ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ΠΑΟ λύγισε στην πίεση της ΤΣΣΚΑ και των… διαιτητών

ο-παο-λύγισε-στην-πίεση-της-τσσκα-και-τω-299744

Η ΤΣΣΚΑ έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού και στέρησε από τους «πράσινους» τη συμμετοχή στον τελικό του final four της Κωνσταντινούπολης. Οι Ρώσοι επικράτησαν 66-64 στον πρώτο ημιτελικό και την Κυριακή θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της Ευρωλίγκα απέναντι σε Ολυμπιακό ή Μπαρτσελόνα.

Πολλά παράπονα από τους «πράσινους» για τη διαιτησία που σε ορισμένες καθοριστικές φάσεις έκλεισε τα μάτια σε καθαρά φάουλ πάνω σε παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως στα βήματα του Τεόντοσιτς στην τελευταία επίθεση των Ρώσων.

Ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός του πρώτου δεκαλέπτου «πλήρωσε» την έλλειψη διάρκειας, ειδικά στην δεύτερη και την τελευταία περίοδο, τα χαμένα επιθετικά ριμπάουντ και την εις βάρος του διαιτησία…

Στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, το διαιτητικό τρίο δεν «είδε» βήματα Τεόντοσιτς, καλάθι του Σέρβου γκαρντ, ο οποίος υπέπεσε σε λάθος στην επαναφορά, χωρίς να το δουν οι διαιτητές, και λάθος υπόδειξη για κατοχή της ΤΣΣΚΑ, ενώ ο Σβεντ είχε βγάλει μόνος του την μπάλα εκτός παρκέ…

Κορυφαίος των «πρασίνων» ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με 19 πόντους, ο οποίος ηττήθηκε για πρώτη φορά σε συμμετοχή του σε φάιναλ φορ (είχε 8/8), ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Μπατίστ με 11 πόντους, Καϊμακόγλου με 10 (όλους στην τρίτη περίοδο) και Διαμαντίδης, ο οποίος δεν πρόλαβε να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση, επίσης με 10.

Στον αντίποδα, οι Ρώσοι, οι οποίοι επιθυμούν την επιστροφή τους στο βάθρο από το 2008, πήραν άτυπη ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό για τον χαμένο τελικό του 2009. Ο «συνήθης ύποπτος», Αντρέι Κιριλένκο, τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ καταλυτικός υπήρξε ο Σβεντ με 15 και ο Τεόντοσιτς με 12.

Ιδανικό μπάσκετ απέδωσε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο δεκάλεπτο, με τους «πράσινους» να «εγκλωβίζουν» όλα τα επιθετικά ατού της ΤΣΣΚΑ, να δημιουργούν (8 ασίστ) και να ελέγχουν τα ριμπάουντ απέναντι στους Ρώσους, που είχαν τραγικά ποσοστά ευστοχίας.

Οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς «χτύπησαν» με το καλημέρα μέσα στη ρακέτα και με 6 διαδοχικούς πόντους του Μάριτς και εν συνεχεία τον Μπατίστ προηγήθηκαν στο 4΄ με 11-2. Διαμαντίδης και Γιασικεβίτσιους πήραν τη «σκυτάλη» του σκοραρίσματος και ο Παναθηναϊκός «εκτόξευσε» τη διαφορά απέναντι στην «παγωμένη» ΤΣΣΚΑ στους 14 πόντους (25-11, περίπου 1,5 λεπτό πριν το τέλος της περιόδου). Ο Σβεντ με τρεις διαδοχικούς πόντους προσπάθησε να «μαζέψει» τη διαφορά, αλλά ο Λόγκαν πρόλαβε το χρόνο και διαμόρφωσε στην εκπνοή το 29-15.

Το δεύτερο δεκάλεπτο, πάντως, δεν θύμισε σε τίποτα το πρώτο. Ο Παναθηναϊκός έδειξε να έχει μείνει από δυνάμεις και πάλευε μάταια να διασπάσει την άμυνα ζώνης της ΤΣΣΚΑ, η οποία τον κράτησε στους 5 πόντους (!). Οταν, μάλιστα, ανέβασε… στροφές και ο Κιριλένκο, ο οποίος κυριάρχησε και στα επιθετικά ριμπάουντ, οι Ρώσοι έτρεξαν επιμέρους σκορ 17-5 και μείωσαν με τη λήξη του ημιχρόνου στο -2 (34-32).

Με κάρφωμα του Κρστιτς στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, η ΤΣΣΚΑ πέτυχε την ολική επαναφορά και ισοφάρισε σε 34-34. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός βρήκε και πάλι τα πατήματα του, μείωσε τα λάθη, έκλεισε τα πικ εν ρολ των Ρώσων, κέρδισε τις εναέριες μάχες και, με τον Καϊμακόγλου να σημειώνει και τους 10 πόντους του σε αυτό το διάστημα, κράτησε το προβάδισμα για τους «πράσινους», που μπήκαν στην τελευταία περίοδο στο +4 (55-51).

Στον… επίλογο του αγώνα, οι «πράσινοι» πλήρωσαν τις χαμένες μάχες των επιθετικών ριμπάουντ, ενώ δεν μπόρεσαν να περιορίσουν Σβεντ και Τεόντοσιτς, οι οποίοι σε κομβικά σημεία έβαλαν την… υπογραφή τους. Ωστόσο, νωρίτερα ο Γιασικεβίτσιους είχε φροντίσει να κάνει τα πάντα για τον Παναθηναϊκό.

Με πέντε διαδοχικούς πόντους του Λιθουανού και ένα κλέψιμο, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 64-60, δύο λεπτά πριν από τέλος του αγώνα. Ο Τεόντοσιτς έβαλε μπροστά την ΤΣΣΚΑ με 65-64 στα 37΄΄ πριν το τέλος, ενώ ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε στα 33΄΄. ο Σβεντ έβαλε μία στις δύο βολές (66-64), ο Τέοντοσιτς έχασε και τις δύο, αλλά το διαιτητικό τρίο είχε φροντίσει με λανθασμένες αποφάσεις, με αποκορύφωμα το 65-64 που «έγραψε» ο Τεόντοσιτς, ο οποίος έκανε λάθος στην επαναφορά, χωρις να υποπέσει στην αντίληψη των διαιτητών, να στερήσει από τον Παναθηναϊκό τη νίκη.

Φανερά κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια, ο Διαμαντίδης στην τελευταία επίθεση δεν πρόλαβε να απεγκλωβιστεί και να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση, με το τελικό 66-64 να στέλνει τους Ρώσους στον τελικό, όπου θα διεκδικήσουν το 3ο τρόπαιο.

Τα δεκάλεπτα: 15-29, 32-34, 51-55, 66-64

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιούνγκερμπραντ (Φινλανδία), Μαρτίν (Ισπανία), Ράντοβιτς (Κροατία)

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 (1), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (2), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 (1), Καούν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 3, Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 19 (3).

** Στο "Σινάν Ερντέμ" ξεχώρισε η παρουσία του ΝΒΑερ Ντερόν Ουίλιαμς, του προπονητή της εθνικής Ελλάδας, Ηλία Ζούρου, αλλά και του Παναγιώτη Γιαννάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου