ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ατυχία και διαιτησία κράτησαν την Ελλάδα στο 1-1 με Πολωνία

ατυχία-και-διαιτησία-κράτησαν-την-ελλ-273822

Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που νικά! Κι ας μην… κερδίζει 3 βαθμούς εξαιτίας ενός διαιτητή-κόρακα, ενός κακοχτυπημένου πέναλτι και ενός αμφισβητημένα ακυρωμένου γκολ. Πολωνία-Ελλάδα 1-1 και πάμε για τα καλύτερα!

Ποντάροντας στη ταχύτητα

Μπροστά στο κοινό της, η Πολωνία, ήθελε φυσικά ένα ξεκίνημα με το δεξί στην διοργάνωση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των οικοδεσποτών, Φράνσιζεκ Σμούντα, παρέθεσε ότι καλύτερο έχει στη διάθεση του, ένα φουλ επιθετικό σχήμα με «σφαίρες» στην επίθεση.

Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Σέζνι. Αριστερό μπακ Μπένις, δεξί ο Πίτσεκ και ο Πέρκις με τον Βασιλέφκσι δίδυμο στα στόπερ. Μουράφκσι και Πολάνσκι τα αμυντικά χαφ, αριστερό εξτρέμ ο Ρίμπους, δεξί ο Μπλαζικόφσκι, ο Ομπράνιακ σε ρόλο επιτελικού και στην κορυφή το μεγάλο αστέρι της Πολωνίας, ο Λεβαντόφκσι σε σχηματισμό 4-2-3-1.

Η κλασσική συνταγή

Χωρίς έκπληξη η ενδεκάδα του Φέρναντο Σάντος, ο οποίος προτίμησε την αγαπημένη του συνταγή, το 4-3-3 ρίχνοντας στη «φωτιά» του κέντρου τις παλιοσειρές του 2004, Γιώργο Καραγκούνη και Κώστα Κατσουράνη μαζί με το… νέο αίμα, Γιάννη Μανιάτη.

Ο Χαλκιάς ξεκίνησε στη γαλανόλευκη εστία, έχοντας στα αριστερά της άμυνας τον Χολέμπας, δεξιά τον Τοροσίδη και τους Παπασταθόπουλο-Αβράαμ Παπαδόπουλο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Μανιάτης σε ρόλο «κόφτη», έχοντας μπροστά του Καραγκούνη και Κατσουράνη. Στο αριστερό «φτερό» ο Σαμαράς, στο δεξί ο Νίνης και στη κορυφή του 4-3-3 ο Γκέκας.

Κατηφόρα και ανεπανάληπτη ΚΛΟΠΗ!

Ναι, οι Πολωνοί ήταν ανώτεροι στο πρώτο ημίωρο. Μια ομάδα που ήξερε τι έψαχνε μέσα στο γήπεδο και είχε τρόπο να το διεκδικήσει. Είχαν πλάνο, δυνάμεις, διάθεση και ποδοσφαιριστές που έκαναν διαφορά. Εκμεταλλεύθηκαν την ανυπαρξία του Χολέμπας στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Μπλαζικόφκσι μαζί με τον Πίτσεκ έκαναν πάρτι από εκεί και ο Λεβαντόφκσι στο 17’ έγραψε το 1-0 που ήταν… δώρο και του Χαλκιά, ο οποίος έκανε τραγική έξοδο.

Ναι, είχε κατηφόρα μέχρι το 30’, με την Εθνική να μην μπορεί να κρατήσει την μπάλα στον άξονα(άφαντος ο Κατσουράνης), να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο στην άμυνα και να μην έχει μισή αξιόλογη φάση εκτός από μια κεφαλιά του Γκέκα, καθώς οι ακραίοι Σαμαράς και Νίνης εγκλωβίστηκαν στη πολύ καλή αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων.

Μέχρι εκεί καλά που λέει ο λόγος, γιατί όσα ακολούθησαν καμία σχέση δεν έχουν με το ποδόσφαιρο! Μόλις η Εθνική πήρε μέτρα και άρχιζε δειλά-δειλά να κυκλοφορεί την μπάλα και έστω με ανορθόδοξο τρόπο(με… γιουρούσια) να πιέζει, ανέλαβε δράση ο διαιτήτης Καρμπάγιο!

Ο Ισπανός… χειρούργος έκανε το άσπρο-μαύρο, απέβαλλε με δύο κίτρινες τον Παπασταθόπουλο(44’), όπου όχι μόνο κίτρινες δεν ήταν αλλά ούτε φάουλ! Σαν να μην έφτανε η «πέτσινη» αποβολή, ο Καρμπάγιο αρνήθηκε πεντακάθαρο πέναλτι στο 45’, όταν ο Πέρκις έκοψε σέντρα με το χέρι! Έτσι ολοκλήρωσε το έγκλημα του πρώτου μέρους ο Ισπανός ενώ ο Σάντος είχε να πονοκεφαλιάζει και για τον τραυματισμό του Αβραάμ, τον οποίο αντικατέστησε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στο 37’.

«Μίλησε» η ελληνική ψυχή!

Τι και αν έπαιζε με δέκα, τι και αν είχε να αντιμετωπίσει ένα σούπερ εχθρικό περιβάλλον, από τις κερκίδες μέχρι και τον αδίστακτο Ισπανό διαιτητή. Η Εθνική έκανε κατάθεση ψυχής, έβγαλε ελληνικό εγωισμό και σε συνδυασμό με την απίστευτη εμφάνιση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και το κοουτσάρισμα του Σάντος έφερε το ματς πάνω-κάτω!

Η είσοδος του «Σάλπι» αντί του Νίνη αναστάτωσε την άμυνα των Πολωνών και ο άσος του ΠΑΟΚ σαν… κόμπρα χτύπησε στο 52’ φέρνοντας το ματς στα ίσια! Η Ελλάδα έδειχνε σφυγμό, βελτιώθηκε στον άξονα με την άνοδο του Καραγκούνη και του Μανιάτη και η είσοδος του Φορτούνη έφερε την αριθμητική ισορροπία(αποβολή Σέζνι) και την μεγάλη ευκαιρία για την απόλυτη ανατροπή στο 70’!

Ο Καραγκούνης, όμως, νικήθηκε από τον Τίτον και έτσι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για να… αλωθεί με το καλημέρα η Βαρσοβία! Στη συνέχεια Πολωνοί και Έλληνας κατέβασαν ρυθμό, η ομάδα του Σάντος απείλησε με ένα σουτ του Σαμαρά αλλά το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος και αφήνει σίγουρα μια… γλυκόπικρη γεύση! Ακόμη και με το χαμένο πέναλτι, το 2-1 θα μπορούσε να γίνει με τον Σαλπιγγίδη στο 77’ αν ο επόπτης δεν έδειχνε οφ-σάιντ στον Φορτούνη που έκανε την σέντρα.

MAN OF THE MATCH: Θέλει και ερώτημα; Κάνει το παιχνίδι της ζωής του με την φανέλα της Εθνικής απόψε κόντρα στην Πολωνία ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο διεθνής επιθετικός μπήκε στο 46’ και έκανε… παπάδες! Έδωσε στην Εθνική αυτό που της έλειπε επιθετικά, αναστάτωσε τους πάντες και τα πάντα και έκανε τους γηπεδούχους να βλέπουν εφιάλτες! Στο 52’ βρίσκεται στη κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και στέλνει την μπάλα στο πλεκτό ενώ στο 70’ κερδίζει το πέναλτι και την αποβολή του Σέζνι «τσιμπώντας» όμορφα την μπάλα και αφού πρώτα στο όριο του οφ-σάιντ έχει βγει στη πλάτη της πολωνικής άμυνας.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να σήκωσε μεγάλη συζήτηση με την επιλογή του Κώστα Χαλκιά, ο οποίος δεν τον δικαίωσε στην πρεμιέρα, αλλά έχει κάνει τεράστιο κοουτσάρισμα απόψε. Ένα ματς που του στράβωσε από πολύ νωρίς, εξαιτίας του τραυματισμού του Αβραάμ και της κόκκινης του Παπασταθόπουλου.

Εκείνος, όμως, είχε τις απαντήσεις, ότι και αν έκανε του βγήκε και έχει μεγάλη συμβολή στην αλλαγή της εικόνας του παιχνιδιού. Βάζει τον Σαλπιγγίδη στο 46’, παίρνει το 1-1, αποβολή και πέναλτι από τον παίκτη του ΠΑΟΚ. Βάζει τον Φορτούνη, κερδίζει την εξαιρετική μπαλιά στη φάση του πέναλτι. Παρά το αρχικό αριθμητικό μειονέκτημα έστησε εξαιρετικά την Εθνική και κατάφερε να αλλάξει τα πάντα. Αν έβαζε το πέναλτι ο Καραγκούνης, τότε θα είχε πετύχει από τον πάγκο μια επική ανατροπή!

Για τους γηπεδούχους ο Λεβαντόφσκι επιβεβαίωσε γιατί θεωρείται ότι καλύτερο διαθέτει αυτή η ομάδα. Εκτός από το εξαιρετικό τελείωμα στη φάση του γκολ, ήταν συνέχεια μέσα στις φάσεις και προκαλούσε πανικό στην ελληνική άμυνα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Χοσέ Χολέβας. Τραγικός στο πρώτο ημίχρονο, μαύρη… τρύπα για τα μετόπισθεν της Εθνικής, τον έκαναν ότι ήθελαν οι Πολωνοί αν και δεν είχε τις απαιτούμενες βοήθειες που θα έπρεπε από τον Σαμαρά. Από δική του γκάφα ξεκινά το γκολ των γηπεδούχων, δεν βοήθησε καθόλου δημιουργικά ενώ ακόμη και στο καλό δεύτερο μέρος της Ελλάδας ήταν κακός.

Η ΓΚΑΦΑ: Από… μισή σε Χαλκιά και Καραγκούνη. Ο Έλληνας πορτιέρο κάνει λανθασμένη έξοδο στη φάση του γκολ της Πολωνίας και δίνει «πιάτο» την εστία στον Λεβαντόφσκι που κάτι τέτοια δεν τα συγχωρεί.

Από την άλλη, ο αρχηγός της Εθνικής αν και έκανε μεγάλο παιχνίδι, καταθέτοντας μεγάλο πάθος και καρδιά, δεν είχε την σωστή επιλογή στην εκτέλεση του πέναλτι και στέρησε από την «γαλανόλευκη» την ολική ανατροπή!

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Μιλάμε για τεράστιο «χειρουργείο» εις βάρος της Ελλάδας. Ο Καρμπάγιο είναι επικίνδυνος για παιχνίδια αυτού του επιπέδου και το απέδειξε. Ανύπαρκτη αποβολή στον Παπασταθόπουλο, «έπνιξε» πέναλτι σε χέρι του Περκίας. Στο δεύτερο μέρος έβγαλε τις τσίμπλες από τα μάτια και είδε την ανατροπή του Σαλπιγγίδη από τον Σέζνι, αποβάλλοντας τον πορτιέρο της Άρσεναλ. Ο επόπτης ακυρώνει γκολ του «Σάλπι» στην συνέχεια(77’), ως οφ-σάιντ στην αρχή της φάσης αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

gazzetta.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου