ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Να επανεξεταστεί

να-επανεξεταστεί-130434

Να επανεξεταστεί

Η επισήμανση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας προς το υπουργείο Υγείας για την αμοιβή 2.000 ευρώ μηνιαίως των ιδιωτών, που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, είναι ορθή.

Δημιουργούνται εκ των πραγμάτων γιατροί δύο ταχυτήτων και οι αδικημένοι είναι οι γιατροί των Νοσοκομείων, οι οποίοι δίνουν τον αγώνα τους στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει ενδεχομένως να επανεξετάσει το ζήτημα, εκτός και αν δεχτούν να ρίξουν «νερό στο κρασί τους» οι ιδιώτες και βρεθεί κοινή συνισταμένη. Ειδάλλως, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού.

Β.Κ.

Ανεύθυνο

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών θα βρει εναλλακτικούς τρόπους για να αναδείξει τα προβλήματα υποστελέχωσης των Νοσοκομείων.

Την ώρα που οι ίδιοι οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγεται ο συνωστισμός, η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, δεν είναι δυνατόν να απευθύνει κάλεσμα συγκεντρώσεων έξω από τα Νοσοκομεία, με αφορμή την πανελλαδική ημέρα δράσης στις δημόσιες δομές υγείας, την ερχόμενη Τρίτη 7 Απριλίου. Προφανώς και δεν συνιστά υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες και τη δημόσια υγεία.

Μήπως μετά την πανδημία του κορονοϊού άρχισε να χτυπά και η αντίστοιχη του «παρανοϊού»;

Β.Κ.

Συμμετοχή

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την ενίσχυση της μάχης ενάντια στον νέο κορονοϊό και το κάλεσμά του για συμμετοχή στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. βρήκε ανταπόκριση από πολλούς στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου όμως δεν συμμετέχουν μόνο ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι πρόεδροι των εννέα τοπικών κοινοτήτων.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει και άλλος Δήμος στη χώρα με τόσο ενεργή συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια, το Ανατολικό Πήλιο όμως δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης.

Ε.Χ.

Προστασία

Το κλείσιμο της παραλίας στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού βρήκε καταστηματάρχες εστίασης να… ησυχάζουν.

Οι ίδιοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και οριοθέτησαν τους χώρους τους, οι απαγορευτικές κορδέλες όμως και οι αλυσίδες δεν φαίνεται να εμποδίζουν ορισμένους ανεύθυνους να παραβιάζουν τους χώρους και να κάνουν χρήση τραπεζοκαθισμάτων για να πιουν το καφεδάκι τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Τουλάχιστον οι καταστηματάρχες δεν θα αγωνιούν για τυχόν φθορές στην περιουσία τους.

Ε.Χ.

Δεκάλογος

Με μια ματιά στον δεκάλογο των νέων και αυστηρότερων μέτρων, που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή, καθίσταται απολύτως σαφές το αυτονόητο της επιτακτικής ανάγκης θέσπισής τους, σε συνάρτηση με την πλήρη επιβεβαίωση των επιστημόνων ότι ο τρέχων Απρίλιος είναι πράγματι ο δυσκολότερος, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις.

Τα νέα μέτρα μπορεί να είναι πιο σκληρά, ταυτόχρονα, όμως, απολύτως απαραίτητα, καθώς η κατάσταση, αν και ελεγχόμενη, παραμένει κρίσιμη, με τους ειδικούς να επιβεβαιώνονται στις εκτιμήσεις τους.

Αλλωστε, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτ. Τσιόδρας επαναλαμβάνει συνεχώς σε όλους τους τόνους ότι αν εφησυχάσουμε, ο κορονοιός θα μας διαλύσει και μάλιστα γρήγορα. Δύσκολα, σκληρά και αυστηρά τα μέτρα, αλλά σημασία έχει οι έχοντες την ευθύνη να είναι τούτες τις ώρες χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι.

Οσοι αντιδρούν, ας αντιληφθούν και συνειδητοποιήσουν ότι ως χώρα είμαστε ακόμη σε διψήφιους αριθμούς θυμάτων και διασωληνωμένων, όταν δίπλα μας και πιο μακριά μετρούν χιλιάδες…

Β.ΚΑΡ.

Χρυσή τομή

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις, διάλογο, υπευθυνότητα και κατανόηση Πολιτεία και Εκκλησία δείχνουν τελικά να βρίσκουν τη χρυσή τομή, σχετικά με την τέλεση λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα σε ναούς κεκλεισμένων των θυρών. Η πρόταση της Εκκλησίας, που αντιλαμβάνεται απολύτως την υφιστάμενη κατάσταση, γεγονός που την τιμά, φαίνεται να γίνεται εν μέρει αποδεκτή από την κυβέρνηση, που προσανατολίζεται να αποφασίσει και να ανακοινώσει κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες, όμως, εκκλησίες Μητροπόλεων. Ορθή και αποδεκτή η θέση της Εκκλησίας. Χωρίς τη Θεία Λειτουργία, δεν υπάρχει Εκκλησία. Σκοπός ύπαρξης της Εκκλησίας είναι η Θεία Λειτουργία. Σωστή, όμως, και επίσης αποδεκτή η θέση της Πολιτείας να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο, Πολιτεία και Εκκλησία φαίνεται να βρίσκουν δρόμο συμπόρευσης, με τη λογική, την υπευθυνότητα και την κατανόηση να πρυτανεύουν.

Β.ΚΑΡ

Καταλυτικός

Παρηγορητικός και ενωτικός ο λόγος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου σε κάθε ευκαιρία, με τον ίδιο να εμψυχώνει τους πάντες. Σε ανάλογη κατεύθυνση και το προχθεσινό κήρυγμα, με την προτροπή της υπομονής και της τήρησης των μέτρων από όλους να κυριαρχεί στον Αγιο Κωνσταντίνο. «Πλημμύρισαν» από συγκίνηση όσοι τον άκουσαν μέσω της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Η βεβαιότητα του κ. Ιγνατίου ότι «σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» λειτούργησε καταλυτικά σε όσους δοκιμάζονται.

Γ.Υ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου