμένος δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης από το στυγερό έγκλημα χθες στα Γλυκά Νερά, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, η βεβαιότητα του αρμοδίου υπουργού, σύμφωνα με την οποία πιστεύει στις, αναμφισβήτητες αναντίρρητα, ικανότητες των ειδικών ομάδων να το εξιχνιάσουν, δεν αρκεί. Τα απανωτά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, περιστατικά προκαλούν προβληματισμό και ανασφάλεια στους πολίτες, καθώς κυρίαρχο ζητούμενο είναι η πρόληψη και δευτερευόντως η θεραπεία, η εξιχνίαση και η σύλληψη κοντολογίς. Η Ελληνική Αστυνομία, πέρα από την ικανότητα της εξιχνίασης, έχει αναμφισβήτητα και την αντίστοιχη της πρόληψης, η οποία μάλλον ήρθε η ώρα να τεθεί σε ύψιστη προτεραιότητα…

Β.ΚΑΡ.

Ενισχυτικά

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με την ανταπόκριση των τοπικών πληθυσμών να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας. Στη σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε η πρώην αντιδήμαρχος Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη, η οποία αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, σχολιάζοντας στη στήλη ότι η επιδημιολογική εικόνα του νησιού και το δίχτυ ασφάλειας που δημιουργείται για τον επισκέπτη λειτουργούν ενισχυτικά στον τουρισμό. Οι πράσινες περιοχές το αποδεικνύουν.

Γ.Υ.

Ανάσα

Με το άνοιγμα του τουρισμού στο προσκήνιο ανάβει σταδιακά το πράσινο φως για την ανάπτυξη δράσεων, που παρέμεναν εγκλωβισμένες σε περιοριστικά μέτρα. Ανάσα για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, που μετά από σιωπή έξι και πλέον μηνών, επανέρχονται στην ενεργό δράση, για να προσφέρουν ψυχική ανάταση στο κοινωνικό σύνολο. Σε περίοδο που πρωταγωνιστεί η πανδημία, ο ρόλος του πολιτισμού καθίσταται πολυδιάστατος και η σημασία του ακόμη μεγαλύτερη.

Γ.Υ.

Αδιέξοδο

Η εστίαση άνοιξε εδώ και 10 ημέρες, ωστόσο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς εξωτερικούς χώρους περιμένουν ακόμη λύση από την κυβέρνηση στο πρόβλημα, που προκύπτει με το ζήτημα των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το προσωπικό τους, που δεν εργάζεται πάνω από 16 ώρες την εβδομάδα. Με τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, οι επιχειρήσεις εστίασης, που απασχολούν το προσωπικό τους λιγότερες από 16 ώρες εβδομαδιαίως, τίθενται εκτός του καθεστώτος των αναστολών συμβάσεων, που σημαίνει πρακτικά ότι αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων τα έξοδα μισθοδοσίας. Οταν όμως επιχείρηση δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες, πώς είναι δυνατό να μπορέσει να πληρώσει το προσωπικό της; Από τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία αρκετές επιχειρήσεις δεν έλαβαν καν, ή μήπως από το πρόγραμμα «Ανάσα», που κατέληξε σε μεγάλο βαθμό στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; Αυτή τη στιγμή προκύπτει αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στα καταστήματα χωρίς ανοιχτούς χώρους, που, σημειωτέον, λειτούργησαν τον τελευταίο χρόνο μόλις δύο μήνες, από τα μέσα Οκτωβρίου, έως τις αρχές Νοεμβρίου του 2020, ενώ δεν προβλέπεται να ανοίξουν πριν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Γ.Λ.

Αδεια

Παρά τη νέα μέτρα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα στη Δικαιοσύνη, χθες τα δικαστήρια Βόλου ήταν και πάλι άδεια. Ποινικό δικαστήριο δεν έγινε, ούτε αυτόφωρο. Πέραν των διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων, εκτιμάται ότι οι ποινικές δίκες θα καθυστερήσουν αρκετά.

Κ.Μ.

Αναμονή

Στην επαναφορά της κανονικότητας προσδοκούν οι αστυνομικοί, που στην υγειονομική κρίση βρίσκονται επί ποδός. Είναι δύσκολη περίοδος και για τα Σώματα Ασφαλείας.

Κ.Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου