ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επέλεξε 25 ο Φ.Σάντος

επέλεξε-25-ο-φ-σάντος-293390
ΕΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ «ΚΟΠΟΥΝ» ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ EURO 2012
Ο ομοσπονδιακός προπονητής έκανε λόγο για ισορροπία μεταξύ εμπειρίας και φρεσκάδας
Μπορεί να χρειάστηκε αρκετούς περισσότερους ποδοσφαιριστές για να πάρει η Εθνική ομάδα την πρόκριση στην τελική φάση του Euro αλλά ο Φερνάντο Σάντος ήταν αναγκασμένος να επιλέξει μόλις 25 για την προετοιμασία. «Αν μπορούσα θα τους έπαιρνα όλους, αλλά δεν γίνεται. Με πληρώνουν για να παίρνω δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο Πορτογάλος, που άφησε εκτός τους Χριστοδουλόπουλο, Σπυρόπουλο, Βύντρα, Καρνέζη, Χιώτη και Αθανασιάδη ενώ κάλεσε τους Μαλεζά, Τζαβέλλα, Τζιόλη, Φορτούνη και Μήτρογλου. Άλλοι δύο παίκτες θα μείνουν εκτός μέχρι τις 29 Μαϊου.
Αναλυτικά είναι οι:
Τερματοφύλακες: Mιχάλης Σηφάκης (Άρης), Κώστας Χαλκιάς (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρος Τζόρβας (Παλέρμο).
Αμυντικοί: Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Σάλκε), Στέλιος Μαλεζάς (ΠΑΟΚ), Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Γιώργος Τζαβέλλας (Μονακό), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Βέρντερ Βρέμης).
Μέσοι: Αλέξανδρος Τζιόλης (Μονακό), Γρηγόρης Μάκος (ΑΕΚ), Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Κώστας Κατσουράνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Φωτάκης (ΠΑΟΚ), Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν), Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια), Σωτήρης Νίνης (Παναθηναϊκός), Γιάννης Φετφατζίδης (Ολυμπιακός).
Επιθετικοί: Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Φάνης Γκέκας (Σαμσουνσπόρ), Νίκος Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Κώστας Μήτρογλου (Ατρόμητος).
Αναλυτικά, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για:
-το σκεπτικό με το οποίο επέλεξε τους παίκτες: «Κοιτάξαμε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εμπειρίας και φρεσκάδας. Σε μία μεγάλη διοργάνωση θα χρειαστείς και τα δύο στοιχεία. Πρόκειται κατά την άποψή μου για μία ισορροπημένη αποστολή».
-τους παίκτες που έμειναν εκτός: «Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι κάποιοι θα αισθανθούν άσχημα και αδικημένοι. Δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αν μπορούσα, θα τους έπαιρνα όλους, αλλά είναι αδύνατο. Αναγκαστικά κάποιοι έμειναν έξω και αισθάνομαι άσχημα. Είναι από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρει ένας προπονητής. Όμως για αυτό το λόγο είμαι σε αυτή τη θέση, για να λαμβάνω δύσκολες αποφάσεις και να αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτές. Είναι βαρύ για αυτούς που έχουν μείνει απέξω. Από αυτούς τους 25, όλοι μέσα τους θα πιστεύουν και είμαι σίγουρος πως θα κάνουν τα πάντα για να είναι στην τελική λίστα των 23 παικτών. Κι αυτή θα είναι μία δύσκολη απόφαση, γιατί θα πρέπει να κοπούν δύο. Είναι μια απόφαση που θα πάρω εγώ μετά το πέρας κάποιων προπονήσεων στην Αυστρία, για να δω πώς ανταποκρίνονται από πλευράς φυσικής κατάστασης και αγωνιστικού ρυθμού. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν παίκτες που αγωνίζονται στα πλέι οφ κι έχουν μεγάλη καταπόνηση. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Με αυτό το σκεπτικό επιλέξαμε την αποστολή».
-το αν επικοινώνησε με τους παίκτες που δεν επελέγησαν: «Δεν έχει κάποια λογική αυτό. Να τους έπαιρνα τηλέφωνο να τους ζητήσω συγγνώμη; Δεν το έκανα και στο παρελθόν, δεν θα το κάνω και τώρα. Έκανα αυτό που θεώρησα σωστό, τους ευχαρίστησα για την προσφορά τους και είπα πως χωρίς αυτούς δεν θα προκρινόμασταν. Κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες σε σχέση με άλλες. Έχουν άλλη βαρύτητα. Υπάρχουν παίκτες που έχουν μέλλον μπροστά τους κι άλλοι που δεν έχουν τόσο πολύ λόγω ηλικίας. Πληρώνομαι για να παίρνω δύσκολες αποφάσεις. Οι ποδοσφαιριστές με ξέρουν, γνωρίζουν πως οι αποφάσεις είναι δικές μου και τις παίρνω έχοντας συνείδηση κι όχι επειδή παίζουν στη μία ή στην άλλη ομάδα. Είμαι σίγουρος, αν τους ξανακαλέσω, θα έρθουν με την ίδια διάθεση».
-τις γραμμές από τις οποίες θα κοπούν οι παίκτες: «Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα από ποια γραμμή θα κοπούν οι δύο ποδοσφαιριστές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποιοι παίκτες μπορούν να προσφέρουν σε παραπάνω από μία θέσεις. Σαν καθαρόαιμο δεξί μπακ υπάρχει μόνο ο Τοροσίδης, αλλά αν παραστεί ανάγκη υπάρχουν παίκτες όπως ο Μανιάτης ή ο Σωκράτης. Γι’ αυτό αποφάσισα να μην υπάρχει άλλος καθαρόαιμος μπακ, καθώς θεώρησα πως θα είχαμε ανάγκη περισσότερων επιλογών σε άλλες θέσεις».
-τις διαφορές στην προετοιμασία μεταξύ προκριματικών και τελικής φάσης: «Τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν σε σχέση με κάποια παιχνίδια. Πλέον πηγαίνουμε σε μία τελική φάση, είναι τελείως διαφορετικό αυτό σε σχέση με τα προκριματικά και θα έχουμε τους παίκτες για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Δυστυχώς θα τους έχουμε για λιγότερες μέρες από ό,τι σχεδιάζαμε. Θεωρώ πως είναι εντελώς διαφορετικό να μαζευόμαστε για τα προκριματικά με 3-4 προπονήσεις πριν τους αγώνες. Εκεί ο προπονητής δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά κάποια πράγματα. Είτε οι παίκτες έχουν παιχνίδια στα πόδια τους, είτε όχι. Αν δεν έχουν, αυτό δεν καλύπτεται. Αυτή τη στιγμή, με τα φιλικά και τις προπονήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, υπάρχει επαρκής χρόνος για να αποκτήσουν αγωνιστικό ρυθμό κι αυτοί που ενδεχομένως δεν έχουν. Είναι σημαντικό όχι μόνο πώς θα αντιδράσει ένας παίκτης μέσα στο γήπεδο, αλλά κι έξω από αυτόν. Η εμπειρία παίζει ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις».
-τα κριτήρια επιλογής ενδεκάδας για κάθε ματς: «Στους αγώνες θα επιλέγω τους παίκτες που θεωρώ πως μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στον αντίπαλο, στις καταστάσεις και τις δυσκολίες του αγώνα. Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Από τη στιγμή που ξέρουμε ποιοι είναι οι αντίπαλοι κι έχουμε κάνει ήδη τις αναλύσεις μας, πρέπει από τώρα στο μυαλό μου να έχω αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσουμε τα παιχνίδια για να φτιάξω το δικό μου πλάνο. Σε μία διοργάνωση με παιχνίδι κάθε τέσσερις μέρες, πιθανώς θα χρειαστούν αλλαγές σε κάθε παιχνίδι».
-τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας: «Είχαμε σχεδιάσει να αρχίσουμε την προετοιμασία στις 20 του μήνα για να έχουν οι παίκτες 4-5 μέρες ξεκούρασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε παίκτη ξεχωριστά για να δούμε τι χρειάζεται ο καθένας προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις προπονήσεις που έχουμε στην Αυστρία. Έκοψα κάποιες προπονήσεις που είχαν πάνω τους το στοιχείο της φυσικής κατάστασης. Κράτησα περισσότερο αυτές που έχουν να κάνουν με τον τομέα της τακτικής, είτε αμυντικά είτε επιθετικά. Στόχος είναι να μην καταπονηθούν άλλοι οι παίκτες, αλλά και να δουλέψουμε στα κομμάτια που χρειάζεται. Είμαι σίγουρος πως όλοι οι παίκτες θα έχουν μεγάλο κίνητρο και πως η διάθεσή τους θα είναι στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο για να απορροφήσουν όσα θα τους πω».
-τη θέση που προορίζει τον Σωτήρη Νίνη: «Υπολογίζω τον Νίνη ξεκάθαρα για την επιθετική γραμμή. Είναι επιθετικογενής ποδοσφαιριστές και διαθέτει στοιχεία που δεν έχουν άλλοι παίκτες για να αγωνιστεί στη συγκεκριμένη θέση. Μπορεί να πάρει την μπάλα και να ξεπεράσει αντίπαλό του, κάνει κινήσεις πάνω στη γραμμή και μπορεί να παίξει αριστερά και δεξιά».
-τη μη κλήση του Αθανασιάδη: «Με παίδεψε πολύ η περίπτωση της θέσης του Αθανασιάδη. Έχουμε όμως πέντε παίκτες που μπορούν να παίξουν στη θέση του επιθετικού, Γκέκα, Σαλπιγγίδη, Σαμαρά, Λυμπερόπουλο και Μήτρογλου. Θεώρησα πως θα ήταν υπερβολικό να έχουμε έξι παίκτες. Δυστυχώς ο κλήρος έπεσε στον Αθανασιάδη. Είναι ένας παίκτης που έχει όλο το μέλλον μπροστά του, έχει κάνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, αλλά θεώρησα πως οι υπόλοιπες επιλογές κάλυψαν και με το παραπάνω τη θέση του σέντερ φορ».
-τον τραυματισμό του Κώστα Χαλκιά: «Είχαμε επικοινωνία με τον γιατρό του ΠΑΟΚ για τον Χαλκιά και μας διαβεβαίωσε πως δεν ήταν κάτι σοβαρό. Η αλλαγή του έγινε περισσότερο για προληπτικούς λόγους. Μιλήσαμε με τον ποδοσφαιριστή και μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να προπονηθεί. Αυτό είναι και το πιο βασικό».
-την επιλογή των τερματοφυλάκων: «Η τελική μου απόφαση ελήφθη με βάση τους τερματοφύλακες που ήταν τον περισσότερο καιρό μαζί μας. Υπήρχαν κι άλλες επιλογές για τη θέση, που θα ήταν όλες σεβαστές, αλλά το δικό μου κριτήριο είναι πως πήραμε τους τερματοφύλακες που ήταν περισσότερο καιρό μαζί μας και έπαιξαν περισσότερα επίσημα παιχνίδια».
-τη μη κλήση του Ορέστη Καρνέζη: «Ο Καρνέζης ήταν μαζί μας στο τελευταίο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή δεν έκρινα πως είναι 100% έτοιμος για να βρεθεί σε μία μεγάλη διοργάνωση όπως το Euro 2012. Όμως πρόκειται για τερματοφύλακα που έχει όλα τα στοιχεία, αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, ώστε να είναι τακτικότατο μέλος στην αποστολή για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Αυτή τη στιγμή θεώρησα πως οι τρεις τερματοφύλακες που επέλεξα είναι οι καλύτεροι για αυτό που πάμε να κάνουμε».
-τη μη κλήση του Διονύση Χιώτη: «Μου αρέσει πολύ ο Χιώτης, αλλά αυτή είναι η απόφαση που πήρα. Αν κάποιος από τους τρεις που έχουμε επιλέξει δεν μπορέσει, θα δούμε τι θα γίνει».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου