ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Να φέρω ξανά τις επιτυχίες»

να-φέρω-ξανά-τις-επιτυχίες-152093
Αποφασισμένος να φέρει τον ΠΑΟΚ ξανά στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου παρουσιάστηκε ο Ιβάν Σαββίδης.

«Η ιστορία της ομάδας δεν ξαναγράφεται, αλλά θέλω να φέρω ξανά τις επιτυχίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ και πρόσθεσε: «Πιστεύω σε κάποιο χρονικό διάστημα η ΠΑΕ δε θα χρωστάει σε κανέναν».

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του ομογενούς επιχειρηματίας ήταν η εξής: «Αν είχα έρθει το 2006, σας διαβεβαιώνω ότι ο Ολυμπιακός θα είχε άλλη θέση». «Οι μεγάλες ιδέες αγαπούν τη μεγάλη σιωπή», το σχόλιό του για τα όσα έχουν ακουστεί για την Gazprom.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο για νέο γήπεδο της ομάδας, υπογράμμισε: «Όταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά».
Δίπλα στον Ιβάν Σαββίδη κάθισαν ο Ζήσης Βρύζας και ο Γιώργος Δώνης, ενώ στην αίθουσα βρέθηκε σύσσωμο το προπονητικό επιτελείο της ομάδας από τους παίκτες παρόντες ήταν οι Λίνο, Γεωργιάδης, Κάτσε και Λόρενς.
Τα καλύτερα σημεία των όσων δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου
Στους δημοσιογράφους δόθηκε ένας φάκελος με τις τοποθετήσεις του Ιβάν Σαββίδη και στην αρχή αναφέρεται: «Ήδη από την πρώτη μας συνάντηση με τον πρόεδρο, είπα ότι η ομάδα δεν πρέπει να παίζει "κάπως". Και σε μένα και στην ομάδα, με την οποία δουλεύω, πάντοτε θέτω τον στόχο να είμαστε οι καλύτεροι στον τομέα μας».
Στη συνέχεια, υπάρχει ένα άλλο μήνυμα του ομογενούς επιχειρηματία: «Προς το παρόν το κεντρικό καθήκον ενώπιον μας είναι η διάσωση του ΠΑΟΚ… Σχεδιάζω να έχω ενεργό συμμετοχή στην διαμόρφωση της ομάδας και την στρατηγική της. Είναι κατανοητό ότι η απόκτηση παικτών δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκρισή μου. Είναι φυσικό ότι την διαχείριση θα την έχουν οι ειδικοί, τρέφω συμπάθεια προς τον πρόεδρο της ομάδας και είμαι πεπεισμένος ότι θα δουλέψουμε καλά μαζί».
Η αρχική τοποθέτηση του Ιβάν Σαββίδη
«Καλή σας μέρα. Δείχνετε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΠΑΟΚ και τον τελευταίο καιρό, παρακολουθείτε τις κινήσεις μας. Νιώθω περιχαρής σε αυτήν την πρώτη συνέντευξη Τύπου, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Αυτό μου βάζει μία υποχρέωση, αλλά σας προτείνω να διαλέξω τον διάλογο και είμαι έτοιμος να απαντήσω, μόνο θα ήθελα να σας παρακαλέσω οι ερωτήσεις να βρίσκονται στο πλαίσιο της ηθικής του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, στα οποία εμείς λόγω κάποιων καταστάσεων, να μη μπορέσουμε να δώσουμε μία πλήρη απάντηση. Η συζήτηση θα είναι ειλικρινής
Έχετε συγκεντρωθεί εδώ γιατί αυτή η ΠΑΕ δε μπορεί να συγκριθεί με το πατριωτικό καμίας άλλης ομάδας. Εγώ δε μπορώ να είμαι εξαίρεση, μελετώ τον ΠΑΟΚ και υπολογίζω σε αυτήν την πρόκληση, να μην απογοητευτώ και δε θα απογοητευτούν και αυτοί που περιμένουν τις θετικές αλλαγές στον ΠΑΟΚ. Η ιστορία του ΠΑΟΚ δεν ξαναγράφεται, αλλά θέλω να φέρω ξανά τις επιτυχίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συστατικά, θα μας κάνουν ευτυχισμένους και αυτούς που θέλουν την τύχη του ΠΑΟΚ.
Αν κάποιος ανησυχεί και αγαπάει την ομάδα, να το διατυπώσει, όποιος δε μας αγαπάει, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση σας. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Πιστεύω να πάρετε σωστές απαντήσεις για όλα τα ζητήματα».
Μέσα από γραπτές τοποθετήσεις είπατε ότι επιθυμείτε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Πως σκέφτεστε να το υλοποιήσετε;
«Δε μπορώ να δώσω απάντηση ακριβώς. Θέλω να είναι ο ΠΑΟΚ Νο1 ομάδα, στο πλαίσιο αυτών που μπορώ να κάνω».
Σε τι επίπεδα είναι η πληροφόρηση σας για το ποδόσφαιρο της χώρας και τι σκέφτεστε να κάνετε για να μην περάσει τα ίδια που πέρασε ο ΠΑΟΚ;
«Πρώτα από όλα θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη με τη γρήγορη διερμηνεία. Ίσως γρήγορα να μην το χρειαζόμαστε καν. Τις πληροφορίες τις παίρνω από σας. Οι πληροφορίες που μου μεταφέρονται, προσπαθώ και εγώ να παρακολουθώ και να διαβάζω όσο μπορώ τα ελληνικά κείμενα και να είμαι ενήμερος σε ότι γίνεται στο ποδόσφαιρο της χώρας. Δε θέλω να κάνετε τέτοιο είδους ερωτήσεις, για το ποδόσφαιρο της Ελλάδας. Δε θέλω να μιλήσω για αυτό, αλλά θα δείτε πολλά πράγματα. Εσείς θα τα δείτε και θα τα αξιολογήσετε.
Για την ομάδα του ΠΑΟΚ, ο στόχος μου είναι, να είμαι ενήμερος για όσα γίνονται στη ζωή του ΠΑΟΚ, για να κάνω τα πάντα ώστε ο ΠΑΟΚ να είναι συστηματικά και ενεργά στην ποδοσφαιρική ζωή της Ελλάδας».

Πότε πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμος ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;
«Είναι δύσκολο να υποθέσω πότε. Θα ήθελα να είναι και φέτος. Αν λέτε εσείς ότι κέρδισε και πήρε την πρώτη θέση, δε θα ήταν σωστό να σκεφτόμαστε, ότι στα επόμενα δύο χρόνια έχουμε πιθανότητες να το κάνουμε. Δε μπορώ να το απορρίψω κιόλας. Έλεγα στον κ. Βρύζα, ότι για μένα δεν υπάρχει ο στόχος της δεύτερης θέσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ολυμπιακός τα τελευταία 20 χρόνια παίρνει την πρώτη θέση. Δεν είναι στόχος μας η δεύτερη θέση. Αλλά να κάνουμε μία ομάδα που θα παίρνει την πρώτη θέση.
Ο ερχομός μου στον ΠΑΟΚ ήταν λίγο καθυστερημένος. Αν είχα έρθει το 2006, σας διαβεβαιώνω ότι ο Ολυμπιακός θα είχε άλλη θέση. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα έτοιμη, γιατί εμείς θα πρέπει να διαθέτουμε το επαγγελματικό επίπεδο πρώτης ομάδας, για να έχουμε αποτελέσματα και στο γήπεδο και έξω από αυτό. Για να μπορούμε να λύνουμε και άλλα ζητήματα γύρω από το γήπεδο, όλες αυτές τις δολοπλοκίες».
Τι είχε γίνει το 2006 και δεν πήρατε τότε την ομάδα; Ήταν ένα απωθημένο μετά από 6 χρόνια;
«Δε νομίζω ότι είναι μυστικό το ποιος είμαι. Εμένα με συνδέουν με την Ελλάδα όχι οι εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Είμαι απόγονος των Βυζαντινών Ελλήνων, είμαι Πόντιος και πιστέψτε με, είμαι Έλληνας ίσως και περισσότερο από εσάς. Ακόμα και στη Σοβιετική Ενωση, ζούσαμε, αναπνέαμε και εκεί μας δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουμε την ιστορία της Ελλάδας. Η πρώτη μου λέξη ήταν μάνα και όχι μαμά. Μέχρι τα 7 μου χρόνια, μιλούσα μόνο Ποντιακά. Οπότε να μιλάμε για εταιρικές σχέσεις, ας το αφήσουμε στην άκρη.
Γιατί ο ΠΑΟΚ; Ήμουν ειλικρινής, δεν έλεγα ψέματα. Εδώ και 20 χρόνια και παραπάνω, οι φίλοι μου λένε, τι θέλεις τον ΠΑΟΚ; Ο ΠΑΟΚ μπορούσε τόσο μοναδικά, από το 1926, αυτή η ομάδα έχει το δικαίωμα για 100ετίες έχει το δικαίωμα της συνέχειας της Κωνσταντινούπολης. Για μένα ο ΠΑΟΚ αποτελεί και κάποια ιστορική σχέση με το παρελθόν. Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχω ενεργά, για αυτό σας παρακαλώ να μη μιλάμε για το τι έγινε το 2006. Δεν τον αγόρασα τότε και δεν έχει σημασία, τώρα το γιατί. Καταφέραμε να πείσουμε τη διοίκηση του ΠΑΟΚ τώρα. Ευτυχώς, οι άνθρωποι που μπόρεσαν να με ακούσουν, όπως ο κ. Βρύζας, μας είπαν ότι πράγματι τα χρήματα μας θα πάνε στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και όχι στους μετόχους.
Επειδή μάλλον θα μου κάνετε την ερώτηση και για το 2006 και τώρα, τελικά τι διαθέτει ο ΠΑΟΚ; Τι μπορεί να πουλήσει; Δεν έχουμε βρει απάντηση. Οταν έρθει εκείνη η μέρα που θα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ επί του Σαββίδη, αν αυτές οι δύο λέξεις γίνουν συνώνυμα θα είμαι ευτυχής. Εχω σκεφτεί κάποιους πόρους, έχουμε το στόχο να προετοιμάσουμε τον ΠΑΟΚ στο θέμα της υποδομής και από την άλλη, χωρίς να παραβιάζουμε αυτά που έχουν γίνει ως σήμερα, πρέπει να τα διατηρήσουμε και δεν πρέπει να μπούμε σε κατάσταση άρνησης. Πολύ προσεκτικά μπαίνω στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Εχω μία μεγάλη παράκληση. Για τη χθεσινή μέρα δε θέλω να συζητάω πολλά. Με ενδιαφέρει ο ΠΑΟΚ σήμερα και αύριο. Αυτός είναι ο στόχος που θέτω».
Έχετε καταλήξει στη μορφή της επόμενης διοίκησης;
«Ξέρετε δεν είπα τυχαία αυτή τη φιλοσοφική φράση. Είπα για μία ηθική εντός του ΠΑΟΚ. Εννοούσα ότι υπάρχουν κάποια ηθικά πρότυπα που δε θα ήθελα να μιλήσω για αυτό. Θα είναι ένα πρόσωπο αξιοπρεπές. Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές. Δε θα ήταν σωστό και έντιμο, να μιλήσουμε για όλη τη διοικητική ομάδα και να πούμε ότι είστε όλοι ελεύθεροι να φύγετε. Εγώ είπα το εξής. Οτι δίνω σε όλους σας, ένα χρονικό διάστημα εμπιστοσύνης, να μου δείξετε ότι είστε ικανοί να υλοποιήσετε το στόχο που θα βάλω. Γιατί να φύγεις από το καλό όταν το έχεις δίπλα σου λένε στη Ρωσία.
Αν θα είναι ο Βρύζας πρόεδρος του ΠΑΟΚ, θα το αποφασίσω εγώ. Εχω ένα δίλημμα για το αν θα είμαι εγώ ο πρόεδρος ή αν θα βρει ο Βρύζας ένα εξουσιοδοτημένο άτομο. Είμαστε ισότιμοι με τον κ. Βρύζα. Σέβομαι πολύ αυτόν τον πρόεδρο και τον προηγούμενο. Σέβομαι τον κάθε ποδοσφαιριστή, γιατί αυτοί κατάφεραν και έφεραν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τους έβλεπα στην τηλεόραση, αγωνιούσα και κάθε χτύπημα εναντίον του, ήταν χτύπημα και εναντίον μου. Ο υπερβολικός μου σεβασμός στον άνθρωπο Βρύζα είναι ίδιος με τον μη πρόεδρο Βρύζα. Αν δεν καταφέρει να επιλύσει τα ζητήματα θα είμαστε φίλοι, αλλά αυτοί που πρέπει να επιλύουν τα προβλήματα, θα πρέπει να το κάνουν».
Τι θα κάνετε με τα χρέη;
«Τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου χρέη. Και εγώ στη ζωή μου δε χρωστούσα σε κανέναν. Πιστεύω σε κάποιο χρονικό διάστημα ο ΠΑΟΚ δε θα χρωστάει σε κανέναν».
Η πορεία των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, επηρεάζει την επένδυση σας στον ΠΑΟΚ;
«Πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμουν ιδιοκτήτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στη Ρωσία, μετά από μία σοβαρή περίοδο, είχα πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα είδος αθλητισμού, που αν μπεις μία φορά δε φεύγεις ποτέ. Για αυτό δεν πρέπει να συνδέουμε την απόκτηση του ΠΑΟΚ με άλλα συμφέροντα δικά μου στην Ελλάδα. Πρέπει να δηλώσω απόλυτα, ότι στο έδαφος της Ελλάδας, δεν έχω βγάλει ούτε μία δραχμή.
Τώρα που η μοίρα μου με σύνδεσε με τον ΠΑΟΚ, θέλω να πω τα λόγια ενός δάσκαλου. Εγώ δε γνωρίζω αν λέω την αλήθεια ή όχι, αλλά θα ήθελα να ξέρετε ότι εγώ πιστεύω ότι λέω την αλήθεια. Ο ΠΑΟΚ είναι ψυχή μου, άλλο είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις. Αν η Ρωσία είχε κακές σχέσεις με την Ελλάδα, ίσως να μη ζούσα εκεί.
Εμείς οι Σοβιετικοί Έλληνες είμαστε τυχεροί. Και πιστέψτε με. Οι Ρώσοι μας αγαπούν περισσότερο, από ότι οι Έλληνες τους Πόντιους. Εμείς θέλουμε η Ρωσική αυτοκρατορία, με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, να έρθει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία καταστροφή. Έχετε παρακολουθήσει και περιμένατε την έλευση της κυρίας από την Ευρώπη. Είμαι περιχαρής, που ο Σαμαράς είχε πετυχημένη συνομιλία με αυτήν την κυρία και ότι ο ελληνικός λαός έχει κάποιες δυνατότητες να διατηρήσει τη χώρα του. Μου αρέσει η στάση του Σαμαρά, που λέει ότι δε χρειαζόμαστε χρήματα, αλλά χρόνο.
Νομίζω ότι τώρα αυτό έγινε. Και σε αυτήν την περίοδο, αν η Ρωσία έρθει εδώ, η Ελλάδα μπορεί να μείνει ανεξάρτητο κράτος. Με τη δική μου πράξη, θέλω να δείξω στους Έλληνες πολιτικούς, ότι εμείς οι Ρώσοι είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Μπορούμε να βοηθήσουμε και στον αθλητισμό, να εξυγιάνουμε τον αθλητισμό. Οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ότι είναι δίπλα στα ομόδοξα αδέρφια. Αν κάποιος από τους Ρώσους ολιγάρχες πει, ο Σαββίδης δε φοβήθηκε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ, σε αυτήν την κρίση, μήπως έχει νόημα να πάμε και εμείς με τα χρήματά μας σε αυτήν τη χώρα; Ο στόχος μου σε αυτό έχει επιτευχθεί. Εγώ θέλω να αλλάξω την εικόνα της Ελλάδας στη Ρωσία και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω του ΠΑΟΚ».
Ποιοι Ρώσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;
«Αν η Ελλάδα πει σε Ρώσους επιχειρηματίες ότι έχετε ένα χρόνο να κάνετε κάτι στην Ελλάδα, τότε τον Οκτώβριο του 2013 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πει ότι είναι οικονομικά εύρωστη χώρα. Αυτός που δίνει τα χρήματα κανονίζει και τους όρους του παιχνιδιού. Αν η Ευρώπη σας έδωσε τα χρήματά της, αυτή θα θέσει και τους στόχους, τι πρέπει να κάνετε κα πως να ζήσετε. Είμαστε έτοιμοι (σ.σ.: οι επιχειρηματίες της Ρωσίας) να συμμετέχουμε ενεργά, στην οικονομία της Ελλάδας, που θα της αποφέρει την ανεξαρτησία της. Για τί ποσά μιλάμε; Δε θα ήθελα να κάνω πλούσιους με πληροφορίες κάποιους ανθρώπους. Πιστέψτε με ότι πρόκειται για πολλά λεφτά.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Τα δίκτυα δεν είναι μίας ευρωπαϊκής χώρας. Είναι ο σιδηρόδρομος μιας χώρας με αδύναμη οικονομία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να έρθει η Ρωσία και να επενδύσει στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εγώ σας είπα ότι δεν έχω βγάλει δραχμή στην Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θέλω να βγάλω. Αν έβαλα λεφτά στον ΠΑΟΚ θα κάνω τα πάντα για να μη χαθούν. Δεν ξοδεύω τα χρήματα μου για να χαρώ με τη δεύτερη θέση. Αν τα χρήματα από τη Ρωσία φτάσουν στην ελληνική οικονομία, οι Ρώσοι θα κάνουν τα πάντα για να μην τα χάσουν.
Είναι κατανοητό γιατί υποστηρίζω ότι η ελληνική οικονομία θέλει τα ρωσικά χρήματα. Είχα πει ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ευκαιρία για την Ελλάδα. Μου έλεγαν ότι το ψάρι θα φύγει, αλλά δεν έφυγε και η Ελλάδα μπήκε στην κρίση. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Μιλώντας με τον κ. Σαμαρά, προτού γίνει πρωθυπουργός, του έλεγα ότι πρέπει να κινείται μπροστά. Αν σε 1000 χρόνια, η Ρωσία δε γύρισε το πρόσωπο της από την Ελλάδα, νομίζετε ότι θα γυρίσει την πλάτη της τώρα; Η Ελλάδα ως χώρα του ΝΑΤΟ, δε μπόρεσε να λύσει στοιχειώδη ζητήματα. Πόσο μπορούμε να περιμένουμε; Γιατί θα πρέπει να διοικούμαστε από ένα άλλο κέντρο; Θα πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα, Να μη φοβόμαστε.
Αν τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικά., αύριο δε θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Θα είναι εξαναγκασμένο. Δε μπορώ να μιλήσω εκ μέρους ρωσικών εταιρειών, αλλά με όσους μίλησα έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 500 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει επιθυμία, Ρώσοι επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα και εγώ θα το ήθελα πολύ να γίνει αυτό.
Στόχος μου είναι μην καταστρέψω, να μη βρεθώ έξω. Σήμερα το βράδυ που θα συναντήσω τους οπαδούς, θέλω να τους πω ότι όταν διαβάζεις την ιστορία του ΠΑΟΚ και διαβάζεις ότι έχουν κατέστρεψαν και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε, αν σήμερα εμείς σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, συναθροίζαμε όλες τις παραβιάσεις, τότε παγκοσμίως θα ήμασταν στην πρώτη θέση. Ποιος θα είναι ο στόχος μου για την ομάδα; Η ιστορία του ΠΑΟΚ, είναι η ικανότητα να δημιουργείς κάτι. Αν σήμερα το σύστημα δουλεύει για κάποιον, είτε πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα, είτε αυτόν τον κάποιον. Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι και εμείς; Εμείς δε θέτουμε στόχο να μπούμε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, αλλά να πολεμήσουμε υπέρ των ποδοσφαιρικών αξιών.
Θα χρησιμοποιήσω διάφορες λύσεις για να το πετύχω. Εμάς τους πολιτικούς μας αγαπούν λιγότερο από τους άλλους, γιατί ίσως δε διαθετουμε καλή ιδεολογία. Αν εμείς στο μέλλον φέρουμε ένα πρωτάθλημα, θα πείτε όλοι ότι το σύστημα δουλευέι υπέρ του ΠΑΟΚ. Δε θέλω να πω ότι από τη στιγμή που εγώ έγινα ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ότι ο ύπνος μου είναι πολύ καλός. Εχω μία μηχανή στο κεφάλι, που λειτουργεί 24 ώρες. Αλλά πιστέψτε με και εγώ παραβιάσει τον ύπνο κάποιων άλλων και κάποιοι σε αυτό το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, τώρα δεν κοιμούνται πολύ καλά.
Πιο ανήσυχοι είναι ο κ. Βρύζας και ο προπονητής. Ο προπονητής δε μπορεί να εξασφαλίσει ένα κανονικό παιχνίδι για να συμπεριφέρονται οι αθλητές καλά. Δε θα πρέπει να υποτάσσονται στα συναισθήματα. Πως γίνεται με 4-1 να καταπιείς την προβοκάτσια και να πάρεις κόκκινη κάρτα. Ποιος φταίει; Ο προπονητής. Αυτός πρέπει να καθορίζει τη συμπεριφορά των παικτών. Αλλά τιμωρήθηκε και αυτός. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται στο εσωτερικό της οικογένειας
Προσπαθώ να βλέπω όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Δε μπορώ να πω ευχαριστώ τον Βρύζα, γιατί σε κάθε παιχνίδι παίρνουμε κόκκινη κάρτα. Θα φτάσουμε να μην έχουμε παίκτες λόγω αποβολών! Ο χειμώνας μπορεί να μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Θα έπρεπε να ξέρετε ότι το χειμώνα δε μπορούμε να κάνουμε πολλές μεταγραφές. Μπορούμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες, αλλά το καλοκαίρι θα δημιουργήσουμε. Κανένα συναίσθημα μέσα στο γήπεδο! Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά. Ακόμα και στον πάγκο παίκτης μας πήρε κάρτα! Σε λίγο θα δώσουμε κόκκινη κάρτα και στους οπαδούς μας!
Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τι μπορούμε να πετύχουμε. Πιστεύω στον προπονητή, ότι μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα. Αν καταλάβω ότι έχω κάνει λάθος, εκεί τελειώνει. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη μου τελειώνουν όλα. Τον εμπιστεύομαι όμως. Μου είναι πολύ συμπαθής ως προπονητής. Χωρίς πολλές δυνατότητες, δημιουργεί όραμα. Προς το παρόν πορευόμαστε».
Υπάρχει πιθανότητα χορηγίας από τη Gazprom;
«Ο Απόστολος Παύλος στη δεύτερη επιστολή του προς τους Εβραίους, είχε πει ότι ήρθε η ώρα να γίνεται δάσκαλοι και εγώ ακόμα σας εκπαιδεύω. Οταν ήρθα στον ΠΑΟΚ νόμιζα ότι θα έρθω σαν δάσκαλος, αλλά ήμουν ο μαθητής. Είπα σε κάποιο γραφείο ότι θα είναι καλό να φαίνεται στη φανέλα του ΠΑΟΚ η Gazprom. Και είδατε τι έγινε.
Δεν έχω πολλές αμφιβολίες. Ως άνθρωπος, ως επιχειρηματίας, δε θέλω να μιλάω για κάποια θέματα που δεν πρέπει να τα κάνουμε φωναχτά. Oi μεγάλες ιδέες αγαπούν τη μεγάλη σιωπή. Μάλλον κακώς το ανέφερα. Αφού έχω παραβιάσει αυτήν τη σιωπή, δεν υπάρχει ούτε μία ποδοσφαιρική ομάδα που να μην ονειρεύεται να έχει σπόνσορα της Gazprom».
Θα σας απασχολήσει μακροπρόθεσμα το θέμα του νέου γηπέδου;
«Δεν έχω μιλήσει τυχαία για το συναισθηματικό κομμάτι του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους βοηθούς μου, που έφτασαν στην Ελλάδα από το Ροστόφ, στο σάιτ του ΠΑΟΚ να κάνουν μία μικρή παρουσίαση του γραφείου μου στο Ροστόφ, εδώ και 20 χρόνια. Πριν από μένα σε εκείνο το γραφείο, είχαν καθίσει πολύ σημαντικά άτομα της Σοβιετικής περιόδου. Δίπλα στον Στάλιν, βρισκόταν πάντα ο Μικογιάν. Ο Μικογιάν καθόταν πίσω από αυτό το γραφείο. Σε 20 χρόνια δεν έχω κάνει ούτε επισκευές. Δεν θέλω να παραβιάσω ούτε την ενέργεια του γραφείου αυτού.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία; Οταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονικη, κοιτάω διάφορους χώρους και μέχρι το ζήτημα του σταδίου, έχουμε να λύσουμε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα.
Είναι το ζήτημα των προπονήσεων των ποδοσφαιριστών μας, με διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πισίνα, με μία εστία με παιδική ακαδημία. Τους κάλεσα στο Ροστόφ και είδα ότι ο ΠΑΟΚ έχει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά η βάση που έχουμε ως τώρα, δε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τον ΠΑΟΚ ΝΟ1.
Προτεραιότητα είναι να τακτοποιηθεί το βάρος των χρεών. Φέτος θα μπορέσουμε να βάλουμε συμπληρωματικά κάποια χρήματα. Για να μη χάσουμε το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεταγραφικά το χειμώνα. Μετά είναι το στάδιο. Δε σας κρύβω, ότι θα ήθελα ως ΠΑΟΚ, να έχω προνομιακό δικαίωμα για το στάδιο. Να είστε βέβαιοι, ότι κάνω σταθερές κινήσεις. Στην προηγούμενη ομάδα, είχα στην ιδιοκτησία μου ποδοσφαιρικό γήπεδο, γήπεδο μπάσκετ και ένα μεγάλο αθλητικό σύμπλεγμα τριών ορόφων και όταν έφυγα, τα χάρισα στην ομάδα. Αν κάποτε χτίσω στάδιο και ελπίζω να το κάνω, θα κάνω μάλλον όπως ο Σουλτάνος που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Τα υλικά θα ανήκουν σε εσάς, η συναισθηματική δόξα όμως θα είναι δική μου. Και ότι και να κάνω, για πάντα θα μείνει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ.
Αυτή η βάση θα χτιστεί και θα πρέπει να πω ότι η κατασκευή της αθλητικής βάσης όπως τη φαντάζομαι εγώ, θα είναι επένδυση πάνω από το 50.000.000 ευρώ. Νομίζω ότι η οικογένεια του ΠΑΟΚ θα έχει όλους τους όρους, για να μου επιτρέψουν να εκπαιδεύω τους ποδοσφαιριστές. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το αθλητικό κέντρο, δε με ικανοποιεί. Για αυτό πετάω με το ελικόπτερο, για να βρω ένα καλύτερο μέρος.

Επισκευή στο γήπεδο πρέπει να γίνει, αλλά εγώ δεν πρόκειται να βάλω λεφτά σε μία ξένη ιδιοκτησία. Δε θέλω το στάδιο να δοθεί στον Σαββίδη, αλλά τον πρώτο λόγο θα έχει η οικογένεια του ΠΑΟΚ. Αν λυθούν αυτά τα θέματα, είδα ότι και εδώ κοντά υπάρχει ένα πολύ καλό στάδιο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχει το μίνιμουμ του ρίσκου».

sport-fm.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου