ΤΟΠΙΚΑ

Το συνδικαλιστικό κίνημα αναζητεί νέο ρόλο

το-συνδικαλιστικό-κίνημα-αναζητεί-νέ-872

Πέντε σύνεδροι από το Βόλο στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη

Στη βαριά σκιά της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής κοινωνικοοικονομικής κρίσης πραγματοποιείται φέτος το 35ο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.
Από το Βόλο στη μακρινή Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν από την ερχόμενη Πέμπτη πέντε αντιπρόσωποι που θα συμμετέχουν στις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες του συνεδρίου που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Από την ΠΑΣΚΕ συμμετέχουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, ο Οργανωτικός Γραμματέας Βαγγέλης Χατζιάρας και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βάιος Λαγοδόντης, από τη ΔΑΚΕ ο γ.γ του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου και από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Κων. Στεργίου.

Το φετινό συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας των συσχετισμών που έχουν δημιουργηθεί καθώς οι δύο μεγάλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντιμετωπίζουν αμφισβητήσεις στο εσωτερικό τους εξαιτίας τόσο της στάσης που τηρεί η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση απέναντι στην ομοβροντία των επώδυνων μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας όσο και προσωπικών αντιπαλοτήτων που έχουν δημιουργηθεί.

Ετσι καταγράφονται η αμφισβήτηση του σημερινού προέδρου της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ κ. Γ. Παναγόπουλου από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλο, που μαζί με ορισμένους άλλους «πράσινους συνδικαλιστές» ανακοίνωσαν ήδη τη συγκρότηση άλλου ψηφοδελτίου (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) που ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσει επί της ουσίας τους συσχετισμούς τόσο που να κινδυνέψει η «πρωτοκαθεδρία» της ΠΑΣΚΕ αλλά και η κρίση στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη από στελέχη του χώρου, εξαιτίας της διαμαρτυρίας του για την υιοθέτηση από το κόμμα του των μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Η ΔΑΚΕ κατεβαίνει στο συνέδριο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, παρ’ ότι εσωτερικά παραμένει«διασπασμένη σε τρεις ομάδες». Την ομάδα Κιουτσούκη, τους συνδικαλιστές που ελέγχονται από τον γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ κ. Φίλ. Ταυρή και τους«προσκείμενους» στον νυν ευρωβουλευτή κ. Πουπάκη.

Με ενιαία γραμμή εμφανίζεται εν όψει του συνεδρίου το ΠΑΜΕ, που θα εκπροσωπηθεί από 90 συνέδρους, και αναμένει ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του και στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ. Στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων το ΠΑΜΕ απέχει.

Η «μάχη των εδρών»

Η ΠΑΣΚΕ αναμένεται να «χάσει» μία ή στη χειρότερη περίπτωση δύο έδρες στην 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ από τις 22 έδρες που εξέλεξε στο προηγούμενο συνέδριο.

Το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου – εκτιμάται ότι πιθανότατα θα εκλέξει μία έδρα -αλλά και η μείωση των ψηφισάντων και η εκλογή λιγότερων συνέδρων σε σχέση με τον προηγούμενο συνέδριο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στη μείωση της δύναμης της ΠΑΣΚΕ.

Κερδισμένη εμφανίζεται η παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αναμένεται να λάβει 4 ή και 5 έδρες στη νέα διοίκηση, αντί των τριών που έχει στη σημερινή διοίκηση, ενώ το ΠΑΜΕ αναμένεται να διατηρήσει τις δυνάμεις του.

Στο προηγούμενο συνέδριο η ΠΑΣΚΕ ανέδειξε 22 συμβούλους στη 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ 11, η ΕΣΑΚ 9 και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τρεις συμβούλους.

Τα επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι συνολικά στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 455 – 460 αντιπρόσωποι δευτεροβάθμιων οργανώσεων, έναντι 480 αντιπροσώπων που συμμετείχαν στο προηγούμενο. Η μείωση οφείλεται στη μείωση των ψηφισάντων, λόγω της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, στο κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά και στις εθελούσιες εξόδους που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο.

Η μείωση αυτή φθάνει τις 35.000 – 45.000 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο έχει εκλεγεί με αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν – σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο – από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο και εντεύθεν.

Με λίγα λόγια, στο συνέδριο θα ακουσθούν η φωνή και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις πολιτικές που ταλαιπωρούν τον κόσμο της εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Στο προηγούμενο συνέδριο η ΠΑΣΚΕ ανέδειξε 22 συμβούλους στη 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ 11, η ΕΣΑΚ 9 και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τρεις συμβούλους.

Οι… εκλογομάγειροι της ΓΣΕΕ προσδιορίζουν το «εκλογικό μέτρο» για την ανάδειξη έδρας στις 10 ψήφους. Με δεδομένο το στοιχείο αυτό υπολογίζεται ότι η ΠΑΣΚΕ θα εκλέξει 19 – 20 έδρες, η ΔΑΚΕ 10 – 11, η ΕΣΑΚ 9 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 4 ή 5 έδρες και το «ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου» μία έδρα.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, σημαντική ανανέωση αναμένεται στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, καθώς βέβαιη είναι η αποχώρηση τεσσάρων συνδικαλιστών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότησή τους . Πρόκειται για τους κκ. Μ. Κοντοπάνο (μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ), Π. Τιάκα (Εργατικό Κέντρο Καβάλας), Γ. Σκουλατάκη (Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου) και Λ. Καραθανάση (Ομοσπονδία Τουριστικών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων) ενώ εκτιμάται ότι στη διοίκηση 6 τουλάχιστον θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από νέα πρόσωπα. Στόχος της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ είναι τα πρόσωπα αυτά να προέλθουν από τον χώρο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου