ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεγάλη τιμή για τη Δαλίδου

μεγάλη-τιμή-για-τη-δαλίδου-877066

Μεγάλη τιμή για τη Βολιώτισσα κωπηλάτρια, Σοφία Δαλίδου, καθώς προτάθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως υποψήφια για το βραβείο της καλύτερης νεαρότερης αθλήτριας στην Ευρώπη, το οποίο έχει θεσπιστεί στη μνήμη του Piotr Nurowski, προέδρου εν ζωή της Πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Το «διαβατήριο» γι’ αυτήν την πρόταση ήταν τα δύο χρυσά μετάλλια που κατέκτησε φέτος η Σοφία Δαλίδου, το ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (21-22 Μαΐου) και το άλλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βαρέζε (27-31 Ιουλίου) στο διπλό σκιφ Εφήβων-Νεανίδων μαζί με τη Σοφία Νάτσιουλα, η οποία γίνεται 18 τον Δεκέμβριο, οπότε δεν μπορούσε να προταθεί, καθώς το βραβείο δίνεται σε αθλητές και αθλήτριες που δεν έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη στις 31/12 κάθε χρόνου.

Η Σοφία Δαλίδου, γεννημένη στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, θα συναγωνιστεί με τους καλύτερους νεαρότερους αθλητές και αθλήτριες από διάφορα αθλήματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διεκδικώντας έναν πολύ ξεχωριστό τίτλο, με βάση την ψήφο του συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Μεγάλη τιμή για την οικογένεια της ελληνικής κωπηλασίας αποτελεί η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να προτείνει για το βραβείο του καλύτερου νεότερου αθλητή-αθλήτριας του φετινού καλοκαιριού, που έχει θεσπίσει ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, την υποψηφιότητα της δικής μας Σοφίας Δαλίδου.

Το ετήσιο Βραβείο PIOTR NUROWSKI 2022-Best Summer Young European Athlete απονέμεται σε νέους ανερχόμενους αθλητές, αρκεί να μην είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών στις 31/12/2022 και που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει εξαιρετικά αθλητικά επιτεύγματα καθώς και εξαιρετική συμπεριφορά εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Το Βραβείο PIOTR NUROWSKI φορά σε δυο αθλητές-τριες, έναν για τα θερινά σπορ κι έναν για τα χειμερινά, και συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο που λαμβάνει ο νικητής αλλά και οι τέσσερις ακόμα υποψηφιότητες που ήταν κοντά στη νίκη.

Από ελληνικής πλευράς τα προηγούμενα χρόνια είχαν βραβευτεί ο Εμμανουήλ Καραλής (στίβος) το 2016, ο Απόστολος Χρήστου (κολύμβηση) το 2013 και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (ιστιοπλοΐα) 2017.

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει τον Νοέμβριο, ενώ η απονομή τον ερχόμενο Μάϊο. Καλή επιτυχία Σοφία».

Δαλίδου: «Μεγάλη περηφάνεια»

Η αθλήτρια του ΟΕΑΝΑΒ δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γι’ αυτή τη σημαντική διάκριση: «Υποδέχθηκα αυτήν την πρόταση της ΕΟΕ με μεγάλη περηφάνεια, γιατί έκανα μεγάλη προσπάθεια για τη φετινή χρονιά. Ήταν υπέροχα, όταν το πληροφορήθηκα. Το θεωρώ μεγάλη τιμή που με επέλεξαν από όλους τους αθλητές. Ανταγωνίστηκα τους νεότερους αθλητές σε όλη την Ελλάδα απ’ όλα τα αθλήματα. Σίγουρα μέτρησαν αρχικά το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο μαζί με τη Στέλλα και στη συνέχεια το χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο με σπάσιμο δύο παγκόσμιων ρεκόρ».

Σάμιος: «Να δοθούν κίνητρα στους αθλητές»

Από την πλευρά του ο προπονητής της Σοφίας Δαλίδου, Σίμος Σάμιος, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είδα την πρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πολύ θετικά, καθώς τα κίνητρα των βαρέων αθλημάτων και ειδικά για την κωπηλασία είναι πολύ λίγα. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου η δημοφιλία, η δημοσιότητα και η οικονομική επιβράβευση.

Είναι από τις πολύ θετικές κινήσεις και είμαστε πολύ περήφανοι για τη Σοφία, αλλά στα δικά μας βαρέα αθλήματα θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ περισσότερα κίνητρα, για να ασχοληθούν κι άλλα παιδιά μ’ αυτά, καθώς φέρνουν πάρα πολύ μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα.

Να υποστηριχθούν τα βαρέα αθλήματα, όπως κάνουν κι άλλες πολιτισμένες χώρες. Για παράδειγμα το άθλημα της κωπηλασίας σε κάποια κράτη, όπως στην Αγγλία, έχει εξέχουσα θέση και όποιος φέρνει μία ιδιαίτερη διάκριση παίρνει βασιλικούς τίτλους, όπως τον τίτλο του σερ, που δόθηκε και στον Ρεντγκρέιβ.

Δεν συζητάμε καν στην Ελλάδα για την αποκατάσταση κάποιων αθλητών σε σώματα ασφαλείας ή στον στρατό. Είναι παράδοξο που για έναν Πανελληνιονίκη δεν υπάρχει μοριοδότηση για τις στρατιωτικές σχολές. Πρέπει γενικότερα να δοθεί μία βοήθεια στον αθλητισμό, γιατί πάει μπροστά την κοινωνία και τον πολιτισμό».

Σε ό,τι αφορά την αθλήτριά του ο κ. Σάμιος δήλωσε: «Η Σοφία έχει κάποιες ικανότητες σωματικά, αλλά τις υποστήριξε, κάνοντας σκληρή και οργανωμένη προπόνηση. Η επιμονή να δουλεύει καθημερινά ακόμη και με ένα βαρύ πρόγραμμα άνω των δέκα προπονήσεων τη βδομάδα, ερχόμενη κάθε μέρα από τις Αλυκές, έχοντας και τη συμπαράσταση των γονιών της, αλλά και η διάθεσή της για επιτυχία την έφεραν ψηλά και ελπίζουμε να τη φέρουν ακόμη ψηλότερα. Κατά τη γνώμη μου έχει σπουδαίο μέλλον μπροστά της και θα πανηγυρίσουμε και νέες επιτυχίες της και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις».

Ο προπονητής της Βολιώτισσας παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Σίμος Σάμιος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου