ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες

οι-μεγαλύτερες-ποδοσφαιρικές-τραγωδ-884322

Τα πιο αιματηρά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία των γηπέδων

Η τραγωδία στην Ινδονησία με τους τουλάχιστον 174 νεκρούς, μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα, έφερε στις μνήμες μας παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν με τις τραγωδίες του Χέιζελ στις Βρυξέλλες το 1985, του Χίλσμπορο στο Σέφιλντ το 1989 και στο Φουριάνι της Κορσικής το 1992 να είναι αυτές που σημάδεψαν περισσότερο την κοινή γνώμη.

το ΑΠΕ-ΜΠΕ θυμάται τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες…

9 Μαρτίου 1946: Σε αγώνα του αγγλικού κυπέλλου μεταξύ της Μπόλτον και της Στόουκ καταρρέει εξέδρα στο «Μπέρντεν Παρκ» και 33 φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 400 τραυματίζονται.

24 Μαΐου 1964:

Το μίσος μεταξύ των οπαδών του Περού και της Αργεντινής έγινε μεγαλύτερο, σε αγώνα μεταξύ των εθνικών τους ομάδων στη Λίμα, όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων. Τα τρομερά επεισόδια είχαν ως τραγικό απολογισμό 318 νεκρούς και 500 τραυματίες.

23 Ιουνίου 1968: Οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ μισιούνται θανάσιμα, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η αιτία για την τραγωδία ήταν ένα ανθρώπινο λάθος. Μετά τη λήξη του αγώνα οι φίλαθλοι προσπάθησαν να βγουν μαζικά από θύρα η οποία όμως ήταν κλειστή και οι πρώτοι ποδοπατήθηκαν από τους άλλους που δε γνώριζαν τι συνέβαινε πιο μπροστά. Ο τραγικός απολογισμός του συμβάντος ήταν 44 νεκροί και περισσότεροι από 150 τραυματίες.

17 Σεπτεμβρίου 1968: Οπαδοί της Καϊσερί και της Σίβασπορ, συγκρούονται στο ημίχρονο χρησιμοποιώντας πέτρες, ρόπαλα, μαχαίρια κι ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια να φύγουν, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 44.

2 Ιανουαρίου 1971:

Το «Old Firm» της Σκοτίας πάντα είναι γεμάτο μίσος και ένταση μεταξύ των οπαδών. Το ντέρμπι «στιγματίστηκε» από το θάνατο 66 ανθρώπων και τον τραυματισμό 140. Ο αγώνας… βάδιζε προς το 0-0, αλλά το γκολ που σημείωσε ένα λεπτό πριν την εκπνοή η Σέλτικ σκόρπισε απογοήτευση στους οπαδούς της Ρέιντζερς, οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν μαζικά από το γήπεδο με τις τραγικές συνέπειες. Η τραγική ειρωνεία; Η Ρέιντζερς ισοφάρισε αμέσως μετά…

17 Φεβρουαρίου 1974

Ακόμα ένα αιματηρό γεγονός συγκλόνισε την Αίγυπτο στις 17 Φεβρουαρίου 1974. Μετά την είσοδο 80.000 ανθρώπων σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, 48 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 47 τραυματίστηκαν.

8 Φεβρουαρίου 1981: Ο Ολυμπιακός σ΄ ένα κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην Ιστορία του και συντρίβει την ΑΕΚ με 6-0. Με το σφύριγμα της λήξης, οι φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού, που είχαν τον δικό τους χώρο στην Θύρα 7, θέλουν να βγουν έξω από το γήπεδο για να συνεχίσουν το πανηγύρι, να πάνε έξω από την Θύρα 1 και τα αποδυτήρια, για να σηκώσουν στα χέρια τους ήρωές τους. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Στην προσπάθειά τους να περάσουν την καγκελόπορτα της Θύρας 7, οι πρώτοι που κατάφεραν να φτάσουν εκεί, στριμώχτηκαν χωρίς να βρίσκουν διέξοδο. Αυτοί που ακολουθούσαν έπεσαν πάνω στους πρώτους, με τραγικές συνέπειες. Δεκαεννέα νεαροί φίλαθλοι του Ολυμπιακού, χάνουν επί τόπου την ζωή τους. Οι περισσότεροι βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία. Ακόμη ένας ξεψύχησε τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο, όπου είχε διακομισθεί με τους δεκάδες τραυματίες, ενώ μερικούς μήνες αργότερα εξέπνευσε ακόμη ένας τραυματίας, που είχε πέσει σε κώμα. Συνολικός απολογισμός 21 νεκροί.

20 Οκτωβρίου 1982: Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Συνολικά 340 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ποδοπατήθηκαν από άλλους φιλάθλους στη Μόσχα, σε ματς ευρωπαϊκού κυπέλλου μεταξύ της Σπαρτάκ και της Χάαρλεμ. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα, και ενώ το 0-0 παρέμενε, η αστυνομία άρχισε να βγάζει τους θεατές από το γήπεδο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ομαλή έξοδό τους. Το γκολ όμως που πέτυχε η ομάδα τους εκείνη τη στιγμή, τους ανάγκασε σε «άτακτη» είσοδο, με συνέπεια οι πρώτοι να ποδοπατηθούν.

11 Μαΐου 1985:

Ενα πεταμένο αποτσίγαρο προκάλεσε φωτιά στις ξύλινες κερκίδες του «Valley Parade», όπου η Μπράντφορντ υποδεχόταν τη Λίνκολν. Συνολικά 56 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του βρετανικού ποδοσφαίρου.

29 Μαίου 1985:Λίγες μόλις μέρες μετά την τραγωδία του «Valley Parade», το ποδόσφαιρο στην Αγγλία δέχτηκε ένα ακόμη βαρύ χτύπημα. Το πιο… διάσημο, καθώς επρόκειτο για τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου στον οποίο έπαιζαν δύο από τις πιο λαοφιλείς και επιτυχημένες ομάδες του πλανήτη, η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους. Στον τελικό του Χέιζελ των Βρυξελλών, σκοτώθηκαν 39 φίλαθλοι όταν κατέρρευσε ένα προστατευτικό κι ενώ οι δύο «πλευρές» είχαν αρχίσει τα επεισόδια με τη «συμμετοχή» και της αστυνομίας.

12 Μαρτίου 1988: Στο Κατμαντού του Νεπάλ, έχασαν τη ζωή τους 93 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100, όταν προσπαθώντας να βγουν γρήγορα από το γήπεδο, λόγω σφοδρής χαλαζόπτωσης, ποδοπατήθηκαν από το πλήθος.

15 Απριλίου 1989: Μία ακόμη διάσημη αγγλική ποδοσφαιρική τραγωδία σε αγώνα της Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» υποδέχονται τη Νότιγχαμ Φόρεστ σε ημιτελικό του κυπέλλου στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ. Η αστυνομία άνοιξε μία κεντρική θύρα του γηπέδου στους φίλους της Λίβερπουλ για να μπουν μέσα και η μαζική «εισβολή» τους είχε ως συνέπεια να συνθλιβούν αρκετοί από όσους ήταν ήδη μέσα στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Οι 96 φίλαθλοι που έχασαν τη ζωή τους έγιναν αφορμή για ν` αλλάξουν αρκετά στη δομή του ποδοσφαίρου της χώρας μετά και την αναφορά του Λόρδου Τζάστις Τέιλορ, για το συμβάν.

13 Ιανουαρίου 1991: Σε φιλική αναμέτρηση στην πόλη Ορκνεϊ της Νοτίου Αφρικής, οπαδοί των Ορλάντο Πάιρετς επιτέθηκαν σε αυτούς των Κάιζερ Τσιφς, οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν στον περιβάλλοντα χώρο. Δεκάδες από αυτούς ποδοπατήθηκαν αφού “μπλοκαρίστηκαν” σε εξωτερικούς φράχτες του γηπέδου με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 42.

5 Μάιου του 1992 : Το 1992 το πρωτάθλημα της Γαλλίας βρισκόταν σε εξαίρετη θέση στην Ευρώπη, λόγω της καταληκτικής Μαρσέιγ που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 1993. Τον Μάιο του 1992 όμως γράφτηκε η μεγαλύτερη τραγωδία στο γαλλικό ποδόσφαιρο, με το θάνατο 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 2.300!Όλα αυτά για ένα παιχνίδι Κυπέλλου, δυο τραγικές αποφάσεις των Αρχών και την ανυπομονησία του κόσμου.

Είκοσι χρόνια από την τραγωδία στην Κορσική

Είκοσι χρόνια από την τραγωδία στην Κορσική

16 Οκτωβρίου 1996: Στη Γουατεμάλα έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και περίπου 150 τραυματίστηκαν σε νέα άτακτη και μαζική έξοδο των φιλάθλων από το γήπεδο όπου η εθνική της χώρας υποδεχόταν την Κόστα Ρίκα.

11 Απριλίου 2001: Συνολικά 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επίσης σε βιαστική έξοδο οπαδών από το γήπεδο στον αγώνα μεταξύ των Κάιζερ Τσιφς και Ορλάντο Πάιρετς στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.

30 Απριλίου 2001: Δεκατέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κονγκό, σε αγώνα μεταξύ της Λουπόπο και της Μαζέμπε, σε επεισόδια των οπαδών των δύο ομάδων.

9 Μαΐου 2001: Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ακρα της Γκάνα, μετά τα φοβερά επεισόδια που ξέσπασαν σε αγώνα μεταξύ της Χαρτς οφ Οουκ και της Κουμάσι Ασάντι Κοτόκο για το πρωτάθλημα της χώρας. Αρκετοί από τους θανάτους προήλθαν από τον πανικό που προκλήθηκε στην προσπάθεια κάποιων να φύγουν γρήγορα από το γήπεδο, με συνέπεια να ποδοπατήσουν άλλους.

Μάρτιος 2009, Ακτή Ελεφαντοστού

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο στάδιο «Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί» του Αμπιτζάν, πριν από αγώνα με το Μαλάουι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Φεβρουάριος 2012, Αίγυπτος

Οπαδοί ξεσηκώθηκαν στο τέλος του αγώνα μεταξύ της Αλ-Μαρσί και της Αλ-Αχλί στην πόλη του Πορτ Σάιντ. Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν, ενώ το αιγυπτιακό πρωτάθλημα διακόπηκε για δύο χρόνια.

9 Φεβρουαρίου 2015: Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την έναρξη της αναμέτρησης Ζάμαλεκ-Ενπί στο βορειοανατολικό Κάιρο. Ολα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει το πλήθος των οπαδών που προσπαθούσε να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς να διαθέτει εισιτήριο. Όμως ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, για τον αγώνα αυτόν είχαν εκδοθεί μόλις 10.000 εισιτήρια, τα οποία εξαντλήθηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός φιλάθλων να μην μπορεί να εισέλθει στο γήπεδο. Η προγραμματισμένη συνάντηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζάμαλεκ με την ομάδα Ενμπί θα ήταν η πρώτη από το 2012 η οποία θα διεξαγόταν ενώπιον κοινού και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως συμβαίνει στους περισσότερους ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Αίγυπτο μετά τις φονικές συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί το 2012 στο Πορτ Σάιντ. Συνολικά 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια.

Ιανουάριος 2022, Καμερούν

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν σε ταραχές στο στάδιο «Ολεμπέ» της πρωτεύουσας Γιαουντέ, πριν από τον αγώνα του Καμερούν με τις Κομόρες για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Οκτώβριος 2022, Ινδονησία

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαζικής εξόδου μετά από επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην ανατολική Ιάβα, στον οποίο αναμετρήθηκαν η Αρέμα και η Μπερσεμπάγια Σουρεμπάγια. Οπαδοί της Αρέμα εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Καντζουρουχάν» της πόλης Μαλάνγκ, μετά την ήττα 3-2 που γνώρισε η ομάδα τους, και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατευθυνθεί πανικόβλητος προς την έξοδο και να υπάρξουν περιπτώσεις ασφυξίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου