ΣΤΙΒΟΣ

«Αντίο» στο καμάρι του στίβου

αντίο-στο-καμάρι-του-στίβου-262991

Σε θρήνο απαρηγόρητο αλλά και ισχυρό σοκ, παραμένει ο Βόλος, η Μαγνησία, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός για τον ξαφνικό θάνατο του Βολιώτη πρωτοπόρου και κορυφαίου αθλητή Θανάση Καλογιάννη στη μακρινή Βραζιλία, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του. Το άγγελμα του πρόωρου θανάτου του, σε ηλικία μόλις 52 ετών, έχει βυθίσει σε βαρύ πένθος την πόλη του και έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Συντετριμμένοι σήμερα θα απευθύνουν το τελευταίο αντίο στον αθλητή που άνοιξε δρόμους λαμπρούς για τους επόμενους. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Βόλο, στις 13:00.

Ο πρωταθλητής που κυρίευσε τις διαδρομές του στίβου, που ανέβηκε σε υψηλά βάθρα, που κατέκτησε ρεκόρ, ήταν ο Θανάσης Καλογιάννης που άφησε μια μεγάλη εποχή, η οποία θα παραμείνει ανεξίτηλη. Σε εποχές που ελάχιστοι ασχολούνταν με τον στίβο, ο ίδιος έγραφε χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Δεν έτρεχε, πετούσε…, δεν προσπαθούσε να υπερπηδήσει τα εμπόδια, ήταν σαν να γλιστρούσε με μεγάλη ευκολία και άνεση πάνω από αυτά…, θυμούνται όσοι τον γνώρισαν και παρακολουθούσαν τη λαμπρή πορεία του, δοξάζοντας τη χώρα μας.

Στην ηλικία των 52 ετών ο Θανάσης Καλογιάννης, ένας αθλητής πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλους τους υπόλοιπους, έσβησε τόσο ξαφνικά και απροσδόκητα στη μακρινή Βραζιλία, όπου και διέμενε από το 2000.

Από τους καλύτερους αθλητές στα 400 μέτρα και στα 400 μέτρα με εμπόδια ο Θανάσης Καλογιάννης, έσπασε το φράγμα των 49 δευτερολέπτων στα τετρακόσια μέτρα με εμπόδια. Το 1993 ο Καλογιάννης σταμάτησε στα 28 την καριέρα του, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κερδίζοντας για 5η φορά το αγώνισμα, ενώ είχε αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του 1984 & 1992 και ήταν ο 1ος λαμπαδηδρόμος το 1988. Συμμετείχε στον τελικό του Πανευρωπαϊκού το 1986 και πήρε 2η θέση στην Παγκ. Πανεπιστημιάδα 1987 με 48.80 και πανελλήνιο ρεκόρ για πολλά χρόνια, ενώ έχει ακόμα το πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. εφήβων με 45.90, όταν κέρδισε τους βαλκανικούς Α/Γ του 1984, με το ρεκόρ να είναι τότε και ανδρών.

Ενας απλός άνθρωπος, χωρίς το τουπέ του μεγάλου αθλητή, ο Θανάσης αποτέλεσε πρότυπο για όλους εκείνους που είχαν την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουν έστω και λίγο, με το άκουσμα του θανάτου του να σκορπά ρίγη συγκίνησης σε όλη την αθλητική Ελλάδα.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως πριν από 29 χρόνια ο Θανάσης Καλογιάννης είχε επιλεγεί ως πρώτος λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ. Εκείνη την εποχή ήταν από τους μεγαλύτερους αθλητές που διέθετε η Ελλάδα με το εκπληκτικό 48.80 (400μ. εμπόδια) που είχε κάνει στην παγκόσμια Πανεπιστημιάδα του Ζάγκρεμπ ένα χρόνο νωρίτερα. Σήμερα, ημέρα της κηδείας του, στην Αρχαία Ολυμπία θα ανάψει και πάλι ο βωμός με την Ολυμπιακή φλόγα, για να ξεκινήσει το ταξίδι της και πάλι για τη Νότια Κορέα.

Για τον αθλητή αλλά και άνθρωπο Θανάση Καλογιάννη, μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμφανώς συντετριμμένοι από τον χαμό οι παιδικοί του φίλοι Χρήστος Βενέτης, Σταμάτης Μπένης και Κώστας Κυριαζής, οι οποίοι μοιράζονταν ώρες ατελείωτες μαζί του, εντός και εκτός στίβου.

Ο κ. Χρήστος Βενέτης, συναθλητής του στον ΓΣ Βόλου, στις αρχές της δεκαετίας του 80’ ανέφερε: «Ο Θανάσης ήταν μεγάλος αθλητής με στόφα πρωταθλητή. Σε κάθε προπόνηση κέρδιζε τον ίδιο του τον εαυτό. Ηταν ένα φανταστικό ταλέντο. Με δεκάδες διακρίσεις σε πανελλήνιους αγώνες μικρών κατηγοριών, κερδίζοντας πάντα μεγαλύτερους ηλικιακά αθλητές ως ο νεότερος. Απλός άνθρωπος χωρίς τουπέ, μετρημένος στη ζωή του, δεν έπινε, δεν κάπνιζε και ήταν αγαπητός άνθρωπος. Μου είχε κάνει εντύπωση η προσήλωσή του στον αθλητισμό. Άνθρωπος με φοβερές διακρίσεις από τα 15 του χρόνια. Τα ρεκόρ του κράτησαν για πολύ καιρό. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα έχασε τον πατέρα του και ήρθε στον Βόλο, ποτέ δεν άλλαξε σύλλογο και σύλλογοι από την Αθήνα πάντοτε ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, αλλά ο ίδιος παρέμεινε σεμνός και ταπεινός, συνεχίζοντας να προπονείται στον Βόλο και στις εγκαταστάσεις του ΓΣΒ, αλλά ως μέλος του ΓΣ Καρδίτσας έπαιρνε μέρος στους αγώνες».

Ο κ. Κώστας Κυριαζής δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμη, τον αδόκητο χαμό: «Ήταν αθληταράς και το καλύτερο παιδί. Θερμά συλλυπητήρια σε όλη του την οικογένεια, δεν μπόρεσα να κοιμηθώ όλη τη νύχτα. Προπονούμαστε μαζί με τον προπονητή Στάθη Τοπαλίδη, παιδαράς και αθληταράς τα λόγια είναι λίγα. Δεν έχω λόγια να πω».

Ο κ. Σταμάτης Μπένης θυμάται: «Ο Θανάσης ήταν ένας άνθρωπος – φίλος και παράδειγμα για όλους. Ενας αθλητής με ήθος, που δεν μπορεί να τον περιγράψει κανείς με λόγια. Ήταν ένας άνθρωπος που αποτελούσε τιμή του να είναι φίλος μας. Ο θάνατος του ήταν κεραμίδα στο κεφάλι μας. Ενα παιδί μάλαμα, ένας θησαυρός. Όλη η οικογένεια του στίβου και του αθλητισμού έχει συγκλονιστεί. Δεν το χωράει ο νους μας. Ηταν σε άλλο επίπεδο. Τον έβλεπες και η προσπάθεια του, το ταλέντο του ήταν μια ώθηση προς τα εμπρός να κάνουμε κάτι καλύτερο και πιο δυνατό».

Ο πρόεδρος του ΓΣ Βόλου, Αντώνης Χιώτης, προσθέτει: «Είναι σαφέστατα λυπηρό το γεγονός. Ενας μεγάλος αθλητής και πολύ καλός άνθρωπος έφυγε από τη ζωή. Με όποιον μίλησα χθες για εκείνον και όποιον να ρωτήσεις θα σου πει τα καλύτερα λόγια. Ήταν από τα καλύτερα παιδιά, παιδί μάλαμα».

Σε αναφορά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Βολιώτισσα αθλήτρια Ελισάβετ Πανταζή, σχολίασε: «Όχι δεν θέλω να το πιστέψω. Γιατί; Άδικο. Καλό παράδεισο Θανάση, φίλε, συναθλητή. Το μεγαλύτερο ταλέντο του στίβου, ένα παιδί μάλαμα χαμηλών τόνων».

Ο ΣΕΓΑΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Συγκλονισμένος ο κόσμος του αθλητισμού και ιδιαίτερα του στίβου από το άγγελμα θανάτου (πνευμονικό οίδημα) του πρωταθλητή των 400μ. με εμπόδια Θανάση Καλογιάννη σε ηλικία 52 ετών…

Ποιος δεν θυμάται το καμάρι του στίβου, τον Θανάση Καλογιάννη, με καταγωγή από τον Βόλο που μεσουρανούσε και μας χάριζε ανεπανάληπτες στιγμές στη δεκαετία του ’80…

Ο πρόεδρος και το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ εκφράζουν στους οικείους του τα ειλικρινά τους συλλυπητήριά για τον απροσδόκητο θάνατό του, ενώ η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 13:00 στον Βόλο.

Ο Θανάσης Καλογιάννης γεννήθηκε το 1965 και υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στα 400μ. με εμπόδια. Αθλητής του ΓΣ Καρδίτσας, συμμετείχε δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 και το 1992. Το 1986 ήταν 8ος στους πανευρωπαϊκούς, ενώ είχε συμμετοχή και το 1990, καθώς και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1987 στη Ρώμη, είχε ατομικό ρεκόρ στα 400μ. 45.90 και στα 400μ. με εμπόδια 48.80 από τις 19/7/87 όταν είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα του Ζάγκρεμπ, επίδοση που ήταν πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ είχε πετύχει άλλο ένα πανελλήνιο ρεκόρ νωρίτερα με 48.88 στις 9/7/86 στη Μόσχα. Πανελλήνια ρεκόρ είχε πετύχει επίσης στη σκυταλοδρομία 4χ400μ., τρεις φορές, με την εθνική ομάδα (1982, 1986, 1988). Στους Μεσογειακούς του 1993 στη Ναρμπόν κατέκτησε την έβδομη θέση με 50.64

Είχε στεφθεί πέντε φορές πανελληνιονίκης (1986, 1988, 1990, 1992, 1993) και είχε κατακτήσει τρία χρυσά βαλκανικά μετάλλια (1988, 1989, 1992), ένα ασημένιο (1986), ένα χάλκινο (1990) ενώ νωρίτερα, το 1984, είχε κερδίσει το πρώτο του χρυσό βαλκανικό μετάλλιο αλλά στα 400μ.

Ήταν πτυχιούχος της οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγάπησε όμως την τέχνη της φωτογραφίας την οποία υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία ως επαγγελματίας φωτογράφος στον χώρο της μόδας όπου γνώρισε τη γυναίκα που άλλαξε την ζωή του για πάντα, τη βραζιλιάνα Λάουρα Ντε Νίγκρις, και μάλιστα έζησε για πολλά χρόνια στην πατρίδα της συζύγου του. Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέροντας: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την ξαφνική απώλεια του Θανάση Καλογιάννη, του σπουδαίου πρωταθλητή των 400 μέτρων και 400 μέτρων με εμπόδια. Ο Θανάσης Καλογιάννης, με πολλούς πανελλήνιους και βαλκανικούς τίτλους, συμμετείχε δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984 και το 1992, ενώ το 1984 ήταν και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. Την Τρίτη (24/10, 13.00) το τελευταίο αντίο στον Θανάση Καλογιάννη στον Βόλο».

«Ηταν η αδερφή ψυχή μου, ο ήλιος μου»

Εκτός από πολλούς συλλόγους, τον Θανάση Καλογιάννη διεκδίκησαν και πολλές γυναίκες, όμως την καρδιά του έκλεψε η εντυπωσιακή βραζιλιάνα Λάουρα Ντε Νίγκρις, με την οποία ζούσε από το 2000 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η ίδια αποχαιρέτησε τον άνδρα της μέσω της παραπάνω φωτογραφίας, και μέσα σε λίγες γραμμές σχολίασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Αφού περάσαμε μια όμορφη μέρα μαζί, ο σύζυγός μου, Αθανάσιος Καλογιάννης, αρρώστησε κατά την επιστροφή μας στο σπίτι και πέθανε από ανακοπή καρδιάς μόλις φτάσαμε σπίτι. Ζητώ από όλους τους φίλους να τον θυμούνται όπως είναι στη φωτογραφία, ένας όμορφος ευγενικός άντρας με μεγάλο ταλέντο και ακόμη μεγαλύτερη καρδιά. Ήταν η αδερφή ψυχή μου, ο ήλιος μου, και θα μου λείπει αιώνια. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Κεντέρης: «Με ενέπνευσε στα πρώτα αθλητικά μου βήματα»

Πολλοί παλαιοί και νέοι πρωταθλητές, αλλά και άνθρωποι του αθλητισμού εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον αθλητή που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’80. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο κορυφαίος Έλληνας σπρίντερ, ο Ολυμπιονίκης των 200μ. Κώστας Κεντέρης. «Έφυγε ένας από τους λίγους αθλητές που με ενέπνευσε στα πρώτα αθλητικά μου βήματα», έγραψε ο Κεντέρης σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου