ΣΤΙΒΟΣ

«Ιπτάμενοι» στο Παρίσι Φιλιππίδης, Κυριακοπούλου

ιπτάμενοι-στο-παρίσι-φιλιππίδης-κυ-438005

Η βραδιά ήταν ονειρεμένη για τα δύο Ελληνόπουλα στην «πόλη του Φωτός». Ο Κώστας Φιλιππίδης έβγαλε το μεγάλο άλμα που ζητούσε, μέσα στην έδρα του Ρενό Λαβιλενί, «πέταξε» στα 5.91 μ. και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών σημείωσε και πάλι πανελλήνιο ρεκόρ, δείχνοντας πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Πεκίνο.

Ο Φιλιππίδης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ των 5.85 μ., που είχε πετύχει πριν μια βδομάδα στο Λαντάου της Γερμανίας και προσπάθησε για πρώτη φορά στην καριέρα του, σε επίσημο αγώνα να «σπάσει» το φράγμα των έξι μέτρων. Αρχικά ο πρωταθλητής κόσμου στον κλειστό ξεπέρασε με την πρώτη τα 5.56μ., τα 5.71μ., με τη δεύτερη τα 5.81μ., έπειτα άφησε τα 5.86μ. για να «καθαρίσει» με το δεύτερο άλμα τα 5.91μ. και προσπάθησε τρεις φορές στα 6.01μ. χωρίς επιτυχία.

Ο Φιλιππίδης με τα 5.91μ. πέτυχε την 3η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, με τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μπραζ (5.86μ) και τον Αμερικάνο Σαμ Κέντρικς (5.81μ) να τον ακολουθούν. Ο πολύς Ρενό Λαβιλενί, κάτοχος της κορυφαίας φετινής επίδοσης με 6.05μ., έμεινε στην 5η θέση με 5.71μ.

Ο Ελληνας πρωταθλητής παραμένει ο μοναδικός που κερδίζει τον Λαβιλενί. Το είχε πετύχει στις 21 Αυγούστου 2014 στο μίτινγκ της Στοκχόλμης με άλμα στα 5.60μ. και διακόπτοντας σερί 19 νικών του Γάλλου για να ακολουθήσουν 36 συνεχόμενες νίκες του… εξωγήινου Λαβιλενί και το Σάββατο, στο Παρίσι ηττήθηκε ξανά από το δικό μας Κώστα.

Πρώτη στον κόσμο η Κυριακοπούλου

Την ίδια σχεδόν ώρα το δικό της αγώνα στο επί κοντώ γυναικών έδινε και η Νικόλ Κυριακοπούλου, με την 29χρονη πρωταθλήτρια να φθάνει ξανά σε μεγάλες επιδόσεις.

Νίκησε με 4.83μ., πετυχαίνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, αλλά και βελτιώνοντας κατά τρία εκατοστά το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς τα 4.80μ. είχε ξεπεράσει φέτος αρχικά στον κλειστό στίβο, ενώ το είχε ισοφαρίσει στις 13 Ιουνίου στο Diamond League της Νέας Υόρκης. Η Κυριακοπούλου πέρασε με το πρώτο άλμα τα 4.53μ., 4.63μ, 4.73μ και 4.83μ, ενώ δεν μπόρεσε τρεις φορές να περάσει τον πήχη στα 4.90μ.

Αντίθετα, τις κακές εμφανίσεις της στο αγώνισμα συνέχισε η Κατερίνα Στεφανίδη, με την «ασημένια» πρωταθλήτρια Ευρώπης να ξεπερνά τα 4.38μ., αλλά μετά απέτυχε στα 4.53μ.

Η Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ, με φετινό ρεκόρ στα 4.82μ., ήταν 2η με 4.63μ., ύψος στο οποίο έμειναν και οι Ανζέλικα Σιντόροβα (Ρωσία), Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα) και Ζίλκε Σπίγκελμπουργκ (Γερμανία).

«Προσγειωμένη» παρά τις πτήσεις…

Το βράδυ του Σαββάτου, η Νικόλ Κυριακοπούλου επέλεξε να κρατήσει τον ενθουσιασμό της, να διατηρήσει την ψυχραιμία και την ηρεμία της και μετά το 4,83 μ., να συνεχίσει τον αγώνα της. Ηταν η πρώτη φορά στην καριέρα της, που κοίταξε τον πήχη στα 4,90 μ. σε επίπεδο αγώνα. Ηταν η πρώτη επαφή με ένα μεγάλο φράγμα. Η Κυριακοπούλου έφυγε από το στάδιο με την αίσθηση, πως και αυτό το φράγμα σύντομα θα πέσει.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν κατά την ώρα του φαγητού είδε το βίντεο με τις προσπάθειές της. «Τελικά τα δύο πρώτα άλματα ήταν πολύ καλά», είπε η 30χρονη. «Συνήθως μετά από ένα ρεκόρ αποσυντονίζομαι. Αυτή τη φορά έμεινα ψύχραιμη και συγκεντρωμένη γιατί απλούστατα δεν ήθελα να τελειώσω τον αγώνα μου εκεί, αλλά να δοκιμάσω και παραπάνω. Τα άλματα στα 4,90μ. ήταν πολύ καλά και νομίζω πως αν τα δω αρκετές φορές σε αγώνα θα μπορέσω να τα προσεγγίσω», συμπλήρωσε.

Πλέον η Κυριακοπούλου είναι η κορυφαία αθλήτρια στον πλανήτη. Παρόλα αυτά η ίδια δεν θεωρεί πως είναι το απόλυτο …αφεντικό του αγωνίσματος. «Μπορεί να φαίνεται, όμως, δεν ήταν καθόλου εύκολος αγώνας. Οι περισσότερες από τις αθλήτριες θα είναι και στον τελικό του Πεκίνου. Δε νομίζω πως αυτή τη στιγμή έχω τον πρώτο λόγο, έχω απλώς την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, υπάρχουν πολλές ικανές αθλήτριες και το επίπεδο είναι υψηλό».

Η Κυριακοπούλου τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου θα συνεχίσει την προετοιμασία της, για τον επόμενο αγώνα της, το Diamond League, που θα γίνει στο Λονδίνο. «Αυτή τη στιγμή έχω 10 βαθμούς και είμαι στην πρώτη θέση και παραμένω στο στόχο μου, που είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στη συνολική βαθμολογία. Οπως ήδη είπα, το επίπεδο του αγωνίσματος είναι υψηλό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στις επόμενες διοργανώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου