ΣΤΙΒΟΣ

Η μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού έλαμψε ξανά

η-μεγάλη-αικατερίνη-του-ελληνικού-αθλ-874108

Η μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού έλαμψε ξανά! Η σπουδαία Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Η κορυφαία Ελληνίδα άλτρια του επί κοντώ έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη, αναδείχθηκε δεύτερη στην Ευρώπη και πήρε μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό για τέταρτη σερί φορά! Μια επίδοση μοναδική… Ουσιαστικά βρίσκεται στην ελίτ απ’ το 2014 οπότε κατέκτησε το πρώτο της ασημένιο.

Τα μετάλλια της Στεφανίδη

Στη συλλογή της, πέραν βεβαίως του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, έχει σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα το ασημένιο στη Ζυρίχη το 2014, το χρυσό στο Άμστερνταμ το 2016, το χρυσό στο Βερολίνο το 2018. Επίσης, έχει χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου το 2017 και το χάλκινο στην Ντόχα το 2019, ενώ στον κλειστό στίβο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα έχει χάλκινο το 2016 στο Πόρτλαντ και στο Μπέρμιγχαμ το 2018 και σε Ευρωπαϊκά: ασημένιο στην Πράγα το 2015 και χρυσό στο Βελιγράδι το 2017. Απλά σπουδαία!

Η εξέλιξη του τρομερού αγώνα

Η Κατερίνα Στεφανίδη άρχισε τον αγώνα της απ’ τα 4,40μ., ύψος που πέρασε με άνεση και στυλ.

Εξίσου καλά συνέχισε και στο επόμενο άλμα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Στο 4,55μ. η Στεφανίδη ήταν και πάλι εξαιρετική περνώντας με άνεση τον πήχη.

Επιτυχημένο ήταν και το τρίτο άλμα της Στεφανίδη. Ο πήχης ανέβηκε στα 4,65μ. και η 32χρονη άλτρια, μολονότι πήδηξε αρκετά ψηλά, ακούμπησε με το σώμα της τον πήχη που κουνήθηκε αλλά παρέμεινε στους στηλοβάτες. Έγινε η πρώτη που πέρασε τα 4,65μ. στον αγώνα, ενώ ακολούθησε η Σλοβένα Σούτεϊ που επίσης ήταν επιτυχημένη με την πρώτη προσπάθεια και η Φινλανδή Μούρτο που το πέρασε με τη δεύτερη.

Ο πήχης ανέβηκε στα 4,70μ., εκεί όπου κρίθηκε η μάχη για το χρυσό. Η Στεφανίδη, η οποία ήδη είχε κλειδώσει το μετάλλιο, άρχισε πρώτη, έκανε το τέλειο άλμα, πέρασε το ύψος και έβαλε πίεση στις άλλες δυο αθλήτριες. Η Σούτεϊ απέτυχε στα 4,70μ., όπως και η Μούρτο, κάτι που έφερε την Κατερίνα αγκαλιά με το χρυσό.

Οι δύο αθλήτριες άφησαν τα 4,70μ. για να δοκιμάσουν να πάρουν προβάδισμα στα 4,75μ. αλλά η Στεφανίδη ήταν καταπληκτική. Με ακόμα ένα τέλειο άλμα πέρασε το ύψος, έκανε την καλύτερη φετινή της επίδοση και πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα για το χρυσό. Ωστόσο, τόσο η Σούτεϊ όσο και η Μούρτο, πέρασαν τα 4,75μ. δίνοντας εκ νέου μεγάλο ενδιαφέρον στον τελικό.

Ο πήχης ανέβηκε στα 4,80μ. και η εξαιρετική Μούρτο έκανε την υπέρβαση και πέρασε με την πρώτη το ύψος. Αντιθέτως, η Στεφανίδη το έριξε, κάτι που έδωσε το προβάδισμα για το χρυσό στην Φινλανδή. Την ίδια ώρα η Σούτεϊ δεν τα κατάφερε στα 4,80μ. κι έμεινε στο χάλκινο.

Η Στεφανίδη άφησε τα 4,80μ. κι ανέβηκε στα 4,85μ. τα οποία όμως έριξε στην πρώτη της προσπάθεια (δεύτερη συνολικά μαζί με το 4,80μ.), ενώ δεν τα κατάφερε ούτε στην τρίτη, κατακτώντας τελικά το ασημένιο μετάλλιο.

Η απίθανη Μούρτο πανηγύρισε το χρυσό κάνοντας μάλιστα 4,85μ.. Ισοφάρισε το ρεκόρ αγώνων της Στεφανίδη!

Είσοδος με τούμπα

Κατά την είσοδό της στο στάδιο στην παρουσίαση των αθλητριών του επί κοντώ, η Στεφανίδη έκανε… δυναμική είσοδο με τούμπα!

«Είμαι πολύ χαρούμενη»

Μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου η Στεφανίδη δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ: «Είμαι πολύ χαρούμενη για το τέταρτο σερί μετάλλιο. Αισθάνομαι σαν ένα νέο ξεκίνημα, όπως όταν όλα άρχισαν στη Ζυρίχη με το ασημένιο το 2014. Μία επανεκκίνηση με ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ήρθαμε για να κάνουμε καλύτερη επίδοση στη σεζόν. Για ακόμα μια φορά οι συνθήκες δεν με ευνόησαν. Θεωρούσα αντίπαλο τη Σλοβέν αλλά η Φινλανδή δεν επηρεάστηκε από τις συνθήκες, αφού ήταν πιο μεγαλόσωμη.

Νομίζω έκανε τον αγώνα της ζωής της, με 20 πόντους ατομικό ρεκόρ. Όταν έρχεσαι σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα, στόχος είναι το βάθρο. Τα πήγαν καλά και τα παιδιά που δεν πήραν μετάλλιο. Η Σούτει τραυματίστηκε στα δοκιμαστικά. Έκοψε το χέρι της βαθιά και τώρα πάει στο νοσοκομείο για ράμματα. Της είπα “πώς κατάφερες και αγωνίστηκες;”.

Και στα χαμηλά ύψη ανέβηκε ο μέσος όρος. Σε σχέση με το πόσο κακές ήταν οι επιδόσεις φέτος, το βράδυ της Τετάρτης έγινε… Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Καταλαβαίνω τη Μούρτο, που είχε κάνει κι αυτή παγκόσμιο ηλικιακό ρεκόρ, είχε δείξει καλά στοιχεία. Την είχα δει στο Γιουτζίν. Είναι πολύ ψηλή, μεγαλόσωμη, με μεγάλα κοντάρια, πολύ υπολογίσιμη για το μέλλον».

Για τα τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκό, σχολίασε: «Δεν ξέρω αν είναι απίστευτο. Νομίζω γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα στα τεχνικά αγωνίσματα. Ακόμα και στο βάδην, το οποίο είναι αντοχής, αλλά το θεωρώ το πιο τεχνικό από τα αγωνίσματα αντοχής. Γι’ αυτό βγαίνουν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Μίλτος Τεντόγλου».

Για τη στήριξη που είχε απ’ το γερμανικό κοινό είπε: «Οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι στην κατανόηση του στίβου, έχουν εκτίμηση και ήθελαν να με ξαναδούν στην κορυφή. Όταν έχεις ένα μεγάλο πρωτάθλημα στη χώρα σου, θέλεις το καλύτερο».

Και κατέληξε μιλώντας για τα μελλοντικά πλάνα της: «Είμαι λίγο κουρασμένη. Ίσως η σωστή λέξη είναι συναισθηματικά. Το 2020 ήταν ολυμπιακή χρονιά, το 2021 επίσης, φέτος υπήρχαν δύο πρωταθλήματα, του χρόνου υπάρχει το Παγκόσμιο και πάμε ξανά σε ολυμπιακή χρονιά. Όταν ξεκινήσαμε την προπόνηση, ο Μιτς με ρώτησε “ποιος είναι ο στόχος;” Του είπα “να μην πονάω”. Έτσι ξεκινήσαμε την προετοιμασία. Αυτή είναι μια σωστή χρονιά.

Φαίνεται ίσως η λίγο λιγότερη προπόνηση, ίσως φαίνεται στο μυαλό και όχι σωματικά. Δεν θεωρώ ότι είμαστε πίσω στο σώμα. Πετύχαμε τον στόχο μας, να φτάσουμε σχεδόν στο τέλος και να μην έχω τραυματισμό. Ελπίζω να πάω στο Παγκόσμιο, να είμαι υγιής και να βγάλω την καλύτερη προετοιμασία σε σχέση με αυτές που είχα τα τελευταία τρία χρόνια».

πηγή: ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου