ΔΙΕΘΝΗ

Κορυφαίος σπρίντερ βρέθηκε θετικός στο δηλητήριο των αρουραίων

κορυφαίος-σπρίντερ-βρέθηκε-θετικός-σ-473397

Αναστάτωση αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως ο Κενιάτης δρομέας Φέλιξ Κίρβα έχει κάνει χρήση μίας άκρως επικίνδυνης χημικής ουσίας που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διεγείρει τον ανθρώπινο οργανισμό σε σημείο που να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες μέχρι και «ξαφνικό» θάνατο.

Η ουσία είναι γνωστή ως το «δηλητήριο των αρουραίων» καθώς είναι τόσο δραστική που μπορεί να τα σκοτώσει το πειραματόζωο αφού προηγουμένως έχει υπέρ διεγείρει την δραστηριότητα του. Οι αθλητές με την χρήση της ουσίας μπορούν να αυξήσουν την αντοχή τους σε μεγάλες αποστάσεις.

Μυικοί σπασμοί και θάνατος

Ο Κενυάτης δρομέας Φέλιξ Κίρβα βρέθηκε θετικός στην ουσία διεγερτική στρυχνίνη που είναι ενοχοποιείται για μυϊκούς σπασμούς, καρδιακή ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί καρδιακές επιπλοκές και επιφέρει ακόμα και τον θάνατο.

Ο οργανισμός Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητών (AIU) επέβαλε ήδη στον Κίρβα αποκλεισμό 9 μηνών από κάθε δραστηριότητα αλλά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης του από τα αρμόδια όργανα η ποινή αναμένεται να φτάσει τα δύο χρόνια αποκλεισμό.

Ο 23χρονος Κίρβα ήταν δεύτερος στο μαραθώνιο της Σιγκαπούρης το 2018 και είναι αδελφός της Ενίς Κίρβα που επίσης είναι διάσημη μαραθωνοδρόμος της Κένυας.

Στην πρώτη του απολογία ισχυρίστηκε πως η απαγορευμένη ουσία εισήλθε τυχαία στον οργανισμό του μέσω φυτικών φαρμάκων που κατανάλωσε για θεραπευτικούς λόγους. Το AIU απάντησε πως ο αθλητής παραβίασε την απόφαση για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης και «δεν άσκησε μεγάλη προσοχή για να εξασφαλίσει ότι δεν χρησιμοποίησε απαγορευμένη ουσία».

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου