ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στα βήματα της παράδοσης με στόχο την κοινωνική συνοχή

στα-βήματα-της-παράδοσης-με-στόχο-την-κ-576899

Του Τριαντάφυλλου Γκογκινούδη

Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Βόλου

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου που τιμάται κάθε χρόνο με παρελάσεις και πανηγυρικούς, με μικρά και μεγάλα αφιερώματα, με γιορτές σε σχολεία όλων των βαθμίδων δίνει την ευκαιρία – ως οφείλει – να τιμήσει αλλά και να θυμίσει όσα έγιναν για την πολυπόθητη τη λευτεριά ενός λαού που καρτερούσε την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι άμεσα συνυφασμένη με τους θρυλικούς ήρωες που δεσπόζουν σε εικόνες σε σχολικές αίθουσες με τις εμβληματικές τους φορεσιές και το αγέρωχο ύφος. Η παράδοση ευτυχώς συνεχίζεται επιτυχώς με τόσους συλλόγους και ενώσεις που διατηρούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

Οι χοροί και τραγούδια με την απόλυτη έννοια της λειτουργίας τους εκτός δηλαδή της εκγύμνασης και της κοινωνικής διάστασης των συνευρέσεων επιτελούν σημαντικότατο έργο με τη συνέχιση της παράδοσης που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάση, συρμός δηλαδή έχει γίνει «μόδα». Κι εδώ έρχεται το ερώτημα που ζητά απάντηση αλλά και σχετικές εξηγήσεις. «Ακολουθούμε τη μόδα, φοράμε τη φορεσιά ως στολή ή αναζητούμε παράλληλα την παράδοση και κυρίως πως διασφαλίζεται η εγκυρότητα ;»

Ο Βόλος ως πόλη που αναπτύχθηκε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ανέπτυξε δυναμικές ομάδες δράσης σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς. Ως πόλη που επιτελέστηκε το λεγόμενο «θαύμα της ανάπτυξης» με άνθηση της βιομηχανίας και της οικονομίας έδωσε το έδαφος για τη λειτουργία ωδείων και θεάτρων, συλλόγων. Η παράδοση αυτή παρά το πέρασμα και την εξέλιξη ανάμεσα σε δύο πολέμους και άλλα γεγονότα για συνεχή ανέλιξη και συσπείρωση των κοινωνικών ομάδων.

Σύλλογοι και σωματεία, ενώσεις και άλλες κοινωνικές και αθλητικές ενώσεις έ χουν δώσει με το πέρασμα του χρόνου σημαντικό έργο όσον αφορά την παράδοση, τη διάσωση και τη διάδοσή της. Χωρίς καμία διάθεση προβολής προσωπικής ή άλλων συναδέλφων θα πρέπει να τονιστεί η προσφορά όλων των ομάδων. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος και αφορά την κοινωνική συνοχή με τη συνύπαρξη και τη συνέργια. Κι αν οι παραδοσιακοί χοροί και τα ανάλογα τραγούδια παρουσιάζονται ως στόχος θα πρέπει να τονιστεί ότι στην ουσία είναι η αφορμή για συνεύρεση και σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων.

Στις μέρες μας που η τεχνολογία και η χρήση των κοινωνικών δικτύων ενημέρωσης επικρατούν καθιστώντας το θέμα της επικοινωνίας άμεσο χωρίς την φυσική παρουσία η λειτουργία ομάδων επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο. Για μικρούς και για μεγάλους, για άνδρες και για γυναίκες, για κάθε πολίτη που ζει και κινείται σε μικρούς ή και μεγαλύτερους πληθυσμιακά τόπους.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει το σύνολο, δηλαδή το άτομο γίνεται ομάδα, αποκτά ενδιαφέροντα και διευρύνει τους ορίζοντες της καθημερινότητάς του με την παράλληλη και ουσιαστική τήρηση και διαφύλαξη όσων οι πρόγονοι μας κληροδότησαν. Κι αυτός ο διπλός σκοπός, αυτή η δύναμη μας κάνει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι που υποστηρίζουμε ανάλογες δράσεις.

Η κοινωνικοποίηση και η διεύρυνση επαφών και συναναστροφών σε συνδυασμό με παρουσιάσεις σε εκδηλώσεις, συμμετοχές σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις όπως είναι τα φεστιβάλ προσδίδουν σε όλα μέλη των ομάδων ικανοποίηση αλλά και διασκέδαση, εξωστρέφεια και δύναμη για συνέχιση μιας ενασχόλησης που αφορά στην εκπαίδευση και την παράδοση, στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και της χώρας.

Καταληκτικά η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου ας σταθεί η αφορμή για εκκίνηση (ή επανεκκίνηση) σκέψεων για δράσεις, ενασχολήσεις, δραστηριότητες. Ας γίνει η ημέρα αυτή η ουσιαστική αιτία να ενδυναμώσουμε τη ψυχή μας με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και την καρδιά μας με δύναμη που τα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων μας έχουν προσφέρει την ελευθερία που σήμερα όλοι μας απολαμβάνουμε.

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου μας δίνει κάθε χρόνο αυτήν την ευκαιρία, μας προσφέρει έστω για μια ημέρα τη σκέψη που πρέπει να γίνει πράξη, της απόδοσης τιμής με τη συνέχιση της Ιστορίας. Όλοι όσοι τιμούν την παράδοση, όσοι πιστεύουμε στη σημασία της διάσωσης και διάδοσης της παράδοσης και την υπηρετούμε, απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους για συμμετοχή και συνεργασία. Η Παράδοση ας γίνει η «πύλη» χαράς και διασκέδασης, συνεύρεσης και ταυτόχρονα απόδοσης τιμής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου