ΣΤΙΒΟΣ

Οι μαθητές ξαναβρήκαν τον δάσκαλό τους

οι-μαθητές-ξαναβρήκαν-τον-δάσκαλό-του-869695

Ο προπονητής των μεγαλύτερων αθλητών στίβου από τον Βόλο και όχι μόνο, ο αγέρωχος Στάθης Τοπαλίδης, συγκίνησε άπαντες το περασμένο Σάββατο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Κατά τη διάρκεια των 34ων Πανελληνίων Αγώνων Στίβου Βετεράνων Αθλητών, ο Βολιώτης προπονητής δάκρυσε και έλαβε απλόχερα το χειροκρότημα από την κερκίδα, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονταν και πολλά από τα «παιδιά» του.

Ενα εξ αυτών, ο Ανδρέας Προβελέγγιος, δεν άφησε από τα μάτια του τον δάσκαλο του, βρέθηκε στον Βόλο και αγωνίστηκε, για να βραβευθεί στη συνέχεια μαζί με τον Στάθη Τοπαλίδη για την προσφορά τους στον στίβο.

Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχει αναδείξει ποτέ ο Βόλος στον χώρο του στίβου, απόντος του αείμνηστου Θανάση Καλογιάννη, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα του διημέρου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Βαθύτατα συγκινημένος και βουρκωμένος, ο Στάθης Τοπαλίδης, παίρνοντας το μικρόφωνο στα χέρια δήλωσε μετά τη βράβευσή του: «Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος. Τέτοια τιμή μακάρι να έχει συνέχεια γιατί ο αθλητισμός είναι διά βίου και όσοι ασχολήθηκαν με αυτό γεύτηκαν τα καλά του. Ευχαριστώ πολύ από καρδιάς», σχολίασε αρχικά απευθυνόμενος στο πλήθος που δεν σταμάτησε να τον χειροκροτεί και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια πως η συγκίνησή μου είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη. Αυτή η κίνηση δεν είναι τυχαία, αλλά προέρχεται μέσα από αγώνες δεκαετιών και μεγάλης μοναξιάς. Οποιος δεν ξέρει τι θα πει προπονητής δεν ξέρει τι σημαίνει το έργο του. Το έργο του προπονητή δεν πληρώνεται με τίποτα.

Μόνο με αγάπη, όπως και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη. Αν δεν είναι αμφίδρομη δεν έχει νόημα. Αγάπησα τον αθλητισμό, τον ερωτεύτηκα στην κυριολεξία και πρόσφερα τα πάντα. Κάπου βλέπω αριστερά μου, λίγο φευγάτα, μια Αννα Βερούλη, η οποία με έζησε τέσσερα χρόνια εσώκλειστο στην Καλογρέζα.

Η ψυχή μας και η ζωή μας ήταν το παιδί. Ο αθλητής. Τον αθλητισμό πρέπει να τον έχεις μέσα σου. Αν δεν τον αγαπάς σε εγκαταλείπει και τα παιδιά αναγνωρίζουν στο διάβα των ετών όλη την προσφορά σου. Μη ξεγελιέσαι προπονητή. Προχώρα, πρόσφερε, όσο μπορείς αγάπη και κάποτε θα την εισπράξεις».

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές των 400μ. ο Ανδρέας Προβελέγγιος βραβεύτηκε στη συνέχεια από τα χέρια της Αννας Βερούλη, με τον Βολιώτη αθλητή που ζει και εργάζεται πλέον στην Αθήνα να ευχαριστεί για την τιμή που του έγινε, δηλώνοντας συγκινημένος και χαρά που συνάντησε και πάλι αγαπημένα του πρόσωπα.

Για τους αγώνες μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βετεράνων Αθλητών Στίβου Ελλάδος Ηλίας Καφφές: «Οι 34οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου Βετεράνων Αθλητών γίνονται στον Βόλο για ακόμη μία φορά μετά την περσινή χρονιά. Το βετερανικό κίνημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ. Ο διαχρονικός αθλητισμός και η διά βίου άθληση είναι ότι καλύτερο σήμερα για κάθε κράτος. Τα ανεπτυγμένα κράτη το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, γιατί δεν κερδίζει μόνο αυτός που αθλείται, αλλά και η ίδια η Πολιτεία, με το να έχει υγιείς πολίτες. Αυτοί οι αγώνες μπορεί να γίνονται στο Ολυμπιακό πνεύμα και στην αθλητική ιδέα, αλλά για εμάς, ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή και όχι η επίδοση ή ο νικητής. Νικήτρια για εμάς είναι η ίδια η συμμετοχή».

Τέλος, ο Νεοφώτιστος Κώστας, υπεύθυνος γραμματειακής υποστήριξης των αγώνων δήλωσε: «Μόνο και μόνο η προσπάθεια που κάνουν όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες, αξίζουν το μεγαλύτερο μπράβο. Αλλοι αγωνίζονται για να μπορέσουν να βελτιώσουν τον χρόνο τους και άλλοι για τη χαρά του αθλήματος. Ερχονται άτομα μέχρι 90 ετών, που είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατηγορία τους, όπως είναι από την Κω ο κ. Χατζηιωαννίδης. Για εμάς η συμμετοχή είναι το παν».

Οι μαθητές… Νίκος Μπλιάγκος, Γιώργος Κοζάκης και Ανδρέας Προβελλέγιος με τον δάσκαλό τους Στάθη Τοπαλίδη

Η Αννα Βερούλη δεν ξέχασε τον προπονητή της

Ο Βαλκανιονίκης Συμεών Συμεωνίδης με τον Στάθη Τοπαλίδη

Ο πρόεδρος Ηλίας Καφφές με τους Ανδρ. Προβελέγγιο και Κώστα Κυριαζή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου